Uitgelegd: hoe Delhi's gratis buspas-regeling zal werken; wat het de staatsoverheid zou kunnen kosten

0
34

Werknemers die zijn geregistreerd bij Delhi Building and Other Construction Workers' Welfare Board moet een aanvraag indienen op de DTC-website of naar een van de 34 registratiehokjes gaan die door het bestuur in de stad zijn opgezet. (Bestandsfoto)

Na vrouwen kunnen bouwvakkers nu gratis reizen in Delhi Transport Corporation (DTC) en clusterbussen in de nationale hoofdstad. De plaatsvervangend hoofdminister van Delhi, Manish Sisodia, kondigde de 'Free Bus Pass' aan. regeling als een "Labour Day-cadeau" voor arbeiders op woensdag (4 mei).

Delhi heeft naar schatting meer dan 1,1 lakh bouwvakkers, van wie er ongeveer een miljoen zijn geregistreerd bij de Delhi Building and Other Construction Workers’ Welfare Board, een autonoom orgaan onder de regering van Delhi. Gezien de grote afstanden van de hoofdstad en de daarmee gepaard gaande kosten en reistijd, zijn veel arbeiders genoodzaakt om werk dicht bij hun huis te zoeken of, soms met hun gezin, in tijdelijke geïmproviseerde accommodatie op bouwplaatsen te wonen.< /p> Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Wat is het gratis buspas-schema van de regering van Delhi en hoe werkt het?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Bouwvakkers, waaronder lassers, mistris, arbeiders, dragers, schilders, monteurs, smeden, bewakers, betonmixers, kraan- en pompbedieners, degenen die zich bezighouden met polijst- en tegelwerk, enz., krijgen een pas die geldig is voor drie maanden en kan daarna met nog eens drie maanden worden verlengd. Sisodia overhandigde woensdag passen aan 100 werknemers.

Best of Express Premium

Premium

5 grootste fouten die je moet vermijden bij het kopen van een smartphone

Premium

Directeur-generaal, International Renewable Energy Agency: India werkt eraan. ..Premium

Een brief van Assam's Namsang, Joypur: zo gaan we naar school

Premium

Sycophants zijn gevaarlijkMore Premium Stories >>

Werknemers die zijn geregistreerd bij Delhi Building and Other Construction Workers’ Welfare Board moet een aanvraag indienen op de website van DTC of naar een van de 34 registratiehokjes gaan die door het bestuur in de stad zijn opgezet. Ze kunnen een e-pass of een papieren pas aanvragen, die afhankelijk van het type pas binnen 3-4 dagen of een week bij de ontvanger wordt afgeleverd.

Nieuwsbrief | Klik hier om de beste uitleg van de dag in uw inbox te krijgen

Volgens ambtenaren van de bouwdirectie gebruikt momenteel slechts 5-10 procent van de geregistreerde werknemers de bus om naar het werk te gaan, en geen meer dan 2-5 procent reist met de metro.

“Bouwarbeiders verdienen tussen Rs 300 en Rs 600 per dag. Een groot aantal van hen fietst naar het werk of zoekt werk in de buurt van hun woonplaats. Veel arbeiders zijn migranten uit staten als Bihar, Uttar Pradesh en Jharkhand. Ze wonen meestal in tenten in de buurt van bouwplaatsen om te voorkomen dat ze hun schamele inkomsten aan woon-werkverkeer moeten besteden,” zei een functionaris van het bestuur.
“Met de gratis pas-regeling hopen we dat meer werknemers bussen zullen gebruiken, wat hun kansen op werk in de stad zal vergroten,” zei de functionaris.

Hoe wordt de regeling gefinancierd? Zal het geen aanslag zijn op de bronnen van de DTC?

Een hoge DTC-functionaris zei dat de kosten van een bestaande driemaandelijkse e-pass Rs 2.280 zijn voor niet-AC-bussen en Rs 2.850 voor AC-bussen. Er worden bezorgkosten van Rs 33 in rekening gebracht als een klant een papieren pas bij haar thuis wil laten bezorgen.

“De regering zegt dat er 10 lakh geregistreerde bouwvakkers in Delhi zijn. Dus, in theorie, als al deze werknemers de regeling aanvragen, zal de overheidssubsidierekening voor drie maanden Rs 228-285 crore bedragen,” zei de ambtenaar. “Voor het hele jaar zal het vier keer zoveel zijn.”

De regeling wordt volledig gefinancierd door de regering van Delhi en heeft als zodanig geen financiële gevolgen voor DTC.

“DTC zal geen verliezen lijden. Dit is niet de eerste reissubsidieregeling. Er worden al verschillende subsidies en kortingen verstrekt aan groepen zoals vrouwen, studenten, senioren en anderen. DTC krijgt de inkomsten van de overheid,” zei een andere functionaris.

Welke andere groepen maken gebruik van deze subsidies? Over wat voor geld hebben we het hier?

In 2019 kondigde de regering van Delhi gratis passen aan voor alle vrouwen. In maart 2022 werd het aantal vrouwen van DTC geregistreerd op 1,7 crore, en het bedrijf ontving die maand Rs 17 crore tegen de verkoop van roze tickets. Er kan een zekere mate van overlap zijn tussen de begunstigden van de gratis vrouwen- en arbeiderspassen.

De verkoop van roze tickets werd getroffen door de Covid-19-pandemie, lockdowns en beperkingen op het aantal passagiers in bussen. Het rijgedrag, zowel in het algemeen als dat van vrouwen, is sinds maart verbeterd, zeiden functionarissen. Momenteel reizen ongeveer 24 lakh-mensen op weekdagen in DTC-bussen en 22,5-23 lakh op zaterdag en zondag.

Studenten, journalisten, senioren (ouder dan 60), blinden en oorlogsweduwen behoren tot de groepen die tussen de 80 en 85 procent korting krijgen op maandelijkse buspassen. Een maandelijkse studentenkaart voor alle routes kost bijvoorbeeld Rs 150, terwijl een algemene AC-buskaart voor een maand Rs 1.000 kost en een niet-AC-pas Rs 850.