9 mei is een gerespecteerde dag in Rusland. Voor velen heeft Poetin het gekaapt

0
47

Leden van een Jeugdleger, een organisatie die verbonden is aan het Russische Ministerie van Defensie, oefenen het assembleren van geweren, EHBO-vaardigheden en vechtsporten in het Youth Pre-Recruitment trainingscentrum in Noginsk, nabij Moskou, 15 december. , 2021. (Sergey Ponomarev/The New York Times)

Geschreven door Anton Troianovski

Olga Romanova's grootmoeder diende als eerstelijnsverpleegster in de Tweede Wereldoorlog. Ze was klein en mager, zei Romanova, maar op de een of andere manier droeg ze 'grote, volwassen, gewonde mannen' in veiligheid. Ze ontmoette haar man in haar vier jaar aan het oostfront.

Voor Romanova, de Russische feestdag van 9 mei, die de Sovjetoverwinning op de nazi's markeert, gaat over het herdenken van die grootouders, een dag “om onze liefde voor hen uit te breiden, om op de een of andere manier uit te drukken wat we niet konden toen we klein waren.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Maar dit jaar betekent 9 mei voor president Vladimir Poetin iets heel anders. De herdenking van maandag zal een uitbundige, door de regering georkestreerde show zijn van Russische macht en een claim van rechtmatige dominantie over een verloren rijk – een dag om de publieke steun voor de oorlog te stimuleren door Oekraïne als opvolger van nazi-Duitsland te belasteren.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 10 mei 2022: wat u moet vandaag lezenPremium

Mijnen naar mijnen… zo rende de Sorens

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Uitgelegd: wat is de raketaangedreven granaat, gebruikt bij een aanval op Punjab…

Premium

Centrale univ legt boete op aan KPMG, partner die nu optreedt als V-CMore Premium Stories &gt ;>

Gevechtsvliegtuigen zullen over Moskou vliegen in een “Z”-formatie – het symbool van steun voor de invasie van dit jaar – en luchtlandingstroepen die onlangs in Oekraïne hebben gevochten, zullen over het Rode Plein paraderen in hun gepantserde personeelswagens. In de Baltische marinestad Baltiysk laten de lokale organisatoren van de mars van het “Onsterfelijke Regiment” – een plechtige processie van mensen met portretten van hun veteraanverwanten uit de Tweede Wereldoorlog, die op 9 mei door het hele land worden gehouden – gewonde mariniers uit Oekraïne meedoen .

Het is een krachtige politieke strategie in een land dat 9 mei Victory Day viert, als de belangrijkste seculiere feestdag, een die een beroep doet op het gedeelde offer van 27 miljoen Sovjets die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Maar voor veel Russen is Poetins langdurige politisering van die tijd een aanval op hun identiteit, waardoor een van de weinige gedeelde ervaringen wordt vervormd die bijna alle Russische families verenigt en nu gebruikt om steun op te bouwen voor een 21e-eeuwse agressieoorlog.

“Ze hebben deze verenigende mythe die Rusland had omgevormd tot een rechtvaardiging voor een echte oorlog”, zegt Maxim Trudolyubov, een Russische journalist die over de kwestie heeft geschreven. “Het heeft alles subtiel op zijn kop gezet – een cultus van overwinning in een cultus van oorlog.”

Trudolyubov wijst op het gebruik van 9 mei voor de sluipende militarisering van de Russische samenleving. Op sommige plaatsen verkleden schoolkinderen zich in militaire kleding uit de Tweede Wereldoorlog, en oorlogsfilms verheerlijken het idee dat de veldslagen in Rusland altijd rechtvaardig waren. Een populaire bumpersticker uit de Tweede Wereldoorlog luidt: “We kunnen het opnieuw doen.” In 2020 opende de regering de legergroene kathedraal van de Russische strijdkrachten buiten Moskou, met een koepel van 1.945 centimeter en een vloer gemaakt van omgesmolten Duitse tanks.

Trudolyubov erkent dat hij en vele anderen hebben gemist hoezeer de obsessie van het Kremlin met 9 mei de Russische samenleving voorbereidde op een echte oorlog, in plaats van alleen maar steun voor Poetin te mobiliseren. Zelfs voor veel van Poetins critici in Rusland, meent hij, was de verering van de Sovjetoverwinning een “handige manier om te denken dat we aan de goede kant van de geschiedenis staan”.

“Ze hebben dat blijkbaar niet alleen gebruikt, zoals ik dacht dat het geval was, als een tactiek, als een soort politiek campagnemechanisme”, zei Trudolyubov. “Ze veranderden theatrale en denkbeeldige re-enactments in een echt landoffensief, met alle fysieke tanks en kanonnen en troepen.”

Verwacht wordt dat Poetin maandag een grote toespraak zal houden tijdens de grote militaire parade op het Rode Plein, waarbij sommige analisten en westerse functionarissen anticiperen dat hij officieel de oorlog zou verklaren of zou oproepen tot massale mobilisatie van het Russische publiek. Op zondag zei het Kremlin dat Poetin een felicitatietelegram had gestuurd naar de hoofden van de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne; hij verklaarde dat de Russen “schouder aan schouder vochten om hun thuisland te bevrijden van nazi-vuil” en zwoer dat “de overwinning van ons zal zijn, zoals in 1945.”

Het meest dramatische geval van de verdeeldheid gezaaid door Poetins politisering van de Tweede Wereldoorlog is het Onsterfelijke Regiment, de gewoonte van 9 mei om te marcheren met portretten van overleden familieleden.

Begonnen in 2012 als een basisbeweging in de Siberische stad Tomsk, werd het ritueel immens populair als een manier om een ​​uitstervende generatie tot leven te wekken. De marsen trokken miljoenen over de voormalige Sovjet-Unie en in steden over de hele wereld met grote post-Sovjet-diaspora's.

Maar het werd al snel gecoöpteerd door de Russische regering, “die een bedreiging zag in een onafhankelijke beweging ', zei Sergei V. Lapenkov, een van de oprichters, in een telefonisch interview vanuit Moskou. Poetin nam meerdere malen persoonlijk deel aan de mars, in een poging de nagedachtenis van degenen die stierven te kanaliseren om zijn heerschappij te steunen.

Vorige maand gaven Lapenkov en zijn mede-oprichters een verklaring uit waarin ze zich distantieerden van wat hun beweging was geworden, en verklaarden dat “we het niet langer mogelijk achten om ons te associëren met wat er gebeurt in de kolommen op straat.”

< p>Dit jaar, zei Lapenkov, hebben de autoriteiten het logo van een kraanvogel verwijderd van de spandoeken die aan het hoofd van de parade werden vastgehouden, omdat de vogel als te plechtig en niet “mobiliserend” genoeg werd gezien. In plaats daarvan moedigen de organisatoren de betogers aan om de letter “Z” aan te brengen op de portretten van hun familieleden om steun te betuigen aan de oorlog in Oekraïne.

“Als we dit pad bewandelen, zal het zeer gevaarlijk zijn voor mijn land, voor mijn vaderland, omdat het zal leiden tot strijd tussen mensen”, zei Lapenkov over het idee om de “Z” of andere politieke symbolen in de mars te brengen. . “Het doel van het regiment was om zoveel mogelijk mensen te verenigen.”

Lapenkov zei dat hij niet van plan was om maandag mee te doen aan de mars, maar dat velen van degenen die dat wel doen, alleen handelen ter nagedachtenis van hun familieleden , niet in “steun voor een bepaalde politieke agenda.”

Romanova, wiens grootmoeder verpleegster was, is een coördinator van een mars van het onsterfelijke regiment in de regio Ivanovo bij Moskou en herhaalde het idee dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog niet mag worden gebruikt om steun te krijgen voor de oorlog van vandaag.

“ Ik denk dat we deze twee gebeurtenissen apart moeten zetten, want als je alles op één hoop gooit, zal niemand iets begrijpen', zei Romanova, een psycholoog, 44, in een telefonisch interview. “Ik ga specifiek uit met als doel de nagedachtenis van mijn dierbaren te eren.”

Terwijl ze sprak, passeerde ze een reclamebord aan de zijkant van een lokaal militair commissariaat met posters uit de Tweede Wereldoorlog en de woorden: “Alles voor het front! Alles naar de overwinning! Voor overwinning!” Een foto van het reclamebord dat ze later stuurde, toonde aan dat sommige Cyrillische letters waren vervangen door een Latijnse “Z” en “V”, nog een teken van steun voor de oorlog.

Maar in de stad Baltiysk heeft de lokale coördinator van de mars van het Immortal Regiment, Andrei Vedmuk, 59, het idee omarmd dat de strijd van vandaag in Oekraïne een voortzetting is van de Grote Vaderlandse Oorlog. Het Kremlin heeft dat verhaal gepusht met de valse retoriek dat Rusland strijdt tegen ‘nazi’-onderdrukkers. Vedmuk zei dat hij hoopte dat gewonde mariniers in het plaatselijke ziekenhuis zouden deelnemen aan de mars “als ze kunnen”.

“Het blijkt dat de oorlog nooit is geëindigd”, zei hij in een telefonisch interview. “Onze grootvaders en vaders en alle anderen hebben gevochten zodat ook wij van dit nazisme af zouden komen.”

Voor sommige Russen die tegen de oorlog zijn, brengt de huidige campagne in Oekraïne echter verontrustende herinneringen aan de meer sinistere kant van de overwinning van het land in 1945. Ivan I. Kurilla, historicus aan de Europese Universiteit in St. Petersburg, zei dat hij hernieuwde aandacht had gezien voor zaken als de “trofeeën” – buit – die van het front naar huis werden gebracht, nog steeds aanwezig in veel Russische huizen, en de verkrachting van Duitse vrouwen door soldaten van het Rode Leger.

'Toen oorlog een realiteit werd in het huidige leven, werd die oorlog ook meer aanwezig', zei Kurilla in een telefonisch interview vanuit St. Petersburg. “De herinnering aan de oorlog is aan het veranderen.”

Kurilla zei dat hij een paar dagen geleden een rij tanks tegenkwam die zich voorbereidden op de parade van 9 mei op de oever van St. Petersburg, waardoor hij een beklijvend gevoel: misschien zouden ook deze moordmachines binnenkort naar het front trekken. Voordat hij ophing, stopte hij zichzelf met het uiten van de felicitaties die typisch zijn voor Rusland in deze tijd van het jaar.

“Ik weet niet eens of ik je in deze context moet feliciteren met de aanstaande vakantie,” zei hij en deed het. niet.