In de SUV-sweepstakes, een confrontatie tussen benzine en diesel

0
131

De Japanse strategie, geleid door Maruti Suzuki en Toyota, is erop gericht de dieseloptie voor dit segment overboord te gooien door de duidelijke voordelen van de dieselfabriek te overwinnen door hun focus op benzinemotoren in combinatie met hybride aandrijflijnen

De SUV-ruimte (Sports Utility Vehicle), het snelst groeiende segment op de automarkt van het land, zet zich schrap voor een technologische confrontatie. De Zuid-Koreanen domineren momenteel deze ruimte, met Hyundai Motor – de op een na grootste autofabrikant van India – en het zusterconcern Kia Motor, tussen hen in, verpakt in meerdere modellen die op zowel diesel- als benzinefabrieken draaien.

De Japanse teller, geleid door Maruti Suzuki India en Toyota Motor, marktleider op het gebied van personenauto's (PV), is gericht op een strategie waarbij alleen benzine wordt gebruikt, waarbij uitsluitend wordt gereden op benzinemotoren die zijn gekoppeld aan hybride systemen. Twee nieuwe SUV's van Suzuki-Toyota, beide aangedreven door benzinemotoren met hybride aandrijfeenheden, beloven een hoger vermogen en een aanzienlijk lager brandstofverbruik te leveren om de strijd aan te gaan met de dieselopties die door de anderen worden aangeboden.

Beide SUV's van Maruti-Toyota – codenaam 'D22' voor de Toyota-versie en 'YFG' voor de Suzuki-versie – zijn waarschijnlijk later dit jaar van de markt en kunnen het dieselvoordeel krijgen dat het Zuid-Koreaanse duo en anderen graag in eigen land hebben. autofabrikanten Mahindra & Mahindra en Tata Motors en de Europeanen, waaronder het Duitse Volkswagen en zijn Tsjechische zusterconcern Skoda, genieten naast het Franse Renault.
Hoewel het aandeel van dieselmotoren in het PV-segment van India is gedaald van meer dan 60 procent in FY14 tot ongeveer 16 procent, is de dieseloptie nog steeds goed voor 50 procent van de verkoop in het SUV-segment, waar Maruti Suzuki en Toyota het dieselvoordeel dat anderen genieten tenietdoen met hun benzine-hybride aanbod.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De Japanse strategie is erop gericht om de dieseloptie voor dit segment overboord te gooien door de duidelijke voordelen van de dieselfabriek te overwinnen door hun focus op benzinemotoren in combinatie met hybride aandrijflijnen. Wat helpt bij dit spelplan is dat Toyota een wereldleider is op het gebied van hybride technologie, en Maruti Suzuki zal naar verwachting samenwerken met zijn leveranciers om de lokalisatie te vergroten en daardoor het hybride aanbod kosteneffectiever te maken.

Best of Express Premium

Premium

Centrale univ legt boete op aan KPMG, partner die nu optreedt als V-C

Premium

UP regering plant een nieuwe look Ayodhya: brede wegen, CCTV's, internationale luchthavenPremium

Uitgelegd: wat nieuwe vondsten op de site van Harappan kunnen betekenenPremium

Oekraïneconflict zorgt ervoor dat Biden de Indo-Pacific-strategie niet verlaatMeer premiumverhalen >>

De lokalisatie-inspanning wordt gezien als een tegenwicht tegen de belastingvermindering op hybrides, waar Toyota hard voor heeft gelobbyd, zij het tot nu toe zonder succes. De gok is ook dat naarmate de BS-VI-emissienormen strenger worden, de dieselfabriek geleidelijk zelfs duurder zal worden.
Beide Japanse spelers proberen hybrides uit de duurdere, meer premiumsegmenten te halen van de automarkt om de prijzen te verlagen.

Voor Maruti Suzuki komt dit op een moment dat het zijn marktaandeel heeft zien dalen tot ongeveer 43 procent in FY22, van bijna 48 procent in FY21, en meer dan 50 procent in de voorgaande twee jaar. Het plan om meerdere SUV-producten met benzinemotor op de markt te brengen, gekoppeld aan hybride aandrijflijnen om de brandstofefficiëntie te verbeteren, luidt de duidelijke intentie in om geen comeback te maken in het dieselsegment. Het bedrijf richt zich ook op het vergroten van zijn positie in het CNG-segment om extra volumes binnen te halen. Overigens blijft het marktaandeel van Maruti Suzuki in het niet-SUV-segment op meer dan 65 procent, met leidende posities in zowel het hatchback- als het MPV-segment (multifunctioneel voertuig). Het gebrek aan producten in het snelgroeiende SUV-segment had echter een impact op het totale marktaandeel.

De mate van omkering van de Maruti-houding blijkt uit het feit dat de twee belangrijkste aanbiedingen in het SUV-segment – de Vitara Brezza en de S-Cross – werden alleen aangeboden met dieselmotoren gedurende meer dan vier jaar in hun lancering, zonder een benzine-optie. Het plan van de autofabrikant om van diesel af te stappen kwam nadat de nieuwe BS-VI-emissienormen twee jaar geleden waren ingevoerd en het bedrijf heeft uitgesloten dat het weer in het dieselsegment komt, omdat het denkt dat de verkoop van dergelijke voertuigen met het begin verder zal dalen. van de volgende fase van emissienormen in 2023 die de kosten van dieselvoertuigen verder zou opdrijven.

Overigens vertrouwen autofabrikanten zoals de Koreanen, naast hun dieselpush, ook steeds meer op “downsizing van de motor” in het benzinesegment, met als optie een turbobenzinemotor als optie.

Deze motoren gebruiken een turbine die wordt aangedreven door het uitlaatgas van de motor om vervolgens die extra gecomprimeerde lucht in de verbrandingskamer te persen, wat leidt tot een efficiëntere verbranding van het lucht-brandstofmengsel.

Het resultaat is deze kleinere turbocompressor. motoren produceren meer vermogen dan een grotere motor, terwijl ze minder brandstof verbruiken.

Het belangrijkste verschil tussen benzine- en dieselmotoren is dat benzinemotoren bougies gebruiken om het lucht-brandstofmengsel te ontsteken, terwijl dieselmotoren afhankelijk zijn van zwaar gecomprimeerde lucht zonder bougies.

Dieselmotoren zijn daardoor efficiënter en verbruiken 15-20 procent minder brandstof, wat zich vertaalt in lagere bedrijfskosten, en kunnen ook bogen op een hoger koppel bij lage toerentallen, wat zorgt voor een betere rijervaring bij hogere belasting of op hellingen, waardoor ze de eerste keuze zijn voor SUV's.

Ze kosten echter meestal meer dan benzinevoertuigen, omdat dieseltechnologie duurder is en hun service- en onderhoudskosten hoger zijn.

Een hybride systeem bestaat doorgaans uit een benzinemotor die is gekoppeld aan een elektromotor en een NiMH-batterij (nikkel-metaalhydride) waarmee de auto over korte afstanden puur elektrisch kan worden gereden. Het batterijpakket wordt opgeladen door de motor of door regeneratief remmen. Auto's met het hybridesysteem kunnen lange afstanden alleen elektrisch rijden, waarbij de verbrandingsmotor wordt gebruikt om de batterij tijdens het rijden bij te vullen. Met deze hybride set-up kan de aandrijflijn een brandstofbesparing van 40-80 procent opleveren ten opzichte van zijn niet-geëlektrificeerde tegenhanger, waardoor de angst voor het bereik die typisch is voor EV's wordt weggenomen. Maar dit heeft een hogere prijs, aangezien ze naast de verbrandingsmotor ook de elektromotor en het batterijpakket bevatten. Dit hybride systeem dat wordt ingezet door de Maruti Suzuki-Toyota maaidorser zou vergelijkbaar zijn met het systeem dat wordt gebruikt in de onlangs onthulde Honda City e:HEV hybride of de Toyota Camry, maar zal tegen een lagere prijs verkrijgbaar zijn.

Naast het hybride aandrijflijnpartnerschap werken Maruti Suzuki en Toyota al aan een pure-play batterij elektrische auto (EV). Suzuki Motor Corp, de moedermaatschappij van Maruti Suzuki, heeft gezegd dat het Rs 10.440 crore zou investeren om een ​​nieuwe EV-fabriek en een batterijfabriek in India te bouwen.

De aankondiging door Suzuki markeerde de eerste concrete toezegging over elektrificatie door Maruti, die stelt dat de Indiase automarkt nog niet is voorbereid op een massale verschuiving naar BEV's (batterij-elektrische voertuigen) en dat het tempo van de ontwikkeling van de ondersteunende infrastructuur zoals oplaadpunten onvoldoende is.

Tata Motors en Hyundai Motor hebben het voortouw genomen in dit segment, met sterke plannen voor een elektrificatie van hun productaanbod, in een tijd waarin elektrische auto's voor passagiers in 2020-21 een sterke stijging van meer dan 50 procent zagen, zij het meer dan een relatief kleine basis.

Terwijl Maruti Suzuki voorzichtig het EV-circuit betrad, was er een verwachting dat de EV-versie van de WagonR het eerste batterij-elektrische model van het bedrijf voor India zou zijn. Een prototype van de WagonR EV werd in september 2018 tentoongesteld en er werden ook ongeveer 40 prototypes op de weg getest. Maar de prijsstelling lijkt een beslissende factor te zijn geweest bij het op een laag pitje zetten van het WagonR EV-project.

In plaats daarvan wordt een SUV voorbereid in samenwerking met Toyota, dat met Suzuki een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst heeft, en de product is bedoeld om over drie jaar op de markt te komen. Het voertuig zal waarschijnlijk worden geproduceerd onder zowel de Suzuki- als Toyota-badgings, en de Maruti Suzuki-versie heeft naar verluidt de codenaam 'YY8'.