Forklart: Hvorfor trekker Russlands Putin «røde linjer» over Ukraina?

0
85

Putin sier at Ukrainas økende bånd med alliansen kan gjøre den til en utskytningsrampe for NATO-missiler rettet mot Russland. Han sier at Russland må legge “røde linjer”; å forhindre det. (Fil)

Ukraina har blitt det viktigste flammepunktet i Moskvas forhold til Vesten, med russiske tropper samlet nær grensen og NATOs styrker i beredskap i tilfelle Russland angriper naboen.

Her er noen av årsakene til at Russlands president Vladimir Putin er så opptatt av Ukraina og hvorfor han har valgt å bringe krisen på spissen nå.

Les også |Kremlin sier at personlige Putin-sanksjoner ville være politisk ødeleggende, ikke smertefulle

< strong>Russland vs Vesten

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Siden den kalde krigen tok slutt, har NATO ekspandert østover ved å ta inn 14 nye land, inkludert statene i den tidligere Warszawapakten og de tre baltiske nasjonene som en gang var i Sovjetunionen.

Russland så på dette som en truende inngrep mot grensene og fortsetter å si at det var et svik mot vestlige løfter på begynnelsen av 1990-tallet – noe USA og dets allierte benekter.

Ukraina er ikke medlem av NATO, men har et løfte fra 2008 om at landet til slutt vil bli med. Siden veltet av en pro-russisk president i 2014, har den blitt nærmere Vesten politisk, arrangert felles militærøvelser med NATO og mottatt våpen inkludert amerikanske Javelin anti-tank missiler og tyrkiske droner.

Kiev og Washington ser på disse som legitime grep for å styrke Ukrainas forsvar etter at Russland tok Krim-regionen i 2014 og ga støtte til separatister som fortsatt kjemper mot regjeringsstyrker i Øst-Ukraina.

Putin sier Ukraina’ 8217s økende bånd med alliansen kan gjøre den til en utskytningsrampe for NATO-missiler rettet mot Russland. Han sier at Russland må legge “røde linjer” for å forhindre det.

Russland avviser ukrainske og amerikanske mistanker om at det kan forberede en invasjon av Ukraina, og sier at det reagerer på trusler og provokasjoner.

Den ønsker sikkerhetsgarantier fra Vesten, inkludert oppsigelse av NATOs medlemskapsløfte til Kiev – noe Washington har kalt en ikke-starter.

Geografi og ressurser

Ukraina er det nest største landet i Europa etter Russland selv, har store havner ved Svartehavet og deler grenser med fire NATO-land. Det er en stor eksportør av mais og hvete. Europa er avhengig av Russland for omtrent en tredjedel av sin naturgass – gir innflytelse for Putin i enhver tvist med Vesten – og en av hovedrørledningene går gjennom Ukraina.

Kontroll av det ukrainske territoriet som den krysser, vil forbedre Russlands rørledningssikkerhet og beskytte dets evne til å “våpenvåpen” energiforsyninger. De fleste analytikere anser det imidlertid som usannsynlig at Russland vil forsøke å erobre og forsvare store deler av ukrainsk territorium fordi de militære kostnadene ville være for høye.

Historie

< p>Med oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 mistet Russland kontrollen over 14 tidligere republikker de tidligere hadde dominert, men tapet av Ukraina var det mest smertefulle. De to hadde vært knyttet sammen siden det 9. århundre da Kiev ble hovedstaden i den gamle delstaten Rus; i 988 introduserte dens hersker, storprins Vladimir, den ortodokse kristendommen. Fra 1654 ble Russland og Ukraina forent ved traktat under den russiske tsarens styre.

De to landene snakker nært beslektede språk og dannet senere, sammen med Hviterussland, den slaviske kjernen i Sovjetunionen. Mange russere føler en tilknytning til Ukraina som de ikke føler med andre tidligere sovjetrepublikker i Baltikum, Kaukasus og Sentral-Asia.

Putin hentydet til dette i et langt essay i juni 2021 der han sa russere og Ukrainere var ett folk som delte et enkelt “historisk og åndelig rom” og at fremveksten av en “vegg” mellom dem de siste årene var tragisk.

Kiev avviste argumentet hans som en politisk motivert og for forenklet versjon av historien.

Best of Explained

Klikk her for mer

Putins tankesett og motiver

Putin, som en gang kalte oppløsningen av Sovjetunionen den største geopolitiske katastrofen i forrige århundre, har viet sitt presidentskap til å gjenopprette Moskvas innflytelse i hele det post-sovjetiske rommet, trosset Vesten og forsøkt å gjenheve Russland som en global makt.

Å holde verden i gang med å gjette om en mulig invasjon av Ukraina er i samsvar med disse målene. Det har tvunget Russlands sikkerhetskrav til toppen av den internasjonale agendaen og tvunget USAs president Joe Biden til å engasjere seg med Putin på nytt, selv om det også har trukket vestlige advarsler om drastiske internasjonale sanksjoner.

Putins lidenskapelige offentlige uttalelser om Ukraina antyder at hans handlinger er drevet av personlig overbevisning så vel som politikk. Begivenheter der har definert bunn- og høydepunktene for regelen hans – pro-vestlige revolusjoner i 2004 og 2014 utdelte slag mot russiske interesser, men Putin presenterte erobringen av Krim som en historisk seier.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Etter 22 år som Russlands fremste leder, tror noen analytikere at han kan tenke på sin egen arv og ønsker å fullføre uferdige saker i Ukraina ved å blokkere det vestlige skiftet og gjenvinne det som en del av en russisk innflytelsessfære – noe som Ukraina, NATO og USA alle sier at de aldri vil akseptere.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.