Stop met het verbergen van je wifi-netwerk

0
97

Als u de SSID van uw wifi-router verborgen houdt, je voelt je er misschien veiliger door, maar het helpt niet echt bij de beveiliging en levert waarschijnlijk onnodig ongemak op. Dit is waarom.

Verborgen SSID's kunnen gemakkelijk worden gevonden

Veel wifi-routers hebben een optie om ’ 8220;verbergen” of maak “onzichtbaar” hun SSID (afkorting van 'service set identifier'), wat betekent dat de naam van uw wifi-netwerk niet wordt weergegeven wanneer een apparaat automatisch zoekt naar toegangspunten in de buurt om verbinding mee te maken.

GERELATEERDWat is een SSID of Service Set Identifier?

Routers voeren deze truc uit door de SSID-naam niet op te nemen in zogenaamde bakenframes, die regelmatig worden verzonden om de aanwezigheid van een wifi-toegangspunt aan te kondigen. Helaas is het voor een goed geïnformeerde hacker, iemand die van plan is in te breken in uw netwerk, triviaal om uw SSID toch te ontdekken.

GERELATEERDMythen ontkrachten: is het verbergen van uw draadloze SSID echt veiliger?

De zwakte komt wanneer iemand verbinding maakt met je wifi-netwerk. Tijdens het onderhandelingsproces wordt de SSID-naam onversleuteld uitgezonden als onderdeel van de wifi-specificaties. Met behulp van een gratis netwerktool zoals Wireshark kunnen hackers het verkeer van en naar uw wifi-router volgen om de SSID te bepalen.

Advertentie

Dus als u een verborgen SSID gebruikt in een poging om hacks te vermijden, geeft dit u een vals gevoel van veiligheid. Er kunnen andere, minder ernstige redenen zijn om uw SSID te verbergen (misschien wilt u bijvoorbeeld een kind van een bepaald netwerk houden), maar u kunt niet vertrouwen op die methode om uw netwerk veilig te houden.

Je maakt jezelf lastig

Wanneer u een nieuw apparaat instelt dat gebruikmaakt van wifi, zoekt het vaak automatisch naar een netwerk om verbinding mee te maken. Om dit te doen, moet uw router zijn SSID uitzenden. Nadat je het netwerk hebt geselecteerd en het juiste wachtwoord op het apparaat hebt ingevoerd, ben je in een handomdraai verbonden.

GERELATEERDVerbinding maken met een verborgen wifi-netwerk op Windows 10

Als de SSID verborgen is, voegt u een extra stap van ongemak toe aan uw installatietijd. U moet de SSID-naam handmatig invoeren in de geavanceerde instellingen op het apparaat om verbinding te maken. Voor apparaten met beperkte interfaces, zoals wifi-printers, kan dit nogal een gedoe zijn.

Zoals we in het bovenstaande gedeelte al hebben gezien, als je probeert je wifi te beveiligen -Fi-netwerk tegen kwaadaardige hackers, het verbergen van uw SSID houdt ze niet tegen en creëert alleen extra werk voor uzelf.

Hoe u uw wifi-netwerk kunt beveiligen Fi plaats

Casezy idea/Shutterstock.com

Om de beveiliging van uw Wi-Fi-toegangspunt te versterken, er zijn betere dingen die u kunt doen dan uw SSID verbergen. Hier zijn er een paar:

 • Vermijd verouderde en zwakke Wi-Fi-coderingsmethoden zoals WEP, WPA1 en WPA2-TKIP.
 • Niet uitvoeren een open Wi-Fi-toegangspunt waar mensen verbinding kunnen maken zonder wachtwoord.
 • Schakel WPS (Wi-Fi Protected Setup) uit, wat onveilig is.
 • Schakel wifi-gastaccounts uit, die ook kwetsbaarheden kunnen introduceren.
 • Gebruik een sterke, moderne wifi-encryptiemethode zoals WPA2-Personal of WPA3 indien beschikbaar.
 • Kies een sterk wifi-wachtwoord en deel het niet met anderen. Als iemand om het wachtwoord vraagt ​​dat je vertrouwt om verbinding te maken, voer het dan zelf in op hun apparaat.
 • Als je router geen moderne coderingsmethoden ondersteunt, is het tijd om een ​​nieuwe router te kopen .

Als u dit advies opvolgt, is uw wifi-netwerk redelijk beveiligd tegen alle, behalve de meest extreme bedreigingen. (En laten we eerlijk zijn, als je in de categorie staatsgeheimen van leven of dood bent, moet je voor beveiliging niet vertrouwen op een wifi-router voor consumenten).

Dus laat die SSID's de vrije loop en maak je geen zorgen als iemand weet wat je netwerknaam is. Het is een goede kans om een ​​gênante grap te maken. Blijf daar veilig!

GERELATEERD: Heb geen vals gevoel van veiligheid: 5 onveilige manieren om je wifi te beveiligen

LEES VOLGENDE

 • › Wi-Fi 7: wat is het en hoe snel zal het zijn?
 • › Dubbele monitoren instellen in Windows 11
 • › How-To Geek zoekt een toekomstige technisch schrijver (freelance)
 • › Stop met luisteren naar advies van beroemdheden over crypto (en al het andere)
 • › Hoe herken je een frauduleuze website
 • › GORILLA.BAS: Hoe speel je het geheime MS-DOS-spel uit je kindertijd