Daglig orientering: Padma Vibhushan for Kalyan, Gen Rawat; En annen 'Gen Next' Cong-leder drar til BJP

0
78

En titt på toppnyhetene i dag, 27. januar 2022.

God morgen, 

Den store historien

Senior Kongressleder Ghulam Nabi Azad og CPI(M)’s Buddhadeb Bhattacharya var blant dem som ble valgt av regjeringen for Padma Bhushan-prisen i år. Mens Azad takket regjeringen for å anerkjenne hans ofre, Bhattacharya sa at han “nektet” å godta det. På prislisten var også landets Covid-vaksineprodusenter, ledere av amerikanske teknologigiganter Google og Microsoft, og avdøde general Bipin Rawat.

Prisen til Azad kommer om gangen. mens spekulasjoner brygger på hans fremtid i partiet.J&K-lederen ble droppet fra Kongressens disiplinæraksjonskomité etter at han sammen med 22 andre ledere skrev til Sonia Gandhi og krevde omfattende endringer i partistrukturen. Men han ble utnevnt til en av stjernekampanjene for Uttar Pradesh.

Only in the Express 

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Midt i regjeringens fremstøt mot et “Atmanirbhar Bharat” og eskalerende spenninger langs linjen for faktisk kontroll, bilateral handel mellom India og Kina vokste 43,4 prosenti 2021, ifølge data fra kinesiske myndigheter. Indias totale handel med Kina i 2021 var verdt 125,7 milliarder dollar — importen fra Kina steg til 97,5 milliarder dollar, og eksporten vokste også til rekordhøye 28,1 milliarder dollar

Unionens finansminister Nirmala Sitharam skriver i dagens Express: “ Grunnloven har tjent oss godt. Dens ånd undergraves av hyklerske verdier, selektiv stillhet fra vaktbikkjer.”

Fra forsiden 

Bli med på den voksende listen over kongressens ‘Generation Next’ ledere som forlot partiet for å slutte seg til BJP er senior kongressleder og tidligere unionsminister RP N Singh, som sluttet på tirsdag og sa at det ikke lenger var partiet det pleide å være. Utgangen til CWC-medlemmet og AICC-embetsbæreren så ut til å ha kommet som et sjokk for kongressen, som nettopp mandag hadde Singhs navn på listen over stjernekampanjer for UP. BJP-kilder sa at selv om de ikke er store når det gjelder valgutsikter, økte Singhs inntreden partiets “optikk og fortelling” i staten.

Må lese 

Sent i fjor nektet MHA å fornye Foreign Contribution Regulation Act (FCRA)-registreringen av en rekke frivillige organisasjoner – inkludert Mother Teresa’s Missionaries of Charity – basert på «uønskede bidrag» og for påstått brudd på loven. Denne uken ba Høyesterett 6000 frivillige organisasjoner om å gå tilbake til regjeringen for å rette opp klagene deres. Vi forklarer loven, hvordan den gis og på hvilket grunnlag godkjenningen kanselleres.

Andelen elever i klasse II, III og VI i Chhattisgarh som ikke er i stand til å gjenkjenne bokstaver, har doblet seg siden 2018, kombinert med et kraftig fall i deres grunnleggende matematiske ferdigheter, ifølge siste årlige status for utdanningsrapport (ASER) ), som fanger opp Covid-relaterte læringstap i en av de mest tilbakestående statene i landet. Tall viser at frem til 2018 økte læreevnen blant barn i alle aldersgrupper, men pandemien snudde trenden, spesielt i tilbakestående distrikter.

Distriktet Rampur skal være vitne til et oppgjør i den kommende UP-forsamlingen mellom Samajwadi-partiets Azad Khan og hans sønn Abdullah Azam Khan og deres tradisjonelle rival, familien til de tidligere Nawabs fra Rampur. Etterkommeren av den tidligere kongefamilien i Rampur, Kazim Ali Khan (alias Naved Miyan) vil møte Azam i Rampur-setet på kongressbilletten, mens i Suar-valgkretsen har BJPs allierte Apna Dal (S) stilt Kazims 30-års- gamle sønn Haider Ali Khan (alias Hamza Miyan) mot Abdullah.

Med Punjab på vei inn i et avgjørende valg, har sikh-organer og -aktivister sendt inn memorandum til AAP-kandidater, og stilt spørsmål om deres lenge ventende krav om permanent løslatelse av Davinder Pal Singh Bhullar, en dødsdømt i 1993 Delhi bombe sprengningssak. Vi forklarer saken og hvordan Bhullar gikk fra å være et politisk «urørlig» til et samlingspunkt.

Og til slutt 

I 2020 holdt Ravinder Dandiwal en falsk cricketliga for å trekke en rask en på spillere på nettet. Det var en forseggjort lure da ukjente spillere med Covid-19-masker stilte seg som internasjonale cricketspillere. Sjokkerende nok kom han unna med det. Bare 10 dager etter at han ble arrestert ble han løslatt mot kausjon. I løpet av årene har flere andre indianere figurert i tilfeller av cricket-korrupsjon, som påståtte bookies og kampfiksere hadde som mål å korrumpere spillere, men ingen har fått eksemplarisk straff.

Delhi konfidensielt:Det er ikke hver dag at dommer D Y Chandrachud i Høyesterett mister roen. Men på tirsdag så det ut til at dommeren var på slutten, da en advokat, som hadde sendt inn en intervensjonssøknad i to saker angående Covid-19-vaksinering, fortsatte å stille spørsmål om hvorfor hans bidrag ikke ble registrert av benken.

I dagens episode av «3 ting» snakker vi om republikkdagens tablåer og seremonien for bankende retrett. Vi går også gjennom presidentens tale på R-dagen.

Til i morgen, 

Leela Prasad G og Rahel Philipose

Express Cartoon av EP Unny.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste direktenyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.