De volgende leider van S Korea wordt geconfronteerd met een escalerende N-Koreaanse dreiging

0
59

De verkozen Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, spreekt terwijl generaal Paul LaCamera, commandant van USFK en het Zuid-Korea-VS Combined Forces Command, luistert tijdens zijn bezoek aan Camp Humphreys in Pyeongtaek, Zuid Korea, op 7 april 2022. (Zuid-Koreaans president-elect office/Yonhap via AP, File)

Tijdens zijn verkiezingscampagne had de Zuid-Koreaanse verkozen president Yoon Suk Yeol harde woorden voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. /p>

Maar aangezien hij dinsdag aantreedt voor een enkele termijn van vijf jaar, moet de conservatieve Yoon nu de confrontatie aangaan met een steeds strijdlustiger Kim, die openlijk dreigt atoombommen te gebruiken en naar verluidt zich voorbereidt op zijn eerste nucleaire testexplosie sinds 2017 , onderdeel van een poging om kernkoppen te bouwen die specifiek gericht zijn op Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft een geschiedenis van pogingen om nieuwe regeringen in Seoul en Washington te rammelen om invloed uit te oefenen op toekomstige onderhandelingen. Maar als Kim opdracht geeft tot een kernproef, zou Yoon aan het begin van zijn presidentschap met zeer beperkte opties overblijven om met Kim af te rekenen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Top Nieuws Op dit moment

Klik hier voor meer informatie

Er is scepsis onder experts over de vraag of Yoon, ondanks zijn retoriek, kan iets wezenlijks anders bereiken dan de vertrekkende president Moon Jae-in, terwijl Noord-Korea de gesprekken blijft afwijzen en zich in plaats daarvan richt op de uitbreiding van zijn nucleaire en raketprogramma's ondanks beperkte middelen en economische moeilijkheden.

Het beste van Express Premium

Premium

Central univ legt boete op aan KPMG, partner die nu optreedt als V-C

Premium

UP govt plant een nieuwe look Ayodhya: brede wegen, CCTV's, internationale luchthaven

Premium

Uitgelegd: wat nieuwe vondsten op de Harappan-site kunnen betekenen

Premium

Oekraïneconflict zorgt ervoor dat Biden de Indo-Pacific-strategie niet verlaatMeer premiumverhalen >>

“Noord-Korea heeft het initiatief. Ongeacht of er conservatieven of liberalen aan de macht zijn in Zuid-Korea, Noord-Korea gaat door met (raketproeven) volgens zijn eigen tijdschema voor de ontwikkeling van wapens voordat het later probeert de balans te laten doorslaan,” zei Park Won Gon, een professor aan de Ewha Womans University in Seoul. “Noord-Korea zal nu doorgaan met zijn provocaties, maar er zijn geen manieren om het te stoppen.” Moon verdedigde het betrekken van Noord-Korea en pendelde ooit tussen Pyongyang en Washington om de nu vastgelopen nucleaire diplomatie te regelen. Zelfs nadat Noord-Korea er bij Moon op aandrong zich niet met Washington te bemoeien en hem beledigde, werkte Moon nog steeds aan het verbeteren van de betrekkingen en schrok het terug om terug te slaan op het noorden.

Yoon heeft Moon's appeasement-beleid beschreven als “onderdanig” en beschuldigde hem van het ondermijnen van de zeven decennia durende militaire alliantie van Zuid-Korea met de Verenigde Staten. Om de nucleaire dreigingen van Noord-Korea te neutraliseren, zei Yoon dat hij zou streven naar een sterkere Amerikaanse veiligheidsverplichting en de eigen raketaanvalcapaciteiten van Zuid-Korea zou versterken, hoewel hij open blijft staan ​​voor een dialoog met het noorden.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in het midden, kijkt naar een militaire parade ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het Noord-Koreaanse leger op het Kim Il Sung-plein in Pyongyang, Noord-Korea, 25 april 2022. (Korean Central News Agency/Korea Nieuwsservice via AP, Bestand)

Tijdens een bijeenkomst voor de verkiezingen van 9 maart, toen hij Moon bekritiseerde omdat hij de herhaalde rakettests van Kim niet sterk had bekritiseerd, zei Yoon dat als hij zou worden gekozen: “Ik (Kim) enkele manieren zou leren en hem volledig tot bezinning zou brengen. .” Yoon heeft kritiek gekregen dat sommige van zijn beleid onrealistisch is en grotendeels een herhaling is van beleid uit het verleden dat Noord-Korea niet overhaalde om denuclearisatie te doen.

Yoon zei bijvoorbeeld dat hij zou aandringen op economische samenwerkingsprojecten die gekoppeld zijn aan vooruitgang in denuclearisatiestappen door het Noorden. Twee voormalige conservatieve presidenten van Zuid-Korea deden van 2008 tot 2017 soortgelijke voorstellen, maar Noord-Korea verwierp de toenadering.

Yoon zei dat hij zou proberen een trilateraal dialoogkanaal op te zetten tussen Seoul, Pyongyang en Washington, maar experts zien weinig kans dat Noord-Korea, dat in 2020 een onbezet, door Zuid-Korea gebouwd verbindingsbureau op zijn grondgebied vernietigde, dat idee nu zal accepteren.

“De alliantie tussen de VS en Zuid-Korea zou kunnen floreren, maar het kernwapen- en raketprogramma van Noord-Korea zal verder vorderen en dat zou de spanningen op het Koreaanse schiereiland tot een maximum kunnen verhogen. Het is moeilijk om enige betekenisvolle vooruitgang in de inter-Koreaanse betrekkingen te verwachten,” zei Yang Moo Jin, een professor aan de Universiteit van Noord-Koreaanse Studies in Seoul.

Nam Sung-wook, een professor aan de Korea University in Zuid-Korea, zei dat een beleid om prikkels te koppelen aan denuclearisatie “zijn grenzen heeft bereikt en uiteindelijk nooit Noord-Korea zal aanspreken” omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat Pyongyang een nucleair programma dat zo'n kracht heeft bereikt zal verlaten.

Deze foto die door de Noord-Koreaanse regering is verspreid, laat zien dat het een testvuur is van een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket (ICBM), op een niet nader genoemde locatie in Noord-Korea op 24 maart 2022. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, Bestand)

Tijdens zijn hoorzitting afgelopen maandag vertelde Yoon's kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken, Park Jin, de wetgevers dat Noord-Korea niet van plan lijkt te zijn om vrijwillig te denucleariseren. “Hij zei dat de beste optie om de provocatie van Noord-Korea te stoppen een combinatie van druk en dialoog zou zijn om Pyongyang te overtuigen om te kiezen voor een weg naar denuclearisatie.

Na het testen van een tiental raketten die mogelijk in staat zijn om het Amerikaanse vasteland, Zuid-Korea of ​​Japan dit jaar te bereiken, zei Kim onlangs dat zijn kernwapens niet beperkt zullen blijven tot hun primaire missie van het afschrikken van oorlog als de belangen van zijn land worden bedreigd. Park, de professor, noemde de opmerkingen van Kim “gevaarlijk” omdat ze suggereren dat Noord-Korea zijn kernwapens zou kunnen gebruiken, zelfs bij een toevallige grensconflict of als het de militaire acties van Seoel verkeerd beoordeelt.

Recente satellietfoto's laten zien dat Noord-Korea een voorheen gesloten nucleaire testfaciliteit herstelt als mogelijke voorbereiding op de zevende atoomexplosie. Experts zeggen dat de test verband houdt met het streven van Noord-Korea om kernkoppen te produceren die klein genoeg zijn om te worden gemonteerd op tactische korteafstandsraketten die gericht zijn op Zuid-Korea, daarbij verwijzend naar enkele van de recente Noord-tests van dergelijke wapens. Nam zei dat een kernproef het voor de Yoon-regering extreem moeilijk zou maken om de gesprekken met Noord-Korea te hervatten.

Het lijkt erop dat Kim probeert zijn wapentests te gebruiken om het Westen te dwingen zijn land als kernmacht te accepteren, zodat hij kan proberen om vanuit een sterke positie te onderhandelen over sanctieverlichting en veiligheidsconcessies. Experts zeggen dat Kim in staat is zijn wapenprogramma's voort te zetten, omdat de VN-Veiligheidsraad geen nieuwe sancties kan opleggen terwijl de vetohoudende leden verdeeld zijn. De VS is betrokken bij confrontaties met Rusland over de invasie van Oekraïne en met China over hun strategische rivaliteit.

De mogelijke te grote afhankelijkheid van Yoon van de Amerikaanse alliantie kan ertoe leiden dat Seoul verder zijn stem verliest in internationale pogingen om de Noord-Koreaanse nucleaire kwestie onschadelijk te maken, terwijl Pyongyang minder reden wordt gegeven om serieuze gesprekken met Seoul aan te gaan, zei Lim Eul-chul, een professor aan het Kyungnam University's Institute for Far Eastern Studies in Seoul. Hij zei dat Seoul speelruimte moet creëren voor nucleaire diplomatie en Pyongyang tot gesprekken moet lokken met een flexibele wortel-en-stok-benadering.

Hoe de alliantie tussen Zuid-Korea en de VS te stimuleren om beter om te gaan met Noord-Koreaans kernwapen vooruitgang zal waarschijnlijk bovenaan de agenda staan ​​wanneer Yoon op 21 mei president Joe Biden ontmoet in Seoel.

Yoon heeft beloofd te streven naar een sterkere afschrikking door de VS, een verwijzing naar het vermogen van Washington om militair en nucleair te gebruiken strijdkrachten om aanvallen op zijn bondgenoten af ​​te schrikken. Maar sommige deskundigen betwijfelen of een dergelijke veiligheidstoezegging Zuid-Korea effectief kan beschermen tegen agressie van Noord-Korea, omdat de beslissing om Amerikaanse kernwapens te gebruiken bij de Amerikaanse president ligt.

“Historisch gezien is het waar dat de uitgebreide afschrikking is nooit toegepast. In zekere zin is het als een gentlemen’s agreement,” Park, zei de professor. “Zelfs als we erin slagen om dat tot het maximale niveau te institutionaliseren, garandeert dat nog steeds geen automatische Amerikaanse betrokkenheid” in het geval van een oorlog op het Koreaanse schiereiland.