J&K LG Manoj Sinha sluit zich aan bij pooja bij ruïnes van ASI-beschermde tempel

0
51

J&K LG Manoj Sinha

JAMMU EN Kasjmir Luitenant-gouverneur Manoj Sinha namen zondag deel aan een religieuze ceremonie in de ruïnes van de 8e-eeuwse Martand-zontempel , een beschermd monument onder de verantwoordelijkheid van het Archeologisch Onderzoek van India van de centrale overheid.

Dit is de tweede religieuze ceremonie in drie dagen op de plek, die door de ASI is aangemerkt als een “plek van nationaal belang”. De ASI staat geen gebeden toe op een beschermde plaats, tenzij het een functionerende plaats van aanbidding was op het moment dat het lichaam er de leiding over nam.

Een persbericht uitgegeven door het kantoor van Sinha zei dat hij deelnam aan een “ navagraha ashatamangalm pooja” in de tempel, die “werd gehouden in aanwezigheid van heiligen, leden van de Kashmiri Pandit-gemeenschap en lokale bewoners”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png < p>Het is onduidelijk of de administratie toestemming heeft gekregen van de ASI voor het evenement. Het persbericht vermeldde niet of ASI-toestemming was verkregen voor de pooja. ASI-functionarissen waren niet beschikbaar voor commentaar.

Best of Express Premium

Premium

Centraal univ legt boete op aan KPMG, partner nu handelend V-CPremium

UP govt plant een nieuwe look Ayodhya: brede wegen, CCTV's, internationale luchthaven

Premium

Uitgelegd: wat nieuwe vondsten op de Harappan-site kunnen betekenen

Premium

Oekraïne-conflict zorgt ervoor dat Biden de Indo-Pacific-strategie niet verlaatMeer Premium Stories > > Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

De leider van de groep die op 6 mei een pooja uitvoerde, vertelde The Indian Express dat ze geen toestemming hadden gekregen van de ASI, omdat het een hindoetempel was en aanbidders religieuze ceremonies en gebeden.

Volgens het persbericht herhaalde de LG “de toezegging van de regering om oude sites van cultureel en spiritueel belang te beschermen en te ontwikkelen”. Hij werd geciteerd als te zeggen dat de administratie “zich toegewijde inspanningen leverde om historische spirituele plaatsen van J&K om te vormen tot levendige centra die ons zullen leiden op het pad van gerechtigheid…”

De priesters voor de ceremonie zijn ingevlogen uit Kerala, heeft The Indian Express vernomen. Terwijl de LG deelnam aan de rituelen, belden verschillende van zijn beveiligingspersoneel het gebied waar de pooja werd vastgehouden. Het terrein werd het grootste deel van de dag in een fort veranderd.

Een contingent van Kashmiri Pandits aangesloten bij de Panun Kashmir-groep was aanwezig, evenals het voormalige BJP-vergaderingslid Surinder Ambardar. Afdelingscommissaris Pandurang K Pole van Kasjmir, IGP K Vijay Kumar, adjunct-commissaris Piyush Singla en andere functionarissen vergezelden Sinha.

Er zijn periodieke eisen van hindoegroepen om de tempel te openen voor aanbidding, maar er zijn eerder geen religieuze ceremonies toegestaan ​​op de site, hoewel individuele aanbidders niet zijn verhinderd om gebeden te verrichten, aldus lokale bronnen. Meestal was het een picknickplaats voor mensen uit het gebied.

Sinds de grondwetswijzigingen van augustus 2019 in de status van J&K zijn er eisen van hindoegroepen, waaronder de Kashmiri Pandit-gemeenschap, om restauratie van hindoetempels in Kasjmir. De eisen waren voornamelijk gericht op tempels die functioneel waren tot de jaren negentig, toen de meeste Kashmiri-pandits de vallei ontvluchtten in het licht van militanten.

Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

Dergelijke eisen zijn de afgelopen drie maanden toegenomen en zijn uitgebreid met beschermde locaties zoals de Martand-tempel. Op 6 mei reciteerde een groep van meer dan 100 mensen onder leiding van de mahant van een hindoeïstische peeth, gevestigd in Karauli in Rajasthan, de Bhagvad Gita en de Hanuman Chalisa in Martand.

In november 2021 werden de Nationale Monumenten uitgereikt. Autoriteit, onder leiding van Tarun Vijay, voormalig redacteur van het RSS-tijdschrift Panchajanya en voormalig Rajya Sabha MP, zei in een verklaring dat het van plan was een bod uit te brengen op de UNESCO-werelderfgoedstatus voor Martand, onder andere in J&K.< /p>

In het hele land is religieuze aanbidding bij beschermde monumenten door de jaren heen een beladen kwestie geweest. Volgens regel 7 (1) van de Regels voor oude monumenten en archeologische vindplaatsen en overblijfselen van 1959 mogen vergaderingen, recepties, feesten, amusement of conferenties niet worden gehouden bij een beschermd monument zonder schriftelijke toestemming van de centrale overheid. Regel 7 (2) zegt dat dit niet van toepassing is op evenementen die worden gehouden “in overeenstemming met een erkend religieus gebruik of gebruik”. Elke regering, inclusief de huidige regering, heeft echter vastgehouden aan de praktijk om religieuze activiteiten of evenementen niet toe te staan ​​op plaatsen die geen “live” gebedshuizen waren op het moment dat ze door de ASI als beschermd monument werden aangewezen.

Als zodanig zijn gebeden niet toegestaan ​​in de moskee op het terrein van Qutub Minar, ondanks de eisen van moslims in het gebied. Evenzo zijn religieuze aanbidding en rituelen verboden in de 12e-eeuwse Sidhpur Mahalaya-tempel in het district Pattan in Gujarat, en in de Shore-tempel in Mahabalipuram, Tamil Nadu. Maar ze zijn toegestaan ​​in de Shri Jagannath-tempel in Puri en in Jama Masjid in Delhi omdat dit “levende” monumenten waren, functionele tempels op het moment dat de ASI ze overnam.