Metodikk for datainnsamling tvilsom, feil mistenkt i programvare brukt til å samle tall: Pakistan om WHOs Covid-19-dødsrapport

0
33

Filbilde av en katolsk prest i PPE-drakt under en begravelse på indisk kristne kirkegård. (Ekspressbilde av Arul Horizon)

Den pakistanske regjeringen har avvist Verdens helseorganisasjons (WHO) rapport om antall Covid-19-dødsfall i landet, stiller spørsmål ved FN-organets metodikk for å samle inn data og antar en feil i programvaren som brukes til å samle tallene.

I en fersk rapport anslo WHO at det var 260 000 Covid-19-dødsfall i Pakistan — åtte ganger det offisielle tallet. Offisielle opptegnelser staten Pakistan hadde 30 369 Covid-19 dødsfall med over 1,5 millioner infeksjoner.

“Vi [myndigheter] har samlet inn data manuelt om Covid-dødsfall, det kan ha en forskjell på noen hundre, men det kan ikke være i hundretusener. Dette er helt grunnløst,” Samaa News siterte helseminister Abdul Qadir Patel som sa.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I følge rapporten ble nesten 15 millioner mennesker drept enten av koronaviruset eller ved dens innvirkning på overveldede helsesystemer de siste to årene over hele verden, mer enn doble det offisielle dødstallet på 6 millioner. De fleste omkomne var i Sørøst-Asia, Europa og Amerika.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 9. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Forklart: Hvorfor, ifølge UIDAI, kan ikke Aadhaar-data brukes i politiet …Premium

Forklart: Cyclone Asani er på vei, men det blir ikke en ny fan…

Premium

ExplainSpeaking: RBI og US Fed — Den kontrasterende historien om to sentrale … Flere Premium-historier >>

Minister Patel sa at regjeringen har forklart beregningsprosessen til WHO i et notat som avviser verdens helseorganisasjons tall.

Patel sa at metodikken for datainnsamling er tvilsom, og la til at myndighetene i Pakistan samlet inn tallene fra sykehus, fagforeningsråd og kirkegårder. Han mistenkte “en feil” i datainnsamlingsprogramvaren brukt av WHO, som har “vist tall i gjennomsnitt”, ifølge Samaa News-rapporten.

Som svar på WHO-rapporten sa helsedepartementet at en rapporteringsmekanisme er på plass der hvert Covid-19-relatert dødsfall rapporteres på distriktsnivå, som deretter samles på provinsnivå av de respektive helsevesenet, og til slutt et kumulativt antall er delt på nasjonalt nivå som rapporteres via offisielle kanaler. “Dødelighetsrevisjonen utført av NCOC (National Command and Control Center) så kritisk på gravplassdataene til store byer,” departementet uttalte.

Dødstallene i Pakistan er kontrollerbare og akseptert globalt. Flere kontroller og balanser på rapporteringssystemene er på plass, og de ekstra dødsfallene som er rapportert på kirkegårder faller sammen med Covid-19-bølgene som rammet Pakistan, konkluderte den.

I mellomtiden, tidligere spesialassistent for daværende statsminister på helse Faisal Sultan sa at WHO-dataene om koronavirusdødsfall i Pakistan er “ikke pålitelige”. Han forsvarte regjeringens dødsrapporter og sa at studier av antall gravplasser på gravplassene i større byer ikke avslørte et stort antall utallige ofre for pandemien.

Sultan kalte tallene “ekstremt sensitive” som det ville reflektere over håndteringen av krisen av myndigheter over hele verden. “Vår koronavirusdødsrapport var nøyaktig, men det er ikke mulig å ha et 100 % riktig dødstall, det kan være 10–30 % mindre, men å si at det var åtte ganger mindre er utrolig,” sa han.