PCIe 6.0: Vad är nytt och när kan du få det?

0
52
Radu Bercan/Shutterstock.com< /figure>

Ibland går teknikindustrin för snabbt. Vi har bara börjat komma igång med PCIe 4.0 i konsumentprodukter, PCIe 5.0 rullar precis ut och PCIe 6.0 är redan på väg. Det här är vad du kan förvänta dig.

I början av januari 2022 publicerade PCI Special Interest Group (PCI-SIG) de slutliga specifikationerna för PCIe 6.0, den senaste versionen av standarden för det populära gränssnittet standard som ansluter objekt som grafikkort, SSD:er och nätverkskort till din PC.

Som vi har sett med tidigare övergångar, lovar PCIe 6.0 snabbare datahastigheter och bakåtkompatibilitet med ditt älskade gamla ljudkort. Vi skulle inte kunna ha de snabba datorerna vi gör utan PCIe, men en mängd standarder kan göra de närmaste åren lite röriga.

Vad Är PCIe?

PCIe står för standarden Peripheral Component Interconnect Express (PCIe). Det är det primära sättet att ansluta expansionskort som ljudkort, grafikkort och nätverkskort till din PC. Den används också för de där små och snabba NVMe M.2 SSD:erna, men M.2-enheterna använder en speciell kortplats som expansionskort inte gör.

Amazon

Om du någonsin har byggt en dator eller tittat på ett moderkort på senare tid år sedan har du sett en PCIe-kortplats. Kantanslutningarna finns i fyra primära smaker: x16, x8, x4 och x1. För det mesta kan du skilja dem åt eftersom x16-platserna är de stora, och sedan blir de andra successivt mindre. Det är dock inte alltid fallet, eftersom ibland en x16-plats faktiskt bara stöder x8.

RELATERATVarför är PCI Express-portarna på mitt moderkort olika storlekar? x16, x8, x4 och x1 …

Den “x” siffror anger mängden dataöverföringsbanor som är anslutna till en given kortplats på ett moderkort. Ju högre antal överföringsbanor, desto större är den potentiella bandbredden för den luckan. I allmänhet vill du ha ett grafikkort anslutet till x16-platsen, medan andra kort vanligtvis kan använda vad som är tillgängligt baserat på konfigurationen av PCIe-platser på ditt moderkort.

Annons

PCIe har också fördelen att vara bakåtkompatibel med alla tidigare iterationer av standarden. Ett kort designat för PCIe 2.0, till exempel, fungerar fortfarande i en PCIe 6.0-kortplats förutsatt att du kan skaffa rätt programvara för att styra enheten.

Vad är nytt i PCIe 6.0?

PCI-SIG

PCIe-standarder fastställs av PCI Special Interest Group, en industrigrupp som ställer in specifikationerna för PCIe. Målet med PCI-SIG har varit att rulla ut en ny PCIe-standard vartannat eller vart tredje år, vilket effektivt fördubblar bandbredden från de tidigare versionerna. Som väntat gör PCIe 6.0 just det.

PCIe 6.0 x16-platser har en maximal dubbelriktad bandbreddskapacitet på 256 gigabyte per sekund (GB/s), jämfört med 128GB/s med PCIe 5.0. För att förstå vad detta betyder, föreställ dig om du hade ett grafikkort i en PCIe 6.0-kortplats. Det dubbelriktade bandbreddsnumret indikerar den totala mängden data som kortet kan skicka till CPU:n och som CPU:n kan skicka tillbaka till kortet. I fallet med PCIe 6.0 betyder detta 128 GB/s åt vardera hållet för totalt 256 GB/s.

Låt oss nu jämföra det med PCIe 3.0, som var standarden i flera år och fortfarande till stor del används hemma om du inte har byggt eller köpt en ny PC sedan 2019 eller 2020 (och betalat en premie för det).

PCIe 3.0 når max 32 GB/s kumulativt på en x16-kortplats. Så PCIe 6.0 har åtta gånger större bandbredd än en föregångare som fortfarande används flitigt. Det är en galen uppgradering, men nuvarande spel skulle inte vara i närheten av att mätta så mycket bandbredd. Den mest märkbara förbättringen vi sannolikt kommer att se under de första dagarna är med NVMe SSD-hastigheter precis som vi såg med övergången till PCIe 4.0–SSD:er använder vanligtvis 4 PCIe-banor. Men exakt när kommer du att få uppleva denna snabbare standard hemma?

När får vi se PCIe 6.0?

PCI-SIG

PCI-SIG uppskattar att vi inte kommer att se PCIe 6.0-utrustning komma ut på marknaden förrän 12 till 18 månader efter publiceringen av den nya standarden. PCIe 6.0 tillkännagavs den 11 januari 2022, så tidigast tittar vi på PCIe 6.0-produkter som lanseras i slutet av 2022 eller början av 2023.

Annons

Det&#8217 ;är det bästa scenariot. Mer sannolikt tittar vi på mitten till slutet av 2023 för tidiga exempel på PCIe 6.0, som med all sannolikhet inte kommer att rikta sig till konsumenter.

All den bandbredd som utlovas av PCIe 6.0 behövs verkligen i områden som är beroende av maskininlärning och artificiell intelligens. Detta inkluderar bil- och flygindustrin, datacenter och så vidare. Det är där PCI-SIG förväntar sig att PCIe 6.0 kommer först efter att maskinvarutillverkare har kommit på hur specifikationen ska omvandlas till faktiska produkter.

När det gäller konsumentmarknaden kan detta ta ett tag eftersom det är upp till CPU-tillverkarna (AMD och Intel) och deras tillverkningspartner att ta reda på när de ska släppa utrustning som stöder PCIe 6.0. Just nu är vi knappt inne i PCIe 4.0-eran för hemdatorer. AMD släppte de första PCIe 4.0-stödjande processorerna för konsumenter i mitten av 2019, och Intel gjorde det inte förrän i början av 2021. På grafikkortssidan släppte AMD sina första PCIe 4.0 GPU:er ungefär samtidigt som dess processorer, medan NVIDIA följde efter 2020.

RELATERATIntels 12:e generationens Core i9 är snabbare och billigare än AMD Ryzen

Sen i slutet av 2021 släppte Intel sin “Alder Lake” stationära processorer som stöder PCIe 5.0 för utvalda platser och PCIe 4.0 för andra, medan AMD’s meddelade att deras Zen 4-processorer som är planerade att släppas någon gång under 2022 också kommer att stödja PCIe 5.0. På den bärbara sidan har varken AMD eller Intel släppt processorer som stöder PCIe 5.0 i skrivande stund.

Så vad händer härnäst? Vem vet? När PCIe 4.0-övergången startade, mättade inte grafikkorten de mest resurskrävande PCIe-enheterna på konsumentdatorer den maximala bandbredden för PCIe 3.0. Hur snart spelare eller videoredigerare kommer att behöva PCIe 6.0 är oklart. Trots det, som AnandTech påpekar, kan en övergång till PCIe 6.0 innebära lägre priser. Eftersom PCIe 6.0-grafikkort sannolikt inte kommer att kräva de större x16-anslutningarna som kan leda till lägre hårdvarukostnader för PC-köpare samtidigt som den maximala bandbredden för nuvarande grafikkort bibehålls.

Annons

Med tanke på fördelarna hoppas vi att en övergång till PCIe 6.0 sker ganska snabbt, förutsatt att de tekniska hindren inte orsakar allvarliga förseningar. Eftersom PCIe 4.0 och 5.0 redan tränger ihop sig är det mer meningsfullt att hoppa över den här röran och komma till PCIe 6.0 så snart som möjligt.

Om det är vad Intel, AMD och datortillverkarna har planerad är någons gissning. Men låt inte den hotande PCIe 6.0-övergången stå i vägen för att skaffa en ny PC eller bärbar dator. Om du behöver en ny dator är det bäst att inte oroa dig för att vänta på något potentiellt senaste och bästa vid ett ospecificerat datum.

The Best Laptops of 2022 Best Laptop Overall Dell XPS 13 Shop Now Bästa budget bärbara dator Acer Swift 3 Amazon

704,49 USD
 

Bästa speldatorn Asus ROG Zephyrus G15 Handla nu Bästa bärbara dator för studenter HP Envy 13 Amazon

$699.00
 

Bästa 2-i-1 bärbara dator HP Spectre x360 13 Köp nu Bästa bärbara dator för redigering av Apple MacBook Pro (14-tums, M1 Pro) (2021) Amazon

$1949.99
 

Bästa bärbara datorn för företag ThinkPad X1 Carbon Gen 9 Handla nu Bästa bärbara datorn för barn Lenovo Chromebook Duet Handla nu Bästa bärbara datorn Surface med pekskärm 4 Handla nu Bästa 15-tums bärbara datorn Dell XPS 15 Handla nu Bästa MacBook Apple MacBook Pro 14-tums Amazon

$1949.99
 

Bästa Chromebook Acer Chromebook Spin 713 Amazon

690,69 USD
749,00 USD Spara 8 %

Bästa bärbara datorn för Linux Dell XPS 13 Developer Edition Handla nu LÄS NÄSTA

  • › Så här lägger du till Wi-Fi på en stationär dator
  • › MSI Vigor GK71 Sonic Gaming Keyboard Review: Viktlösa tangenter för vinsten
  • › Är det dåligt för batteriet att ladda din telefon hela natten?
  • › Hur mycket nedladdningshastighet behöver du verkligen?
  • › Vad betyder Skull Emoji? 💀
  • › Achtung! Hur Wolfenstein 3D chockade världen, 30 år senare
  • › Varför du bör förvandla din gamla TV till en digital konstram