Ingen kritik tilläts på Socialdemokraternas Natomöte

0
51

Publicerad 11 maj 2022 kl 07.47

Inrikes. Cirka 1.800 partimedlemmar deltog i Socialdemokraternas digitala medlemsmöte om Nato – men inte en enda kritisk synpunkt om svenskt Nato-medlemskap släpptes fram. Detta får interna kritiker att rasa, rapporterar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

En del av medlemsmötet i måndags var ett panelsamtal med partiprofiler som utrikesminister Ann Linde och hennes företrädare Margot Wallström.

Men alla som deltog i samtalet var Natoförespråkare, och ingen av de frågor som släpptes fram från medlemmarna var kritisk till ett svenskt medlemskap i den USA-ledda militäralliansen.

Det enda som liknade kritik var en fråga om vad som händer om Trump blir president igen i USA, enligt Kent Vilhelmsson, en av de uppkopplade S-medlemmarna.

– I övrigt pratade de egentligen bara om vad som händer när vi går med i Nato och varför det är nödvändigt. Ingen sa emot, inga frågor lästes upp, säger Vilhelmsson till Expressen.

I medlemschatten som pågick samtidigt var många kritiska till både Nato och dialogen, men inget av detta togs upp av moderatorn, enligt Kent Vilhelmsson. Han kallar det hela för ett “skendialogmöte” och säger att han nu överväger att lämna S efter över 50 år.

Hela den socialdemokratiska maktapparaten har på bara några veckor gått från att vara emot ett svenskt Nato-medlemskap till att vara för ett sådant. Den spektakulära kovändningen kommer efter möten med den finska regeringen och vapenoligarken Jacob Wallenberg.

S-profilen Göran Greider, som är fortsatt Natomotståndare, säger till Expressen att den så kallade dialogen inom S bara är “ett spel för gallerierna” för “att legitimera ett beslut som i princip redan är fattat”.