Een nieuwe verzameling essays, onder redactie van K Raju, over antikastethema's verweeft erudiete wetenschap met praktijk

0
63

Een bestandsfoto van het standbeeld van Babasaheb Ambedkar dat wordt gerenoveerd voor zijn geboortedag op 14 april in Mumbai's Thane (Express Archives)

Dit essayboek, onder redactie van K Raju, is een eclectische mix van erudiete wetenschap, voortgekomen uit het inzicht van een theoreticus over anti-kastethema's met zijn mix van wisselvalligheden en conformisme. Deed denken aan de geschriften van BR Ambedkar, en elk van deze essays hielp me het 'emotionele in het intellectuele' te omarmen, om een ​​zin te lenen die ik had overgenomen uit een tot nadenken stemmend stuk in de Round Table India – een anti-kaste-platform dat eigendom is van en wordt beheerd door Ambedkarites.

Dit boek is verschenen na ongeveer twee decennia van Dalit-activisme op sociale media, waar ongecensureerde platforms (vanwege de afwezigheid van een gecentraliseerde editor) hebben bijgedragen aan het koesteren van een radicale anti-kastevisie die aan kracht won. Dit essaybundel zou een van de uitkomsten kunnen zijn. Het is een welkome aanvulling op het nationale discours onder leiding van Ambedkarite Dalits in het Rohith Vemula-tijdperk. De kers op de taart is dat dit boek is opgedragen aan twee geweldige dichters uit de Dalit-gemeenschap die nog steeds onbezongen helden zijn: Gurram Joshua (1895-1971) en Boyi Bhimanna (1911-2005).

Ook in Premium |Remembering de vergeten helden uit India's vrijheidsstrijd

Om te beginnen zijn er drie aspecten aan dit boek die de Ambedkariet in mij boeien. Ten eerste zijn deze essays diepgaande engagementen met anti-kaste-thema's, variërend van electorale en gerechtelijke hervormingen tot meer hippe vergezichten zoals de komst van Ambedkarite-cinema en de opkomst van anti-kastepolitiek in de Indiase diaspora in het Westen – allemaal bedacht in de Engelse taal voor een kritische lezer. Dit zijn geen essays waarin de keuzevrijheid van de auteur ernstig wordt ingeperkt door de tussenkomst van een vertaler die mogelijk geen politieke visie heeft gebruikt die aansluit bij de Ambedkarite-idealen.

https://images.indianexpress.com/2020/08 /1×1.png

Ten tweede is de keuze van auteurs die de opdracht hebben gekregen om bij te dragen aan de bloemlezing een interessante mix van verschillende dimensies van verschil – old school, zoals ik het begrijp (zoals Sukdheo Thorat en Rajasekhar Vundru ) en new school (zoals als Jignesh Mevani en Suraj Yengde). De opname van duizendjarige stemmen zoals Pa Ranjithis inderdaad een vleugje frisse lucht. Terwijl slechts een handvol uit de academische wereld komt, komen anderen van de hitte en het stof van verkiezingsbijeenkomsten, opzichtige retoriek en onvermoeibare opnameschema's, of gehaast in bureaucratie. Dit zorgt voor een interessant spectrum van Dalit-activisme/betrokkenheid bij anti-kastemissies in de 21e eeuw. Het andere verrijkende aspect is de visie op diverse stromen van economische emancipatie voor Dalit-bahujans. Aan de ene kant hebben we een bewustzijn van het denken vertegenwoordigd door Mevani, die pleit voor een oordeelkundige mix van marxisme en ambedkarisme en voor wie munten zoals het 'Dalit-kapitalisme' misschien niet zo smakelijk zijn. Aan de andere kant staat een essay van Priyank Kharge en Neeraj Shetye met een duidelijke oproep tot ondernemerschapsrevolutie onder Dalit-bahujans. Dit is inderdaad een zoektocht om de waarheid van het nieuwe India met al zijn diversiteit en ongelijkheid te begrijpen, zij het in het post-truth-tijdperk.

Best of Express Premium

Best of Express Premium

h3>Premium

5 grootste fouten om vermijden bij het kopen van een smartphonePremium

Directeur-generaal, International Renewable Energy Agency: India werkt aan…Premium

Een brief van Assam’s Namsang, Joypur: Zo gaan we naar school

Premium

Sycophants zijn gevaarlijkMeer Premium Stories >> Realizing Ambedkar's Vision
Bewerkt door K Raju
Vintage Books
256 pagina's
Rs 699 (Amazon.co.in)

Dit boek bereikte me voor een prospectieve recensie toen Mevani wegkwijnde in de gevangenis op beschuldiging van (valse) zaken. Hij werd later op borgtocht vrijgelaten en de politie werd berispt door de eervolle rechtbank in Assamwegens misbruik van staatsmachines. Zoals verwacht, weeft zijn essay een verhaal dat klasse- en kaste-aspecten van de bredere strijd die hij ons allemaal aanspoort, met elkaar verweven. Er zijn niet veel essays geweest zoals het soort dat Suraj Yengde schrijft, die strijd tegen de kaste verbindt met andere strijd elders in de wereld en ons een visie geeft die elke geografie kan overstijgen.

Lees ook |De grondwet heeft Indiërs altijd geïnspireerd macht in twijfel trekken en hun rechten opeisen

Het essay van Yengde beschrijft een blauwdruk voor internationaal activisme dat kan worden aangevoerd door anti-kaste-kruisvaarders vanaf de wallen van hun NRI-status. Studenten die afstuderen aan instellingen voor hoger onderwijs in India en elders, en die later globetrotters kunnen worden, kunnen dit specifieke essay als hun manifest gebruiken. Zijn huidige positie als senior fellow aan de Kennedy School of Government, Harvard University, is absoluut een verbrijzeling van het glazen plafond en een baken van licht voor Dalit-activistenvan zijn generatie.

Dit is misschien wel het allereerste volledige essay van RS Praveen, een voormalig ambtenaar uit Telangana nadat hij de overheidsdienst had verlaten om te werken aan zijn visie van een egalitaire samenleving. Het essay van Pa Ranjith laat de keerzijde zien van zijn veelgeprezen succesverhaal in de Tamil-cinema. Ik heb deze jongere cohorten van mij met grote interesse gevolgd op sociale media.

Dit boek is het geesteskind van K Raju, voormalig ambtenaar en nu politicus bij de belangrijkste oppositiepartij van de dag. Het boek komt als een sprankje hoop omdat het eruditie en geleerdheid onlosmakelijk met de praktijk verweven is – of het nu in electorale politiek, film, academische wereld of poëzie is, waardoor het een smeltkroes wordt waar perspectieven uit theorie en praktische praktijk elkaar verrijken.
Een ander fascinerend aspect van dit boek en de goed onderbouwde inleiding door K Raju is dat bepaalde opvallende kenmerken van de prestaties van de Congrespartij ten aanzien van Ambedkarite-idealen zijn gedocumenteerd. Dit kan zeer gewaardeerde munitie zijn in het arsenaal van een Ambedkariet bij het bestrijden van Sanghis/Internet Hindoes.

Lees ook |Wat Nehru, Ambedkar en anderen zeiden tijdens de debatten van de Grondwetgevende Vergadering

De weinige tekortkomingen van deze boeken die bij me opkwamen is dat hoewel Sudha Pai een van de auteurs is, er een opvallende afwezigheid is van een essay vanuit een anti-kaste feministisch perspectief. De redacteur had ten minste één essay kunnen opvragen van een Ambedkarite-feministische vrouw of een queer-antikaste-geleerde en het vacuüm hebben weggevaagd dat voortkwam uit de afwezigheid van een intersectionele queer- of feministische geleerde die haar emancipatorische visie uitte. Het noordoosten van ons land is ook gemist in deze overigens lovenswaardige zoektocht naar de “waarheid van onze natie”. Misschien is dit een lacune in de idealen die worden gepropageerd door de reguliere politici van India.

Chandramohan S is een Indiase Engelse Dalit-dichter gevestigd in Thiruvananthapuram, Kerala. Hij was een fellow van de IWP aan de Universiteit van Iowa