Metodiken för datainsamling tveksam, misstanke om fel i programvara som används för att sammanställa siffror: Pakistan om WHO:s Covid-19-dödsrapport

0
72

Arkivbild av en katolsk präst i en PPE-kostym under en begravning på den indiska kristna kyrkogården. (Expressfoto av Arul Horizon)

Den pakistanska regeringen har avvisat Världshälsoorganisationens (WHO) rapport om antalet dödsfall i samband med Covid-19 i landet, ifrågasätter FN:s organs metod för att samla in data och antar att det finns ett fel i programvaran som används för att sammanställ siffrorna.

I en färsk rapport uppskattade WHO att det fanns 260 000 Covid-19-dödsfall i Pakistan — åtta gånger den officiella siffran. Officiella register i Pakistan hade 30 369 dödsfall i Covid-19 med över 1,5 miljoner infektioner.

“Vi [myndigheter] har samlat in data manuellt om Covid-dödsfall, det kan ha en skillnad på några hundra men det kan inte vara i hundratusentals. Detta är helt grundlöst,” Samaa News citerade hälsominister Abdul Qadir Patel som sa.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Enligt rapporten dödades nästan 15 miljoner människor antingen av coronaviruset eller genom dess inverkan på överväldigade hälsosystem under de senaste två åren över hela världen, mer än dubbelt så högt som den officiella dödssiffran på 6 miljoner. De flesta dödsfallen inträffade i Sydostasien, Europa och Amerika.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 9 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Förklarat: Varför, enligt UIDAI, kan Aadhaar-data inte användas i polisen …Premium

Förklarat: Cyclone Asani är på väg, men det kommer inte att bli ännu ett fan…

Premium

ExplainSpeaking: RBI och US Fed — Den kontrasterande berättelsen om två centrala…Fler premiumhistorier >>

Minister Patel sa att regeringen har förklarat beräkningsprocessen för WHO i ett meddelande som avvisar världshälsoorganisationens siffror.

Patel sa att metodiken för datainsamling är tveksam och tillade att myndigheterna i Pakistan samlade in siffrorna från sjukhus, fackliga råd och kyrkogårdar. Han misstänkte “något fel” i datainsamlingsprogramvaran som används av WHO som har “visat siffror i genomsnitt”, enligt Samaa News-rapporten.

Som svar på WHO:s rapport sa hälsoministeriet att en rapporteringsmekanism finns på plats där varje Covid-19-relaterat dödsfall rapporteras på distriktsnivå, som sedan sammanställs på provinsnivå av respektive sjukvårdssystem, och slutligen ett kumulativt antal är delas på nationell nivå som rapporteras via officiella kanaler. “Dödlighetsrevisionen som genomfördes av NCOC (National Command and Control Center) tittade kritiskt på kyrkogårdsdata från storstäderna,” ministeriet uppgav.

Dödsantalet i Pakistan är verifierbart och accepterat globalt. Flera kontroller och balanser på rapporteringssystemen är på plats och de extra dödsfallen som rapporterats på kyrkogårdar sammanfaller med covid-19-vågorna som drabbade Pakistan, drog den slutsatsen.

Under tiden, tidigare specialassistent till den dåvarande premiärministern på hälsa Faisal Sultan sa att WHO:s uppgifter om dödsfall i coronavirus i Pakistan är “inte tillförlitliga”. Han försvarade regeringens dödsrapporter och sa att studier av antalet gravplatser i större städer inte avslöjade ett stort antal oräknade offer för pandemin.

Sultan kallade siffrorna “extremt känsliga” eftersom det skulle reflektera över hur krisen hanteras av myndigheter runt om i världen. “Vårt dödsregister i coronavirus var korrekt men det är inte möjligt att ha en 100 % korrekt dödssiffra, den kan vara 10-30 % mindre men att säga att det var åtta gånger mindre är otroligt,” sa han.