Lanka-crisis: premier Mahinda Rajapaksa biedt vandaag mogelijk ontslag aan

0
54

Ondanks toenemende druk hebben de 72-jarige Gotabaya en premier Mahinda geweigerd hun ambt neer te leggen.

Premier Mahinda Rajapaksa kan maandag aanbieden om af te treden als premier, zeiden politieke bronnen, aangezien de druk op de omstreden regering onder leiding van zijn jongere broer en president Gotabaya Rajapaksa toeneemt om een ​​interim-regering te vormen om de ergste economische crisis te boven te komen met uitzicht op het land.

Rajapaksa, 76, onder intense druk vanuit zijn eigen Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) gelederen om af te treden, verzamelde zijn aanhangers om tegendruk uit te oefenen om niet af te treden.

Zijn jongere broer, president Gotabaya Rajapaksa, hoewel hij dat wilde zijn ontslag had niet direct zijn wens overgebracht. De president wil dat zijn ontslag hem in staat stelt te gaan voor een regering van nationale eenheid, een tussentijdse regeling tot de huidige economische crisis kan worden aangepakt, aldus bronnen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Hij mag geen direct ontslag aanbieden,” Dayasiri Jayasekera, een dissident van de regerende coalitie, vertelde PTI.

Best of Express Premium

Premium

Levensverzekeraars schikten 2.2 lakh Covid-overlijdensclaims: gegevens van toezichthoudersPremium

Uitgelegd: inzicht in wisselkoersen

Premium

Uitgelegd: Wanneer gebeden zijn toegestaan, niet toegestaan ​​bij beschermde archeologi…Premium

Waarom er geen overeenstemming is over de Indiase Covid-sterftecijfersMeer Premium Stories >> Lees |‘Feitelijk onjuist’: India verwerpt berichten dat een waterkanonvoertuig aan Sri Lanka is geleverd onder een kredietlimiet van USD 1 miljard

“Wat ik voel is dat hij zou zeggen dat ik geen verantwoordelijkheid heb voor de huidige crisis, dus geen redenen voor mij om af te treden,” zei Jayasekera, eraan toevoegend dat hij de bal op het veld van Gotabaya Rajapaksa zou leggen alsof hij wilde zeggen, ontsla me als je wilt.

Ondanks toenemende druk hebben Gotabaya, 72, en premier Mahinda geweigerd om ontslag nemen.

Mahinda Rajapaksa, de sterke man van de Rajapaksa-clan, kreeg zondag te maken met publieke woede in de heilige stad Anuradhapura. Hij werd uitgescholden en beschimpt door het boze publiek dat op straat brandstof eist, gas kookt en een einde maakt aan de stroomonderbrekingen.

De demonstranten willen dat de hele Rajapaksa-familie stopt met politiek en teruggeeft wat zij beweerde gestolen goederen van het land te hebben.

Ook de machtige boeddhistische geestelijkheid had het ontslag van de premier en het kabinet onder druk gezet om de weg vrij te maken voor een interim-regering.

De belangrijkste oppositie van Sri Lanka, SJB, zei zondag dat het een aanbod van de omstreden president Gotabaya aan zijn leider Sajith Premadasa om een ​​interim-regering te leiden, heeft afgewezen te midden van aanhoudende politieke onzekerheid in het land waarvoor nu de noodtoestand geldt.

Lees |Diplomaten bezorgd over de noodtoestand in Sri Lanka

Jayasekera zeiden dat de 11 partijalliantie van de dissidente groep maandag verder zal praten over manieren om een ​​einde te maken aan de crisis.

Hij had goede hoop op de vorming van een interim-regering als Mahinda Rajapaksa zou aftreden.

De publieke protesten winnen elke dag aan kracht naarmate de wachtrijen voor benzine en gas langer worden. Ook het vooruitzicht van verlenging van het huidige aantal uren voor stroomonderbrekingen ligt op de loer. Zondag is er in het initiatief uitgebreid gesproken door de advocaten’ instantie, Orde van Advocaten van Sri Lanka (BASL). Ze pleiten voor een eenheidsregering die wordt beperkt tot een kabinet van 15 leden voor een periode van 18 maanden waarin een overvloed aan constitutionele hervormingen moet plaatsvinden.

In een speciale kabinetsvergadering op vrijdag verklaarde president Rajapaksa een staat noodtoestand met ingang van vrijdag middernacht. Dit is de tweede noodtoestand in iets meer dan een maand.

Lees |De Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa onder vuur vanwege het opleggen van een noodtoestand

De economische crisis wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan buitenlandse valuta, waardoor de land kan het zich niet veroorloven om de invoer van basisvoedsel en brandstof te betalen, wat leidt tot acute tekorten en zeer hoge prijzen.

Duizenden demonstranten zijn sinds 9 april de straat op in heel Sri Lanka omdat de regering geen geld meer had voor vitale invoer; de prijzen van essentiële grondstoffen zijn omhooggeschoten en er zijn acute tekorten aan brandstof, medicijnen en elektriciteitsvoorziening.