Trenger du virkelig en skjermbeskytter på smarttelefonen din?

0
575

Smarttelefoner er et dyrt kjøp, og alt som trengs er en uhellshendelse for å knuse skjermen på den nye, skinnende telefonen din i en million biter. Det må være noe du kan gjøre for å bevare kvaliteten og integriteten til telefonen din!

Etuier beskytter telefonen din mot fall og støt, men skjermbeskyttere selges som en måte å beskytte skjermen mot skade. Det høres bra ut på papiret, men trenger du virkelig en skjermbeskytter til telefonen din, eller er de bare en dyr placebo?

Innholdsfortegnelse

  < figur class="aligncenter size-full">

  Krakte skjermer er dyre å erstatte

  I gamle dager, hvis du knuste telefonglasset, det var mulig å erstatte den uten å bytte ut skjermen, forutsatt at den var uskadet. Imidlertid bruker moderne skjermteknologi en lamineringsprosess, så det er ikke noe gap mellom skjermen og glasset som dekker den. Dette gir mye bedre bildekvalitet, men det betyr også at dersom glasset er skadet eller sprukket, må du bytte hele skjermen.

  Denne integrasjonen har økt kostnadene for å reparere knust telefonglass alvorlig, og det er sannsynligvis grunnen til at du ser så mange folk gå rundt med knuste telefoner – det er rett og slett for dyrt å reparere. Det virkelige spørsmålet er hvor sannsynlig det er at telefonen din havner i en slik tilstand, og for å forstå det må vi snakke om moderne telefonglass i et minutt.

  Smarttelefonglass er utrolig

  Første ting først: skjermglass til smarttelefoner er utrolig tøft. Cornings Gorilla Glass på Android-telefoner eller Ceramic Shield Glass på de nye iPhones er aggressivt støt- og ripebestandig. Disse glassene er så harde at bare mineraler kan skrape dem. Metaller, som bilnøkler i lommen, vil neppe sette spor. På Mohs hardhetsskala ligger Gorilla Glass Victus et sted mellom 6 og 7. Stål er til sammenligning mellom 4 og 4,5. Dette betyr at harde mineraler som kvarts kan lage synlige riper på dette glasset, men de fleste vanlige materialer bør ikke merke det.

  Smarttelefonens glass er allerede mer enn klar til å håndtere daglig bruk. Du kan finne noen mikroriper i løpet av telefonens levetid, men disse påvirker vanligvis ikke følelsen av skjermen eller utseendet til bildene på den.

  Produsenter tester også smarttelefoner grundig for å sikre at de håndterer mer intens misbruk. Linus Tech Tips tok en omvisning på smarttelefonfabrikken, og fra testene som vises der, er den gjennomsnittlige smarttelefonen bygget for å ta alvorlig straff mens den fortsatt er funksjonell.

  Så på dette tidspunktet kan vi trygt si at folk flest ikke trenger en skjermbeskytter. Det er fortsatt noen tilfeller der du kanskje vil ha en, men du bør vite hva du går inn på.

  Hvem bør absolutt bruke en skjermbeskytter

  Vi tror at telefoner uten skjermbeskyttere (eller deksler for den saks skyld) er akseptable for å håndtere daglig bruk ut av esken, men her er det lagt vekt på “hverdagsbruk.”

  Hvis du jobber i en jobb eller har en hobby som setter telefonen din inn i situasjoner eller i nærheten av materialer som kan beseire materialets seighet, da trenger du mer beskyttelse.

  Mange overser én kilde til glassskade: vanlige mineraler som finnes i strandsand eller turstier. Hvis noe grus havner i lommen din med telefonen, kan den bli ripet opp til et punkt hvor den ikke er god å bruke lenger.

  Hvis du jobber i en jobb som bygging eller er aktiv utendørs, kan du kanskje vurder heller å skaffe deg et robust deksel til telefonen din i stedet for en skjermbeskytter. Alternativt kan du også vurdere telefoner som er bygget eksplisitt for disse miljøene, for eksempel de som er laget av CAT.

  Vær forsiktig når du velger en skjermbeskytter

  Det er overraskende mange vurderinger når du velger en skjermbeskytter eller bestemmer deg for om du trenger en i det hele tatt. Så vi går nøye gjennom de forskjellige typene beskyttere og komplekse faktorer du bør være klar over før du bestemmer deg. 

  Fabrikkmonterte skjermbeskyttere

  Når vi snakker om fabrikkene som lager smarttelefoner, kan det hende at telefonen din allerede har en skjermbeskytter når du først tar den ut av esken. For eksempel har Samsung Galaxy S21 Ultra en beskytter som beskytter den mot mindre riper. Når den blir for slitt og skadet, kan du fjerne den uten problemer.

  Dette gjelder for fabrikkmonterte beskyttere generelt. Du kan fjerne dem umiddelbart hvis du vil og erstatte dem med noe bedre eller ingenting i det hele tatt. Alternativt kan du bare beholde dem til de må fjernes. Det du ikke bør gjøre er å sette en ny skjermbeskytter over den eksisterende fabrikkmonterte beskytteren. Pass også på at det du ser er en skjermbeskytter og ikke noe viktig.

  Skjermbeskyttere kan være vanskelig å passe

  En fordel med en fabrikkmontert beskytter er at du ikke trenger å montere den selv. Dette er bra fordi skjermbeskyttere er et mareritt å passe. Ikke bare må du sørge for at skjermen din er helt fri for flekker, smuss og hår, du må også bruke beskytteren rett og uten å fange luftbobler.

  Når du kjøper en skjermbeskytter , det er bedre å kjøpe to. Fordi du nesten helt sikkert vil ødelegge applikasjonen, er det vanligvis bedre å få folk fra telefonbutikken din til å bruke den for deg hvis du kan.

  Skjermbeskyttere er ikke laget like

  Vi kan ikke snakke om skjermbeskyttere som én enkelt type produkt. Det finnes forskjellige skjermbeskyttere, og noen har mer praktisk bruk enn andre. Noen beskyttere gjør mer enn bare å beskytte skjermen din. 

  Du kan få beskyttere som legger til et matt antirefleksbelegg for å gjøre telefonen mer brukbar under lyse forhold. Ultraklare beskyttere minimerer effekten av beskytteren på bildet og filtrerer ut UV-stråler. På den annen side skjuler skjermbeskyttere for personvern det som er på skjermen for alle bortsett fra personen som ser på den rett på. Så disse beskytterne har nytte utover skjermbeskyttelse.

  Når det kommer til hovedoppgaven med å gi ekstra beskyttelse for skjermen din, fokuserer forskjellige beskyttere på den på forskjellige måter. 

  Tynne skjermbeskyttere av TPU eller PET-plast er der for å forhindre mikroriper. Disse beskytterne er de minst invasive og beskytter mot den type skade telefonen din mest sannsynlig vil lide i løpet av sin levetid.

  Skjermbeskyttere i herdet glass beskytter mot både støt og riper, selv om de er tykke og tunge sammenlignet med andre beskyttelsestyper. Mens beskyttere i herdet glass beskytter mot riper takket være tykkelsen, kan det diskuteres om de gjør noe for å forhindre en sprukket skjerm.

  Hva med selvhelbredende skjermbeskyttere?

  En relativt ny utvikling i verden av skjermbeskyttere er de såkalte “selvhelbredende” skjermbeskytterne. De nøyaktige detaljene varierer avhengig av merke og implementering, men i skjermbeskytteren er det et lite lag av et stoff som lekker ut hver gang beskyttelsen blir ripet opp, og fyller opp ripen. 

  I teorien er dette utvider hvor lenge du kan la en skjermbeskytter være på før du skifter den ut. Om de selvhelbredte ripene er usynlige eller ikke avhenger av deg, vi har sett blandede tilbakemeldinger så langt. 

  Skjermbeskyttere kan påvirke brukeropplevelsen

  Det er ingenting som å bruke en berøringsskjerm direkte uten noe mellom fingeren og telefonen. Mobiltelefonskjermer er konstruert for å gi deg det perfekte nivået av taktil respons og tilby deg et krystallklart, levende bilde ved hjelp av utrolig avanserte produksjonsprosesser som smelter sammen skjermen med berørings- og glasslagene uten å skade en eneste piksel i skjermen.< /p>

  Så det virker litt dårlig å legge en skjermbeskytter på $10 på toppen av dette, og angre mye av det som gjorde telefonen din så fantastisk (og dyr) i utgangspunktet. 

  Skjermbeskytterne av herdet glass som gir den beste støtbeskyttelsen er også de tykkeste. Dette betyr at telefonens glatte buede kant nå gir en skarp kant hver gang du sveiper over kanten, og bildene fra skjermen absorberes og brytes av det tykke laget av glass. 

  Du tror kanskje at påvirkningen er liten, men hvis du noen gang har brukt en telefon rett etter at du har tatt av den herdede glassskjermbeskytteren, vil du vite hvor mye bedre den ser ut og føles i sammenligning.

  Forsikring kan være en bedre løsning

  Hvis du hovedsakelig er bekymret for å beskytte telefonen mot mindre riper i stedet for sprekker eller brudd, er kanskje ikke en skjermbeskytter den beste løsningen.

  Tross alt, hvis telefonen din slår hardt nok til å knuse skjermbeskytteren av herdet glass, er det sannsynlig at den sprekker og bryter skjermen uansett. Så det er mer fornuftig å spare penger og bruke dem på telefonforsikring. Noen telefontyveriforsikringer inkluderer utilsiktet skadeforsikring eller tilbyr et billig tillegg. Det samme gjelder noen transportørplaner, som kan gi forsikring som en del av kontrakten din eller som et tillegg. 

  Telefonprodusenter tilbyr også skadeforsikring. Applecare er et godt eksempel, men noen Android-telefonprodusenter tilbyr også lignende skjermerstatningstilbud, som Samsung Care+. Du betaler på forhånd for å få én eller to skjermerstatninger i noen år. 

  Med tanke på kostnadene for selv en enkelt skjermreparasjon, er disse beskyttelsesplanene et røverkjøp. Det er ikke som utvidede garantier for dingser som TV-er som sannsynligvis ikke vil lide utilsiktet skade. Det er en reell sjanse for at du på et tidspunkt i telefonens liv mister den.

  Slitasje er normalt

  Forståelig nok ønsker du å holde telefonen i samme stand som da den var ny, men enhver gjenstand du bruker daglig vil uunngåelig vise tegn på den bruken. Det virker synd å bruke et deksel eller bruke en skjermbeskytter på telefonen din når den er utformet som en elegant, høyteknologisk enhet ment å være magisk å ta på og i hånden.

  På en måte er det å bruke en skjermbeskytter på høyteknologiske enheter som disse som å kjøpe en sportsbil og deretter dekke skinnet med plast og gummiere kroppen. Visst, du vil forhindre slitasje på materialene, men du får ikke glede av produktets utseende og følelse.

  Argumentet for videresalg (og hvorfor det ikke gir mening)

  Hvis du tolererer for mikroriper er lite, vil en tynn plastskjermbeskytter sannsynligvis hjelpe deg med å sove om natten, men hvis hovedgrunnen til at du ønsker en skjermbeskytter er å beholde telefonen for videresalg, tror vi at du gjør det selv en bjørnetjeneste.< /p>

  For det første bevarer du en enhet du har betalt totalprisen for og reduserer gleden din av den for neste eier – en kjøper som kanskje ikke er så plaget av noen få små riper.

  For det andre vil du sannsynligvis ikke få mye mer for telefonen din sammenlignet med dens faktiske gjensalgsverdi med noen mindre riper. Kontantpriser for videresalg av telefoner er ofte mye mindre enn telefonen er verdt takket være rask verdifall og det faktum at folk flest ikke kjøper telefoner med kontanter, men får dem gjennom en subsidiert operatørkontrakt.

  The Final Bedømmelse

  Til slutt, om du setter en skjermbeskytter på telefonen eller ikke er opp til deg, men basert på det vi har diskutert, bør du huske på disse viktige punktene:

  • Skjermbeskyttere er først og fremst gode til å forhindre mindre riper som uansett ikke vil påvirke din telefonbruk.
  • Skjermbeskyttere påvirker alltid telefonens bildekvalitet og brukervennlighet til en viss grad.
  • Du kan ofte få skjermerstatningsforsikring eller beskyttelse for svært lite penger.
  • Det kan diskuteres om skjermbeskyttere av tykt herdet glass gjør en forskjell i et fall som er alvorlig nok til å knuse moderne smarttelefonglass.
  • Hvis du bruker telefonen i farlige miljøer, bør du vurdere en robust deksel eller telefon i stedet.

  Kanskje fu ture smarttelefonglassteknologi vil gjøre skjermbeskyttere helt overflødige, men selv i dag er de valgfrie.