Äldre vill inte bo med ensamkommande

0
35

Publicerad 10 maj 2022 kl 19.00

Inrikes. Malmö kommunfullmäktige vill att äldre ska bo tillsammans med så kallade ensamkommande flyktingbarn – alltså män från tredje världen. Men kommunens utredning visar att de äldre själva inte är så sugna på denna lösning, rapporterar Sydsvenskan.

Gilla artikeln på Facebook

© Malmö

“Unga i mörka kläder med kapuschong” är “hur trevliga som helst”, enligt John Roslund (M).

– Ett uttryck för att vi har misslyckats med integrationen, säger John Roslund (M) till Sydsvenskan.

Tillsammans med partikollegan Tony Rahm lade John Roslund förra året en motion i kommunfullmäktige om att skapa starta ett gemensamt boenden för äldre svenskar och tredje världen-invandrare, där de ska få umgås tillsammans och förbättra “integrationen”.

Alla partier utom Sverigedemokraterna röstade för förslaget

Men i kommunens utredning om saken uttrycks tvivel på en sådan lösning.

“Förvaltningen har utifrån sina erfarenheter sett att det finns en mycket liten efterfrågan bland äldre av denna typ av boendeform. Målgruppen uttrycker snarare att de vill bo med andra äldre”, skriver hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen enligt Sydsvenskan.

John Roslund tror dock fortfarande på boendet och är övertygad om att det i själva verket finns massor med äldre som vill “vara med i integrationsprocessen”.

– Hela Malmö är fullt av friska och pigga äldre som är ensamma. De skulle må bra av att upptäcka unga i mörka kläder med kapuschong som är hur trevliga som helst, säger John Roslund (M) till Sydsvenskan.