Met veiligheid bidden pelgrims bij door ASI beschermde tempelruïnes in Valley

0
40

Gewapend veiligheidspersoneel liep met hen mee, en je kon ze zien staan ​​rond de pelgrims terwijl sommigen op een stenen platform zaten en de Hanuman Chalisa en verzen uit de Gita reciteerden, terwijl anderen zaten op het gras en keken naar de gang van zaken.

Meer dan 100 pelgrims hebben vrijdagochtend een paar uur gebeden bij de door ASI beschermde ruïnes van de Martand-zonnetempel in het Anantnag-district van Jammu en Kasjmir.

Bewaakt door veiligheidspersoneel geleverd door het districtsbestuur, zaten de pelgrims op een stenen platform te midden van de ruïnes van de oude tempel van Surya, reciterend uit hindoegeschriften en teksten.

De 8e-eeuwse tempel zou zijn geweest vernietigd tijdens het bewind van Sikandar Shah Miri tussen 1389 en 1413.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Videoclips van het evenement deden de ronde op sociale media. Het contingent droeg een saffraanvlag met Om erop geschreven, evenals een driekleur. Terwijl ze 'Har Har Mahadev' reciteerden, bliezen de pelgrims op schelphoorns.

Best of Express Premium

Premium

Uitgelegd: Cycloon Asani komt eraan, maar het zal niet nog een fan zijn…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Van Demosthenes tot Nehru… waarom vrijheid van meningsuiting blijft steken in debat

Premium

ExplainSpeaking: RBI en de Amerikaanse Fed — Het contrasterende verhaal van twee centrale.. .Premium

Ugo Astuto op Idea Exchange: ‘Russische agressie, geen sancties, is… Meer Premium Stories >> Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

Gewapend beveiligingspersoneel liep met hen mee, en men kon ze zien staan ​​rond de pelgrims terwijl sommigen op een stenen platform zaten en de Hanuman Chalisa en verzen uit de Gita reciteerden, terwijl anderen op het gras zaten en toekeken.

Monumenten onder ASI-bescherming staan ​​niet open voor gebeden door enige gemeenschap, tenzij dergelijke gebeden werden gehouden op de site op het moment dat het werd overgenomen door het centrale archeologische orgaan. Een bron die bekend is met het functioneren van de ASI zei dat gebeden niet waren toegestaan ​​in een plaats van aanbidding die in puin lag toen het lichaam de leiding overnam.

De leider van het contingent, Maharaj Rudranath Anhad Mahakal, die zei dat hij aan het hoofd staat van een religieus orgaan in Karauli in Rajasthan genaamd Rashtriya Anhad Mahayog Peeth, zei dat hij het kantoor van de districtscommissaris had gemaild over zijn plan om gebeden te houden in de Martand-tempel, maar geen antwoord kreeg.

Lees ook |ASI verwerpt staatsbesluiten plan om oude tempels te herstellen

“We hebben besloten om door te gaan met ons plan. In plaats van alleen maar over deze dingen te praten, moeten we handelen. Toen ik de districtscommissaris belde, zei hij dat hij geen voorafgaande aanduiding had van onze karyakram. Hij zei dat het geen veilig gebied is en stuurde een troepenmacht voor onze bescherming', zei Rudranath.

6 mei werd gekozen als de datum omdat het Shankaracharya Jayanti was, zei de mahant, en markeerde de herdenking van het bezoek van Adi Shankaracharya aan Kasjmir. Hij zei dat, net als de heilige-filosoof, de missie van zijn groep ook was om mensen te bevrijden van het geweld in Kasjmir door de “gyan” van "Bharatiya sanskriti".

De groep, zei hij, was van ongeveer 08.00 uur tot 12.00 uur in de Martand-tempel.

Best of Explained

Klik hier voor meer

De Divisiecommissaris van Kasjmir was niet bereikbaar voor commentaar en de Districtscommissaris reageerde niet op telefoontjes en sms-berichten.

Een bron zei dat Kasjmir dit jaar veel toeristen ontving, en de Martand-tempel, waar in Bollywood-films Haider en Aandhi, was een grote attractie.

De bron zei dat toeristen van alle religies massaal naar de ruïnes en naar een functionerende Shiva-tempel in de buurt in Mattan trekken, en het was niet ongebruikelijk voor hindoe-toeristen om op stenen platforms op het terrein van de tempel te zitten en gebeden op te zeggen. Hij zei dat gebeden niet zijn toegestaan ​​in de binnenste delen van de ruïnes.

Hoewel de Shiva-tempel in Mattan een belangrijke halte is voor Amarnath-pelgrims, is dit de eerste keer dat Martand een georganiseerde poging heeft gezien om gebeden te houden. Rudranath zei dat het idee achter het aanbieden van gebeden was om “Maa Bharat nieuw leven in te blazen”, aangezien Kasjmir haar “hoofd en brein” was.

“Er is terrorisme en angst over de plaats. Het heeft het hoofd van Maa Bharat aangevallen en een hersenbloeding veroorzaakt. Ze ligt in coma. Maar ze heeft niets van haar shakti verloren. Dit was een poging om haar te genezen en haar shakti terug te brengen,” zei hij.

“We gingen om de plaats te zuiveren, net zoals we een pooja doen voor grihapravesh voordat we een nieuw huis binnengaan,” zei hij. .

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

“Als er druk wordt gecreëerd, kunnen we daar allemaal naartoe gaan en zal er een balans worden gecreëerd, en kan er vrede zijn. Anders zal onze geschiedenis verdwijnen en zullen de wortels voor altijd verloren gaan', zei hij, zijn teleurstelling uitdrukkend dat de "Surya dhwaj" — de vlag gehesen door de pelgrims — waren weggehaald zodra ze vertrokken.

Rudranath zei dat functionarissen hadden geprobeerd hen bij de ingang zelf weg te sturen, maar de groep hield stand. “Onze gebeden werden in de tempel gehouden,” zei hij, eraan toevoegend dat hij zou terugkeren om een ​​'yagna' te houden.

Rajeev Sharma, een deelnemer, zei dat de groep 101 brahmanen omvatte, voornamelijk uit UP en Rajasthan.