När Storbritannien vände sig från EU vände sig Nordirland till Sinn Fein

0
62

Sinn Feins vicepresident Michelle O'Neill (mitten) reagerar med partikollegor efter att ha blivit vald i Mid Ulster vid Medow Banks valräkningscenter i Magherafelt, Nordirland, på fredagen . (Foto: AP)

Sex år efter att Storbritannien röstade för att lämna EU, har ingen del av Storbritannien känt sticket i svansen mer än Nordirland, där Brexit lade grunden för Sinn Feins anmärkningsvärda uppgång i parlamentsvalet den senaste veckan.

Med nästan alla röster räknade på lördagen utropade Sinn Fein, det största irländska nationalistpartiet, seger och fick 27 av de 90 platserna som finns tillgängliga i den nordirländska församlingen, det mesta av alla partier i territoriet. Det demokratiska unionistpartiet, som representerar dem som vill att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien, halkade ner på andra plats, med 24 platser.

“Idag inleder en ny era som jag tror ger oss alla en möjlighet att ombilda relationer i detta samhälle på grundval av rättvisa, på grundval av jämlikhet och på grundval av social rättvisa,” sade Michelle O'Neill. partiets ledare som kommer att bli regionens första minister.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Valpersonal börja rösträkningen i Belfast i det nordirländska församlingsvalet. (Foto: AP)

Även om Brexit inte var på valsedeln kastade det en lång skugga över kampanjen, särskilt för DUP, det fackliga flaggskeppspartiet som har stått vid rodret för Nordirlands maktdelande regering sedan det skapades av fredsavtalet på långfredagen nästan ett kvartssekel sedan.

Best of Express Premium

Premium

Central univ ålägger KPMG böter, partner som nu agerar V-C

Premium

UP-regeringen planerar en ny Ayodhya: breda vägar, CCTV-apparater, internationell flygplats< figur>Premium

Förklarat: Vad nya fynd på Harappans webbplats kan betyda

Premium

Konflikten i Ukraina kommer inte att få Biden att överge strategin för Indo-StillahavsområdetFler premiumhistorier > >

Brexits arv sköljde genom lokala val över de brittiska öarna: I London, där anti-brexitväljare överlämnade konservativa partibastioner till Labour Party, och i den “röda muren”, Englands pro-brexitvänliga rostbälte, där de konservativa höll undan. Arbetskraft. Men i Nordirland var Brexits effekt avgörande.

För hela historien om Sinn Feins seger – den första för ett parti som kräver ett enat Irland och har rudimentära band till den irländska republikanska armén – är valresultatet mindre ett genombrott för irländsk nationalism än en markör för demoraliseringen av fackföreningsväljare. , deras ledares oordning och en väljarkår som prioriterar ekonomiska frågor mer än sekteristiska kamper.

Mycket av det kan spåras till Brexit.

“Att komma överens. med förlusten av överhöghet är det oerhört mycket för fackföreningsrörelsen att bearbeta”, säger Diarmaid Ferriter, professor i modern irländsk historia vid University College Dublin. “Men fackföreningsmedlemmarna lyckades verkligen skjuta sig själva i foten.”

DUP kämpade för att hålla ihop väljare som är splittrade och arga över Nordens ändrade status – det är den enda medlemmen av Storbritannien som delar gräns med Irland, en medlem av EU.

Denna hybridstatus har komplicerat livet på många sätt, framför allt genom att nödvändiggöra ett komplext handelsarrangemang, Nordirlandsprotokollet, som inför gränskontroller för varor som strömmar till Nordirland från Storbritanniens fastland. Många fackföreningsmedlemmar klagar över att det har drivit en kil mellan dem och resten av Storbritannien genom att effektivt skapa en gräns i Irländska sjön.

Människor lämnar en omröstning station i West Belfast, Nordirland, på torsdag. (Foto: AP)

DUP godkände protokollet, bara för att senare vända sig mot det och dra sig ur den sista Nordirlands regering i protest. Fackföreningsväljare straffade den för den helomvändningen, där vissa röstade på ett hårdare fackligt parti och andra vände sig till ett icke-sekteristiskt mittparti, Alliansen, som också fick stora framgångar.

Som löpare- upp har DUP rätt att utse en vice första minister, som fungerar som en de facto jämställd. Trots det har den inte förbundit sig att delta i en regering med en Sinn Fein-försteminister. Och den har hotat att bojkotta tills protokollet skrotas, en position som drar knappt stöd utanför sin hårda bas.

“Det finns en fragmentering inom partier som försöker spegla ett mer sekulärt Nordirland”, säger Katy Hayward, professor i politik vid Queen's University i Belfast. “Det stämmer obehagligt med fredsavtalets arkitekter. Det finns ingen dominerande grupp nu. Vi är alla minoriteter.”

I detta mer komplexa landskap, sa Hayward, kommer Sinn Fein sannolikt att styra mycket när den kampanjade, genom att fokusera på kompetent ledning och sund politik snarare än att mobilisera en brådskande kampanj för irländare enhet.

O'Neill, Sinn Fein-ledaren i Nordirland, hyllade vad hon kallade “valet av en generation”. Men hon sa lite om irländsk enhet. Sinn Feins övergripande ledare, Mary Lou McDonald, sa den senaste veckan att hon kunde förutse en folkomröstning om irländskt enande inom ett decennium, och möjligen “inom en femårig tidsram.”

För fackföreningsmedlemmarna, vägen ut ur vildmarken är svårare att kartlägga. Hayward sa att DUP stod inför ett svårt val när det gäller att delta i nästa regering.

Om den vägrar skulle det bryta mot andan i Långfredagsavtalet. Det skulle också riskera att ytterligare alienera väljare, särskilt “mjuka fackföreningsmedlemmar”, som har lite tålamod för fortsatt förlamning i regeringen.

Valpersonal räknar röster i Belfast . (Foto: AP)

Men om den går med i nästa regering, medför det sina egna faror. DUP svängde åt höger under kampanjen för att avvärja en utmaning från det mer hårdföra partiet Traditional Unionist Voice. Det har gjort sitt motstånd mot Nordirlandsprotokollet till en trosartikel.

“Det kan bli seriösa samtal nu om facklig enhet, men det kommer ingen regering om inte protokollet går”, säger David Campbell, ordförande för Loyalist Communities Council, som representerar en grupp profackliga paramilitära grupper som häftigt motsätter sig protokollet.

Det sätter DUP:s framtid ur dess händer, eftersom beslutet att se över protokollet ligger hos den brittiska regeringen. Premiärminister Boris Johnson har signalerat att han är öppen för att göra det – särskilt om det skulle underlätta en ny Nordirlands regering – men han måste väga andra överväganden.

Att häva protokollet skulle öka spänningarna med EU och till och med riskerar att antända ett handelskrig, en skarp utsikt i en tid då Storbritannien redan står inför skyhög inflation och varningar om att dess ekonomi kan komma att hamna i recession senare i år.

Det skulle också antagonisera USA, vilket har varnat Johnson att inte göra något som skulle äventyra långfredagsavtalet.

“Bidenadministrationen har gjort det mycket tydligt att protokollet inte är ett hot mot långfredagsavtalet”, säger Bobby McDonagh, en tidigare irländsk ambassadör till Storbritannien. “Det hjälper faktiskt till att stödja Långfredagsavtalet. Det kommer att fungera som ett slags begränsning för Johnson.”