Daily Briefing: VN-Veiligheidsraad noemt Russische invasie van Oekraïne een 'geschil'; Tajinder Bagga krijgt bescherming tegen arrestatie tot 10 mei

0
34

Topnieuws op 8 mei 2022.

De “afgezwakte” verklaring van de VN-Veiligheidsraad over de Russische invasie van Oekraïne; Naseeruddin Shah schrijft over de verzen van Faiz Ahmed Faiz die uit leerboeken worden verwijderd; De plannen van de Assam-regering om scholen op te zetten voor de kinderen van historisch gemarginaliseerde theetuinarbeiders – hier zijn de topverhalen uit de huidige editie van The Indian Express.

Big Story 

Tien weken na de Russische invasie van Oekraïne heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn eerste presidentiële verklaring uitgegeven— aangenomen bij consensus, inclusief Rusland — dat geen melding maakte van “oorlog”, “conflict” of “invasie”. In plaats daarvan verwees het naar het conflict als een “geschil”. Dit is de eerste unaniem aangenomen verklaring van de VN-Veiligheidsraad, en het is veelbetekenend dat het plaatsvond onder Amerikaans presidentschap en dat Rusland aan boord kwam met de taal die algemeen als aanzienlijk “verwaterd” wordt beschouwd.

Alleen in de Express 

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 9 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Uitgelegd: waarom, volgens UIDAI, kunnen Aadhaar-gegevens niet worden gebruikt bij de politie …

Premium

Uitgelegd: Cycloon Asani is onderweg, maar het zal niet nog een Fan zijn…

Premium

Van Demosthenes tot Nehru… waarom vrijheid van meningsuiting blijft steken in debatMeer Premium Stories >>

Terwijl de verzen van Faiz Ahmed Faiz uit talloze studieboeken in het hele land zijn verwijderd, schrijft Naseeruddin Shah:“De verwijdering van zijn verzen uit schoolboeken geeft het huiveringwekkende feit aan dat protest van welke aard dan ook niet langer is toegestaan. Is iemand bang dat deze gedichten aanslaan bij de gevangengenomen intellectuelen, activisten en leraren in ons land? Of is Faiz gewoon Pakistaans?”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Vanaf de voorpagina 

Uren nadat een Mohali-rechtbank was uitgevaardigd een niet-borgtochtbevel tegen hem, Delhi BJP-leider Tajinder Pal Singh Bagga kreeg verlichtingdoor het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana, dat zaterdagavond laat een dringende hoorzitting hield. “De HC heeft aan Bagga vrijstelling verleend en heeft bevolen dat er tot de volgende hoorzitting op 10 mei geen dwangmaatregelen tegen hem zullen worden genomen”, zei de raadsman van Bagga, senior advocaat Anil Mehta, die het pleidooi voor schorsing van het arrestatiebevel indiende.

Het Centrum verdedigde in het Hooggerechtshof de strafwet inzake opruiingen het vonnis uit 1962 van een grondwetsbank die de geldigheid ervan handhaafde en zei dat ze “de tand des tijds” ongeveer zes decennia hebben doorstaan ​​en dat de gevallen van misbruik nooit een rechtvaardiging voor heroverweging zouden zijn. Het verzette zich ook tegen de noodzaak van een grotere bank en zei dat een bank van drie rechters ook de geldigheid van de opruiingswet kan testen.

Het Directoraat van Landgoederen onder het Ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Zaken heeft de Foreign Correspondents' Club en het Indian Women Press Corps een bericht gestuurd om de bungalows te verlaten die hun zijn toegewezen als hun de dienstverbanden lopen binnenkort af. Vorige maand had het directoraat een oefening ondernomen om tijdens hun ambtstermijn bungalows te ontruimen die waren toegewezen aan een aantal ministers van de Unie, zoals parlementslid Chirag Paswan, Ram Shankar Katheria en minister van de Unie P C Sarangi.

Must Read

Voor Bahadur Prasad, die tot zaterdagochtend het oudste trackrecord van het land had, eindigde het laatste nieuws dat hij via een WhatsApp-bericht in Varanasi ontving een einde van drie decennia -lange wacht. Legerman Avinash Sable had het nationale record van de 5.000 meter van Prasad verbroken,met een kloksnelheid van 13 minuten en 25,65 seconden in San Juan Capistrano, VS, en eindigde als 12e in een veld van hoge kwaliteit met twee Olympische medaillewinnaars op vrijdag. “Al die jaren wilde ik dat iemand sneller ging dan ik. Het is niet goed voor de atletiek in een land als een record al 30 jaar staat', zei Prasad.

Generaal Manoj Pande heeft een glazen plafond doorbroken door de eerste legerchef van het Corps of Engineers te worden. Maar of het nu zijn kwalificaties, carrière, functies of toewijding zijn, de generaal is op mars.Van senioren tot junioren tot groepsgenoten, velen staan ​​in voor Pande's aandacht voor detail en zijn scherpzinnigheid om dingen te weten, terwijl ze ook praten over zijn oprechtheid, nederigheid en zachtaardige, milde aard. Volgens velen staat hij daarin dichter bij zijn directe voorganger Naravane dan bij wijlen Rawat, die flamboyant was en vaak in de problemen kwam door zijn opmerkingen.

Assam's theetuinarbeiders, voornamelijk adivasi's uit de Chota Nagpur-plateauregio die in de 19e eeuw door de Britten als contractarbeiders naar de staat werden gebracht, hebben generaties lang gemarginaliseerde, geïsoleerde levens in de tuinen geleefd. Ook geletterdheid en onderwijs hebben lang geleden op deze gebieden. Om “uitvalpercentages te bestrijden en de voltooiing van schoolonderwijs te vergemakkelijken” in de theetuingebieden van Assam, is de deelstaatregering bezig met het opzetten van 119 theetuinscholen – waarvan 97 deze sessie zullen starten .

En tot slot 

Wat is er met Bollywood gebeurd?Nu de Zuid-Indiase filmindustrie blockbuster na blockbuster produceert, is dit een vraag die vaak wordt rondgegooid, vooral in de laatste zes maanden. Maar met cijfers als honderd crore en duizend crore die als suikerspin worden rondgeslingerd, zeggen oude waarnemers dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt – cijfers kunnen zowel inflatoir als bedrieglijk zijn. Het aantal verkochte tickets is daarentegen een veel tastbare maatstaf, zeggen ze.

P Chidambaram schrijft over de complexe relatie tussen staat en burger: “Normaal gesproken zouden de staat en de burgers in deze volkomen verstandige regeling naast elkaar moeten kunnen bestaan. Het probleem zit hem in het volgende: de betekenis van wat er in de Grondwet staat, wordt soms het twistpunt en dus ook de interpretatie. Het recht om de Grondwet te interpreteren wordt verdedigd door de rechterlijke macht (“enige bewaarplaats van de rechterlijke macht”), maar dat wordt betwist door de wetgever („enige bewaarplaats van de wetgevende macht”). De rechters worden steevast benoemd, maar de benoemingsbevoegdheid berust meestal bij de regering.”

Tot morgen,

Rahel Philipose en Rounak Bagchi