Dagelijkse briefing: Atta-prijzen op recordhoogte; Govt's 'narrative management'-strategie

0
52

Topnieuws op 10 mei 2022.

Goedemorgen, 

Het grote verhaal

Te midden van een daling van de productie en een hogere overzeese vraag, bedroeg de gemiddelde maandverkoopprijs van tarwebloem (atta) in India in april Rs 32,38 per kg, de hoogste sinds januari 2010. Van de 156 centra waarvoor gegevens beschikbaar zijn, was de prijs op zaterdag de hoogste in Port Blair (Rs 59/kg) en de laagste (Rs 22/kg) in Purulia in West-Bengalen. De hoge binnenlandse prijs van diesel heeft ook bijgedragen aan de logistieke kosten van zowel tarwe als meel.

Alleen in de Express

Best of Express Premium

Premium

Delhi vertrouwelijk: afscheidsnota

Premium

UPSC CSE Key – 10 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Gurpatwant Singh Pannu: De stem uit de VS die de Khalistan-wateren in Pu…

Premium

Mijnen naar mijnen… zo luidde de SorensMore Premium Stories >>

Toen het land medio 2020 de eerste golf van de Covid-19-pandemie bestreed, was de economische afdeling van het ministerie van Financiën bezig met het opstellen van een strategie om het “negatieve commentaar” op India door wereldwijde denktanks tegen te gaan., indices en media, te midden van zorgen dat dit zou kunnen leiden tot een verlaging van de rating van soevereinen naar 'junk'. Een interne presentatie van 36 pagina's, gezien door The Indian Express, citeerde kwesties zoals de Jammu en Kasjmir Reorganisatiewet van 2019, de Citizenship Amendment Act, 2019, National Register of Citizens en de bouw van de Ram-tempel, die van invloed kunnen zijn op ratingbureaus.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

In deze editie van Idea Exchange deelt EU-ambassadeur Ugo Astuto hoe Europa een hernieuwde interesse heeft in India en beiden kunnen samenwerken om strategische partnerschappen op het gebied van klimaat, groene energie en connectiviteit te verdiepen en tegelijkertijd een op regels gebaseerde orde te waarborgen.

Vanaf de voorpagina 

Een van de indieners van het geschil tussen de Kashi Vishwanath-tempel en de Gyanvapi-moskee, de inwoner van Delhi, Rakhi Singh, is helemaal klaar om zich vandaag terug te trekken uit de petitie, vertelde haar advocaat aan The Indian Express. De andere vier indieners, allen inwoners van Varansi, zullen de juridische procedure voortzetten. Op de vraag waarom zijn cliënt zich terugtrok, zei advocaat Hari Shankar Jain: “Er moet een reden zijn als ze zich terugtrekt.”

Een belangrijke Chinese functionaris, die het concept van de Chinese president Xi Jinping van een “Global Security Initiative” naar voren schuift, heeft gezegd dat de Indo-Pacific-strategie van de Verenigde Staten, “indien niet gecontroleerd”, “verschrikkelijke gevolgen zou hebben en de Aziatische -Pacific over de rand van een afgrond'.

Bij een incident dat vragen oproept over de afhandeling van luchtreizigers met speciale behoeften, zou budgetluchtvaartmaatschappij IndiGo naar verluidt het instappen hebben geweigerd aan een speciaal- gehandicapt kind op een Hyderabad-gebonden vlucht op de luchthaven van Ranchi op zaterdag. Het incident werd aan het licht gebracht in een Facebook-bericht door een passagier op de luchthaven die wachtte om aan boord te gaan van een andere vlucht. De auteur van het bericht, Manisha Gupta, vertelde The Indian Express dat het IndiGo-personeel “geen medeleven toonde”.

Moet lezen 

In de tweede religieuze ceremonie gehouden bij de ruïnes van de 8e-eeuwse Martand Sun-tempel in de afgelopen drie dagen, Jammu en Kasjmir luitenant-gouverneur Manoj Sinha namen deel aan een “navagraha ashatamangalm pooja” in de tempelop zondag. De tempel is een beschermd monument onder de verantwoordelijkheid van het Archeologisch Onderzoek van India van de centrale overheid en is gemarkeerd als een “site van nationaal belang”. Met name staat de ASI geen gebeden toe op een beschermde plaats, tenzij het een functionerende plaats van aanbidding was op het moment dat het lichaam er de leiding over nam.

De SUV-ruimte in het middensegment, het snelst groeiende segment op de automarkt van het land, zet zich schrap voor een technologische confrontatie. Zuid-Koreanen domineren momenteel deze ruimte, met Hyundai Motor en Kia Motor verpakt in meerdere modellen die op zowel diesel- als benzinefabrieken draaien. Ondertussen is de Japanse balie, geleid door Maruti Suzuki India en Toyota Motor, gericht op een strategie waarbij alleen benzine wordt gebruikt, waarbij uitsluitend wordt gereden op benzinemotoren die zijn gekoppeld aan hybride systemen. Twee nieuwe SUV's van Suzuki-Toyota, beide aangedreven door benzinemotoren met hybride aandrijfeenheden, beloven een hoger vermogen en een aanzienlijk lager brandstofverbruik te leveren om de strijd aan te gaan met de dieselopties die door de anderen worden aangeboden.

Wat is het 'echte' Covid-dodental in India?Hoewel volgens overheidsgegevens het aantal doden momenteel rond de 5,2 lakh ligt, hebben verschillende onderzoeken gesuggereerd dat de officiële tol van India te laag is. Het laatste rapport van de WHO over oversterfte als gevolg van Covid-19 beweert dat het werkelijke dodental van het land bijna 10 keer hoger zou kunnen zijn dan wat de regering heeft geprojecteerd. Terwijl over deze cijfers wordt gedebatteerd, worden veel belangrijke nuances over het hoofd gezien. We leggen uit hoe het dodental wordt berekend en waarom het in een situatie als deze moeilijk is om de omvang van de ondertelling te meten.

En tot slot

Toen de 36-jarige Geethu Anna Jose zich haar basketbalcomeback voorstelde, stelde ze zich een perzikkleurige sari van chiffon voor achter haar aan slepend en haar haar golfde als Kajol in Kuch Kuch Hota Hai. Maar in werkelijkheid zag Jose een bloedbad op het veld, waar een teamgenoot een klap kreeg en huiverend van de pijn naar beneden ging. “De scheidsrechters gaven er niet eens om!” Geethu herinnert zich te midden van geschokt gegiechel. “Alleen als iemand je doodt, zullen ze waarschijnlijk een overtreding geven in 3-bij-3 basketbal!” Geethu is nu moeder van twee kinderen en grapt dat haar kinderen uiteindelijk naar een “ruige spelersversie” zullen kijken. van hun moeder op het veld in het 3×3-formaat, eraan toevoegend dat ze geen andere keuze heeft dan zich aan te passen aan de ruwe, fysieke manifestatie van basketbal, een sport waarbij de 6’2” was India's beste in 5X5 tot 2013.

🤫 Delhi vertrouwelijk:In een poging de bezorgdheid over het doden van burgers in het Mon-district door veiligheidstroepen op 4 december weg te nemen en een “healing touch” te geven in Nagaland, bezocht de minister van de Unie Rajeev Chandrasekhar het district waar hij aankondigde dat hij daar was gekomen als “PM Narendra Modi's 8217;s vertegenwoordiger” en als hun “collega, partner en vriend in New Delhi”. Als eerste minister van de Unie die het district bezocht na de moorden in december, bracht Chandrasekhar tijd door met de dorpelingen in de residentie van Rajya Sabha MP uit Nagaland S Phangnon Konyak, die ook de kleindochter is van de stichter van de stad Mon.

🎧 In de aflevering van vandaag van de '3 Things' podcast bespreken we de arrestatie van BJP’s Tajinder Pal Singh Bagga door de politie van Punjab.

< p>Tot morgen,

Leela Prasad G en Rahel Philipose

 

Express Cartoon van EP Unny.