Domare Sudhanshu Dhulia, Jamshed Burjor Pardiwala avlägger ed som domare i högsta domstolen

0
90

Justice Jamshed B Pardiwala administrerades eden som högsta domstolens domare av CJI N V Ramana på måndagen. (PTI)

Justices Sudhanshu Dhulia och Jamshed Burjor Pardiwala svors in som domarna i högsta domstolen i måndags och tog sin totala arbetsstyrka till 34. Chief Justice of India (CJI) N V Ramana administrerade ämbetseden till dem.< /p>

Högsta domstolens kollegium under ledning av CJI Ramana och även bestående av domarna U U Lalit, A M Khanwilkar, D Y Chandrachud och L Nageswara Rao hade rekommenderat namnen på justitieråd Dhulia, som var chefsdomare vid Gauhatis högsta domstol, och justitieråd Pardiwala, som var domare i Gujarat High Court, för utnämning den 5 maj.

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/sc-1-1.jpg?resize=600,334" /> Domare Sudhanshu Dhulia avlägger ed på måndag. (PTI)

Högsta domstolen har en sanktionerad styrka på 34 domare och den arbetade med två lediga tjänster. De nya utnämningarna har fört tillbaka den fungerande styrkan till 34. Men med justitieråd Vineet Saran som kommer att gå i pension den 10 maj och domare Nageswara Rao den 7 juni, kommer högsta domstolen snart att ha fler lediga platser.

https://images. .indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Justice Dhulia kommer från Madanpur, en avlägsen by som ligger i Pauri Garhwal-distriktet i Uttarakhand. Han hade sin tidiga utbildning i Dehradun och Allahabad och är en alumn från Sainik School, Lucknow. Han tog sin examen och tog sin juridik från University of Allahabad.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-nyckel – 10 maj 2022: Vad du behöver läsa idag Premium

Minor till gruvor… så körde Sorens

Premium

Förklarat: Vad är den raketdrivna granaten som används vid attack mot Punjab…

Premium

Central univ ålägger KPMG böter, partner som nu agerar V-CMore Premium Stories >>

En andra generationens jurist, domare Dhulia gick med i advokatsamfundet vid Allahabad High Court 1986 och flyttade till Uttarakhand vid dess bildande 2000. Han var den första stående advokaten i Uttarakhand High Court och var senare en extra generaladvokat för staten av Uttarakhand. Han utsågs till senior advokat 2004, utnämndes till domare i Uttarakhand High Court i november 2008 och blev överdomare vid Assam, Mizoram, Nagaland och Arunachal Pradesh i januari 2021.

Justice Pardiwala föddes i Mumbai och studerade vid St Joseph Convent School i sin hemstad Valsad i Gujarat. Han tog examen från J P Arts College, Valsad, och fick en juristexamen från K M Mulji Law College, Valsad 1988. Han är en fjärde generationens advokat. Hans far framlidne Burjor Cawasji Pardiwala praktiserade juridik under en lång tid i distrikten Valsad och Navsari och var också talare för Gujarats sjunde lagstiftande församling från december 1989 till mars 1990. Hans farfar och farfar var också advokater.

Justice Pardiwala började praktisera juridik i Gujarat High Court 1990. Han valdes till medlem av Advokatrådet i Gujarat 1994 och var stående rådgivare för Gujarat High Court från 2002 tills han höjdes till domstolen i februari 17, 2011. Han bekräftades som permanent domare i HC den 28 januari 2013.