Mahinda Rajapaksa treedt af als premier van Sri Lanka tijdens economische crisis

0
45

Anti-govt-protesten mondden uit in botsingen nadat Mahinda Rajapaksa ontslag nam als premier van Sri Lanka. (Reuters en foto van het dossier)

De Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa heeft maandag zijn functie neergelegd — een stap die zijn jongere broer, president Gotabaya Rajapaksa, in staat zou stellen om voor een regering van nationale eenheid te gaan, nu het land nog steeds te maken heeft met de ergste economische crisis in zijn geschiedenis, meldde persbureau PTI.

De actie kwam uren nadat zijn aanhangers anti-regeringsdemonstranten buiten het kantoor van president Gotabaya Rajapaksa aanvielen, waarbij ten minste 78 mensen gewond raakten en de autoriteiten ertoe aanzetten een landelijke avondklok in te stellen.

Op Twitter schreef Mahinda: “Met onmiddellijke ingang heb ik mijn ontslag als premier aangeboden aan de president.” In zijn ontslagbrief zei Mahinda: “Ik schrijf om (u) te informeren dat ik heb besloten om met onmiddellijke ingang ontslag te nemen uit de functie van premier. Dit is in overeenstemming met uw verzoek gedaan tijdens de speciale kabinetsvergadering op 6 mei, waarin u zei dat u van plan bent een interim-regering van alle partijen op te richten.”

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

Hij zei dat hij bereid zal zijn om zelfs in de toekomst elk offer te brengen om de mensen en de regering te helpen de huidige crisis te overwinnen.

Best of Express Premium

Premium

Levensverzekeraars hebben 2.2 lakh Covid-overlijdensclaims afgehandeld: gegevens van toezichthouders Premium

Uitgelegd: de wisselkoers begrijpen

Premium

Uitgelegd: wanneer gebeden zijn toegestaan, niet toegestaan ​​bij beschermde archeologi.. .Premium

Waarom er geen overeenstemming is over de Indiase Covid-sterftecijfersMeer Premium Stories >>

Behalve de premier hebben ook ten minste twee ministers van het kabinet ontslag genomen, meldde PTI.

President Gotabaya Rajapaksa, die de omstreden regering in het door een crisis getroffen land leidt, wilde dat het aftreden van Mahinda een interim vormt regering om de huidige politieke impasse te doorbreken.

De President stemde ermee in zijn oudere broer te vervangen als premieren hield vol dat er een nationale raad zou worden aangesteld om een ​​nieuwe premier en een nieuw kabinet te benoemen, bestaande uit alle partijen in het parlement, had wetgever Maithripala Sirisena gezegd na een ontmoeting met de president vorige maand.

Mahinda Rajapaksa, 76, was onder druk vanuit zijn eigen Sri Lanka treedt Podujana Peramuna (SLPP) op om af te treden. Hij verzamelde echter zijn aanhangers om tegendruk uit te oefenen om niet af te treden.

Kamerlid van de regerende partij gedood tijdens botsingen

Te midden van botsingen tussen de Sri Lankanen 8217;s regerende partij en anti-government demonstranten een senior parlementslid is overleden, meldde persbureau AFP onder vermelding van politiefunctionarissen. MP Amarakeerthi Athukorala opende het vuur en verwondde ernstig twee mensen die probeerden zijn auto te blokkeren. Later werd Athukorala dood aangetroffen terwijl hij probeerde te ontsnappen en zijn toevlucht zocht in een nabijgelegen gebouw.

Sri Lanka is getuige van een ongekende economische onrust waarbij de regering bijna geen geld meer heeft voor essentiële invoer zoals basisvoedsel en brandstof. In protest tegen de regering zijn sinds 9 april duizenden mensen in het hele land de straat opgegaan om het aftreden van zowel de president als de premier te eisen.