Chintan Shivir-agenda: Cong kan de parlementaire raad nieuw leven inblazen, oproepen tot afstemming van anti-BJP-troepen

0
50

Congresleider Sonia Gandhi met partijleiders Rahul Gandhi en KC Venugopal in New Delhi op maandag. (Express Foto door Anil Sharma)

Het congres kan het mechanisme van de parlementaire raad nieuw leven inblazen om het besluitvormingsproces collectief te maken, een oproep doen tot afstemming met politieke partijen om de BJP uit te dagen bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2024, en een krachtig kom op tegen de politiek van haat tijdens de driedaagse Chintan Shivir van de partij later deze week in Udaipur.

Voorafgaand aan de brainstormsessie die op 13 mei begon, kwam het congreswerkcomité op maandag bijeen en bracht partijvoorzitter Sonia Gandhi een krachtige boodschap over. Ze zei dat er “geen toverstokjes” zijn voor de heropleving van de partij en vertelde de leden dat de partij “goed is geweest voor ieder van ons” en dat “het absoluut noodzakelijk is dat we naar voren treden en onze schuld terugbetalen aan de partij in volle omvang” op dit cruciale moment.

In een duidelijke verwijzing naar stemmen van onenigheid binnen de partij, zei Sonia tegen de leiders dat “zelfkritiek natuurlijk nodig is”, maar betoogde “dit mag niet worden gedaan op een manier die het zelfvertrouwen en het moreel aantast en er heerst een sfeer van somberheid en onheil”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ze zei dat de Shivir niet louter een “ritueel” mag worden, met het argument dat het “een geherstructureerde organisatie zou moeten aankondigen om tegemoet te komen aan de vele ideologische, electorale en bestuurlijke taken waarmee we worden geconfronteerd”. Het CWC hoorde de eerste conclusies van de commissies die Sonia had ingesteld om resoluties op te stellen over zes thema's: politieke, economische, sociale rechtvaardigheid, boeren, jongeren en organisatorische kwesties.

Beste van Express Premium

Premium

Levensverzekeraars schikten 2.2 lakh Covid-overlijdensclaims: gegevens van toezichthouders

PremiumUitgelegd: de wisselkoers begrijpenPremium

Uitgelegd: wanneer gebeden zijn toegestaan, niet toegestaan ​​bij beschermde archeologi…

Premium

Waarom er geen overeenstemming is over de Covid-sterftecijfers in IndiaMore Premium Stories >> Lees |Over Chintan Shivirs, Antony-panelen en Anth-heen-gesprekken

Bronnen zeiden dat een van de suggesties van het panel onder leiding van Mukul Wasnik over organisatorische zaken is om het mechanisme van de parlementaire raad nieuw leven in te blazen, een belangrijke eis van het leiderschap van de G-23. Het mechanisme van de parlementaire raad is verankerd in de grondwet van het congres, maar is ter ziele gegaan sinds de dagen van Narasimha Rao. Een ander voorstel is om de ‘één familie, één ticket’ regel voor verkiezingen. Natuurlijk zullen de Gandhi's worden vrijgesteld.

Er werd besloten dat de partij een krachtig standpunt moest innemen om de haatpolitiek tegen te gaan en andere partijen zou oproepen om samen te komen om het op te nemen tegen de BJP. Een belangrijk punt van zorg, geschetst in een van de ontwerpresoluties, is de verdieping van het 'majoritaire sentiment' dat brood- en boterkwesties als prijsstijging en werkloosheid overschaduwt. Bronnen zeiden dat er bij de Shivir een gedetailleerde discussie zal plaatsvinden om deze uitdaging aan te pakken.

LEES: Sonia zegt dat chintan-shivir geen ritueel mag worden

Twee van de panels hebben suggesties gegeven met betrekking tot reserveringen in de organisatie.

Het panel voor sociale rechtvaardigheid heeft gesuggereerd dat er 50% reservering moet zijn voor SC, ST, OBC en minderheden in de organisatie, tegen de huidige 20%, terwijl het panel voor jeugd en empowerment voorstelde om 50% van de zetels te beperken voor leiders onder de 50 jaar. Het heeft ook een aanzienlijke vertegenwoordiging in de partij geëist van leiders onder de 45 jaar.

Het is veelzeggend dat van de 422 afgevaardigden die aan de sessie zullen deelnemen, 50% jonger is dan 50 jaar, ongeveer 35% jonger dan 45 jaar. 40 en 21% zijn vrouwen die verschillende delen van de samenleving vertegenwoordigen. In afwijking van het verleden is de gehele centrale leiding van het Jeugdcongres en de NSUI uitgenodigd voor de sessie.

Sonia was openhartig tijdens de CWC-vergadering door te signaleren dat er geen onenigheid uit de sessie mocht komen. Ze zocht de medewerking van de leiders om ervoor te zorgen dat de “enige allesoverheersende boodschap die luid en duidelijk uit Udaipur voortkomt er een is van eenheid, cohesie, vastberadenheid en toewijding aan de versnelde heropleving van onze partij”.

Een pers toespreken. conferentie na de CWC-bijeenkomst, zeiden congresleiders Jairam Ramesh en Randeep Surjewala dat het doel van de Shivir is om een ​​nieuwe actie voor te bereiden om de partij strijdklaar te maken voor de Lok Sabha van 2024 en de komende parlementsverkiezingen. “Het is geen bestemming, het is het begin van een lange reis. Het is een mijlpaal – een transformatie van ongekende omvang,” zei Ramesh.

Surjewala zei dat het doel van de "Nav Sankalp Shivir" is om “aan de verwachtingen van mensen te voldoen nadat ze organisatorische veranderingen hebben doorgevoerd, en met een nieuwe belofte naar voren te komen om het land te redden”. De CWC keurde een wijziging in de partijgrondwet goed om digitaal lidmaatschap op te nemen en besloot dat Ladakh een aparte territoriale vleugel van het Congres krijgt.