Mahinda Rajapaksa: En street-fighter-politiker som behöll bilden av säkerhet, stabilitet men misslyckades på ekonomisk front

0
45

Premiärminister Mahinda Rajapaksa fördömde i lördags den brutala lynchningen av en lankesisk medborgare i Pakistan. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Mahinda Rajapaksa, den listiga 76-åriga patriarken till den mäktiga Rajapaksa-klanen, var en gång känd som Sri Lankas man för alla säsonger, men de oöverträffade protesterna mot regeringen utlöste av önationens oöverträffade ekonomiska turbulens visade sig vara en tsunami som tvingade honom att avgå som premiärminister.

Önationens värsta ekonomiska kris sedan dess självständighet från Storbritannien 1948 orsakas delvis av brist på utländsk valuta, vilket har gjort att landet inte har råd att betala för import av baslivsmedel och bränsle, vilket leder till akuta brister och mycket höga priser.

Tusentals demonstranter har gått ut på gatorna över hela Sri Lanka sedan den 9 april och sökt president Gotabayas och premiärminister Mahindas avgång.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Missa inte |Mahinda Rajapaksa avgår som Sri Lankas premiärminister; parlamentsledamot av det styrande partiet dödades i sammandrabbningar Sri Lankas demonstranter bär masker av president Gotabaya Rajapaksa’s familjemedlemmar under en marsch som kräver Gotabayas avgång utanför den pågående protestplatsen vid presidentenR s kontor i Colombo, Sri Lanka. (AP)

Under ökande press släppte president Gotabaya Rajapaksa sin äldre bror Chamal och den äldsta brorsonen Namal från regeringen i mitten av april. Premiärminister Mahinda var dock tveksam till att avgå trots att rapporter dök upp om en klyfta mellan de två bröderna när det gällde att styra det skuldtyngda landet.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 10 maj 2022: Vad du behöver läsa idagPremium

Gurpatwant Singh Pannu: Rösten från USA som rör Khalistans vatten i Pu…

Premium

Gruvor till gruvor… så körde SorensPremium

Central univ ålägger KPMG böter, partner som nu agerar V-CMore Premium Stories >>

Mahindas avgång kom efter att hans anhängare attackerade anti-regeringsdemonstranter utanför den stridande president Gotabaya Rajapaksas kontor, vilket lämnade dussintals skadade och fick myndigheterna att införa ett rikstäckande utegångsförbud och sätta in armétrupper i den nationella huvudstaden.

Protesterna mot regeringen tog fart efter nästan 1 000 fackföreningar – allt från ett antal sektorer, inklusive statlig service, hälsa, hamnar, elektricitet, utbildning och post – gick med i rörelsen och krävde regeringens omedelbara avgång, inklusive medlem av den mäktiga Rajapaksa-familjen – President Gotabaya och premiärminister Mahinda.

Förklarat |Vad ledde till Sri Lankas ekonomiska kris, och vem hjälper?

Den tvåfaldiga före detta presidenten Mahinda Rajapaksa, som led ett förkrossande nederlag i presidentvalet 2015, återvände till makten 2020 efter dödliga terrorattacker i påsken som dödade 270, inklusive 11 indier, och som satte många lankeser på kant med landet&#8217 ;s säkerhet.

Sri Lanka protesterar och kräver att regeringen i Colombo, Sri Lanka, avgår på fredag. (AP)

Hans nybildade Sri Lanka People’s Party (SLPP) skrev historien genom att bli det politiska partiet med den kortaste livslängden för att få absolut makt i önationens politiska historia.

Den mäktiga familjen Rajapaksa stärkte sitt grepp om makten efter deras partis massiva seger i de allmänna valen i augusti 2020 som gjorde det möjligt för dem att ändra konstitutionen för att återställa presidentens makt och installera nära familjemedlemmar på nyckelpositioner.

< p>Mahinda, som krossade de tamilska tigrarna i en brutal militärkampanj, övertog rollen som premiärminister och blev premiärminister för fjärde gången i sin karriär.

Till en början upprätthöll Mahinda en bild av säkerhet och stabilitet när covid-19-pandemin spred sig globalt 2020. Men trots rapporter om mycket lägre infektions- och dödsfall från covid-19 än andra sydasiatiska länder, drabbades den turismberoende srilankesiska ekonomin av en stor bakslag, vilket i slutändan resulterade i en oöverträffad ekonomisk kris som banade väg för hans avsättning. Mahinda, en erfaren streetfighter-politiker, kom in i parlamentet när han bara var 24 och blev den yngsta lagstiftaren. Efter att ha förlorat platsen 1977 fokuserade han på sin juristkarriär tills han återvände till parlamentet 1989.

Han var arbetsminister (1994–2001) och minister för fiske och akvatiska resurser (1997–2001) under president Chandrika Kumaratunga, som utsåg honom till premiärminister efter det allmänna valet i april 2004, då United People's Freedom Alliansen vann majoritet.

Sri Lankas handlare marscherar efter att ha stängt sina butiker i protest och kräver att president Gotabaya Rajapaksa avgår under en landsomfattande strejk i Colombo, Sri Lanka, torsdagen , 28 april 2022. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Han valdes till Sri Lanka Freedom Party’s presidentkandidat i november 2005. Kort efter sin seger i valet meddelade Mahinda sin avsikt att krossa LTTE, som hade etablerat en de facto-regering i norra Sri Lanka.

Läs också |Bakom Stalins Lanka biståndsåtgärd: hävdande av statliga rättigheter, DMK:s diasporabildsförnyelse

Genom att avsluta det nästan 30 år långa blodiga inbördeskriget med LTTE, där alla hans föregångare hade misslyckats, blev Mahinda en hjälte och använde den för att återvända till makten med en dunkande vinst 2010, vilket ledde till att politiska analytiker stämplade honom som “ en man med midas touch.” Under sitt presidentskap från 2005 till 2015 befäste Mahinda sin position. Konstitutionen ändrades för att låta honom tjäna en tredje mandatperiod, och hans tre bröder – Gotabaya, Basilika och Chamal – tilldelades inflytelserika positioner, vilket ledde till anklagelser om att han styrde landet som ett familjeföretag.

Hans inhemska popularitet verkade avta under 2014 på grund av stigande priser och oro för korruption och maktmissbruk, och i ett försök att säkra ytterligare en presidentperiod innan han tappade stöd, efterlyste han en tidig presidentvalsundersökning. Men hans politiska chansning slog tillbaka och han besegrades i valet 2015. Maithripala Sirisena, tidigare medlem av Rajapaksas regering, besegrade honom och svors in som president.

Under sin tid som president slöt Mahinda flera viktiga infrastrukturavtal med Kina, vilket väckte oro i Indien och väst.

Kritiker säger att det berodde på Mahinda som landet har hamnat i den “kinesiska skulden. fälla”. Den strategiska Hambantota-hamnen, som finansierades av ett kinesiskt lån under hans regim, hyrdes ut till Peking på ett 99-årigt byte av skulder mot aktier 2017 efter att landet misslyckats med att betala av skulden.

2015 återställde parlamentet en konstitutionell tvåperiodsgräns för presidentskapet som hindrade Mahinda från att tävla igen. I augusti valdes Mahinda in i parlamentet.

Efter deras nederlag 2015 kämpade rajapaksarna mot arresteringar och korruptionsfall i domstol. Det fanns mängder av fall in mot dem för påstådd förskingring och ärendena är fortfarande under behandling.

Tre år senare utsågs Mahinda en kort stund till premiärminister i oktober 2018 av dåvarande president Sirisena, som sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe i ett kontroversiellt drag som kastade landet i en konstitutionell kris. Mahinda avgick den 15 december efter att Högsta domstolen förklarat att upplösningen av parlamentet av Sirisena var “olaglig”.

Senare hoppade Mahinda och hans anhängare i parlamentet av från det styrande partiet och gick med i SLPP, grundat av sin bror Basil, och han blev formellt oppositionens ledare.

De dödliga påskbombningarna den 21 april 2019 var en vändpunkt i lankesisk politik. SLPP som leds av Rajapaksas beklagade president Sirisenas och premiärminister Wickremesinghes regering för misslyckandet på säkerhetsfronten.

SLPP tillkännagav också presidentkandidaturen för Maninda Rajapaksas yngre bror Gotabhaya, som hade tjänstgjort som hans försvarsminister under de sista åren av inbördeskriget mot LTTE.

Brödduon lovade säkerhet till lankeser som blev oroliga för islamisk extremism i landet med buddhistisk majoritet. Gotabhaya vann presidentvalet 2019.

Efter att ha blivit president utsåg Gotabaya Mahinda till premiärminister.