Den 9 maj är en vördad dag i Ryssland. För många har Putin kapat det

0
55

Medlemmar i en ungdomsarmé, en organisation som är associerad med det ryska försvarsministeriet, tränar montering av gevär, första hjälpen-kunskaper och kampsport vid Youth Pre-Recruitment Training Center i Noginsk, nära Moskva, 15 dec. , 2021. (Sergey Ponomarev/The New York Times)

Skrivet av Anton Troianovski

Olga Romanovas mormor tjänstgjorde som sjuksköterska i frontlinjen under andra världskriget. Hon var liten och smal, sa Romanova, men bar på något sätt “stora, vuxna, sårade män” till säkerhet. Hon träffade sin man under sina fyra år på östfronten.

För Romanova handlar Rysslands helgdag den 9 maj, som markerar den sovjetiska segern över nazisterna, om att minnas de där morföräldrarna, en dag “för att förlänga vår kärlek till dem, för att på något sätt uttrycka vad vi inte kunde när vi var små.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Men i år betyder den 9 maj för president Vladimir Putin något helt annat. Måndagens högtidlighållande kommer att vara en överdådig, regeringsorkestrerad show av rysk makt och ett anspråk på rättmätig dominans över ett förlorat imperium – en dag för att stimulera allmänhetens stöd för kriget genom att förtala Ukraina som en efterträdare till Nazityskland.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-nyckel – 10 maj 2022: Vad du måste läsa idag

Premium

Gruvor till gruvor… så körde Sorens< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Förklarat: Vad är den raketdrivna granaten som används vid attack mot Punjab…

Premium

Central univ ålägger KPMG böter, partner som nu agerar V-CMore Premium Stories &gt ;>

Krigsflygplan kommer att flyga över Moskva i en “Z”-formation – symbolen för stöd för årets invasion – och luftburna trupper som nyligen kämpade i Ukraina kommer att paradera genom Röda torget i sina pansarvagnar. I den baltiska flottans stad Baltiysk låter de lokala arrangörerna av marschen “Immortal Regiment” – en högtidlig procession av människor med porträtt av deras veteraner från andra världskriget, som hålls över hela landet den 9 maj – sårade marinsoldater tillbaka från Ukraina gå med i .

Det är en potent politisk strategi i ett land som firar den 9 maj, Victory Day, som sin viktigaste sekulära högtid, en som vädjar till det gemensamma offret av 27 miljoner sovjeter som dödades under andra världskriget. Men för många ryssar är Putins långvariga politisering av dagen ett angrepp på deras identitet, som förvränger en av de få gemensamma erfarenheter som förenar nästan alla ryska familjer och nu använder den för att bygga upp stöd för ett angreppskrig från 2000-talet.

“De förvandlade denna förenande myt som Ryssland hade till en motivering för ett verkligt krig”, säger Maxim Trudolyubov, en rysk journalist som har skrivit om frågan. “Det har på ett subtilt sätt vänt upp och ner på allt – en segerkult till en krigskult.”

Trudolyubov pekar på användningen av den 9 maj för den smygande militariseringen av det ryska samhället. Skolbarn klär sig på vissa ställen i andra världskrigets militära dräkter, och krigsfilmer hyllar tanken att Rysslands strider alltid var rättfärdiga. På en populär bildekal från andra världskriget står det “Vi kan göra det igen.” 2020 öppnade regeringen den ryska försvarsmaktens armégröna katedral utanför Moskva, dess kupol 1 945 centimeter bred och dess golv gjord av nedsmälta tyska stridsvagnar.

Trudolyubov erkänner att han och många andra saknade hur mycket Kremls besatthet av den 9 maj förberedde det ryska samhället för ett verkligt krig, snarare än att bara mobilisera stöd för Putin. Även för många av Putins kritiker i Ryssland, reflekterar han, var vördnaden för den sovjetiska segern ett “bekvämt sätt att tänka på oss själva som på den rätta sidan av historien.”

“De använde tydligen inte bara det, som jag trodde var fallet, som en taktik, som en slags politisk kampanjmekanism,” sa Trudolyubov. “De förvandlade teatraliska och imaginära återskapningar till en verklig landoffensiv, med alla fysiska stridsvagnar och vapen och trupper.”

Putin förväntas hålla ett stort tal vid den stora militärparaden på Röda torget på måndag, där vissa analytiker och västerländska tjänstemän förväntar sig att han officiellt kan förklara krig eller uppmana till en massmobilisering av den ryska allmänheten. På söndagen sa Kreml att Putin hade skickat ett gratulationstelegram till cheferna för de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina; han förklarade att ryssarna “kämpade skuldra vid skuldra för att befria sitt hemland från nazistisk smuts” och lovade att “segern kommer att bli vår, som 1945.”

Det mest dramatiska fallet av splittringen som såddes av Putins politisering av andra världskriget är det odödliga regementet, övningen den 9 maj att marschera med porträtt av döda familjemedlemmar.

Ritualen, som startade 2012 som en gräsrotsrörelse i den sibiriska staden Tomsk, blev omåttligt populär som ett sätt att väcka liv till en tynande generation. Marscherna drog miljontals över det forna Sovjetunionen och i städer runt om i världen med stora postsovjetiska diasporer.

Men de antogs snart av den ryska regeringen, “som såg ett hot i en oberoende rörelse ”, sa Sergei V. Lapenkov, en av grundarna, i en telefonintervju från Moskva. Putin deltog personligen i marschen vid flera tillfällen och försökte kanalisera minnet av de som dog till stöd för hans styre.

Förra månaden utfärdade Lapenkov och hans medgrundare ett uttalande där de tog avstånd från vad deras rörelse hade blivit, och förklarade att “vi inte längre anser att det är möjligt att associera oss med vad som händer i spalterna på gatan.”

< p>I år, sa Lapenkov, tog myndigheterna bort logotypen för en kran från banderollerna som hölls upp i spetsen av paraden, eftersom fågeln sågs som för högtidlig och inte tillräckligt “mobiliserande”. Istället uppmuntrar arrangörerna marscher att anbringa bokstaven “Z” på porträtten av sina släktingar för att visa stöd för kriget i Ukraina.

“Om vi ​​går in på den här vägen kommer det att vara mycket farligt för mitt land, för mitt hemland, eftersom det kommer att leda till stridigheter mellan människor”, sa Lapenkov om idén att ta med “Z” eller andra politiska symboler i marschen. . “Poängen med regementet var att förena så många människor som möjligt.”

Lapenkov sa att han inte planerade att gå med i marschen på måndag, men att många av dem som gör det bara agerar till minne av sina släktingar , inte som “stöd för en viss politisk agenda.”

Romanova, vars mormor var sjuksköterska, är koordinator för en marsch av det odödliga regementet i Ivanovo-regionen nära Moskva och upprepade tanken att minnet från andra världskriget inte borde användas för att skapa stöd för dagens krig.

“ Jag tror att vi måste särskilja dessa två händelser, för om du kastar allt i en hög kommer ingen att förstå någonting”, sa Romanova, en psykolog, 44, i en telefonintervju. “Jag går ut specifikt med målet att hedra minnet av mina nära och kära.”

När hon talade passerade hon en skylt på sidan av en lokal militärkommissariatsbyggnad som visade sovjetiska affischer från andra världskriget och orden: ”Allt för fronten! Allt till seger! För seger!” Ett foto av anslagstavlan hon skickade senare visade att några av de kyrilliska bokstäverna ersattes med ett latinskt “Z” och “V”, ytterligare en signal om stöd för kriget.

Men i staden Baltiysk har den lokala koordinatorn för det odödliga regementets marsch, Andrei Vedmuk, 59, anammat tanken att dagens kamp i Ukraina är en fortsättning på det stora fosterländska kriget. Kreml har drivit den berättelsen med den falska retoriken att Ryssland bekämpar “nazistiska” förtryckare. Vedmuk sa att han hoppades att sårade marinsoldater på det lokala sjukhuset skulle gå med i marschen “om de kan.”

“Det visar sig att kriget aldrig tog slut”, sa han i en telefonintervju. “Våra farfäder och fäder och alla andra kämpade för att vi också skulle bli av med den här nazismen.”

För vissa ryssar som är motståndare till kriget ger den nuvarande kampanjen i Ukraina oroande påminnelser om den mer olycksbådande sidan av landets seger 1945. Ivan I. Kurilla, en historiker vid Europeiska universitetet i St. Petersburg, sa att han hade sett förnyad uppmärksamhet kring saker som “troféerna” – bytet – som fördes hem från fronten, som fortfarande finns i många ryska hem, och våldtäkten av Tyska kvinnor av Röda arméns soldater.

“När kriget blev en verklighet i dagens liv, blev det kriget också mer närvarande”, sa Kurilla i en telefonintervju från St. Petersburg. “Själva minnet om kriget håller på att förändras.”

Kurilla sa att han stötte på en rad stridsvagnar som förberedde sig för paraden den 9 maj på St. Petersburgs vallen för några dagar sedan, vilket lämnade honom med en hemsk känsla: Kanske även dessa mördarmaskiner snart skulle gå till fronten. Innan han lade på stoppade han sig själv från att uttala de gratulationer som är typiska i Ryssland den här tiden på året.

“Jag vet inte ens om jag ska gratulera dig till den kommande semestern i det här sammanhanget,” sa han och gjorde inte.