Analyser: ’Aldrig mer’-anda påverkar Tyskland ännu

0
83

Sprickan mellan flera Natoländer om hur hoten från Ryssland bör bemötas uppfattas av många som allt djupare, skriver The Guardians Patrick Wintour i en analys. Han lyfter bland annat att den brittiska utrikesministern Liz Truss öppet kritiserat Tysklands beroende av rysk energi och att republikaner börjat ifrågasätta om Tyskland, som vill skicka hjälmar i stället för vapen till Ukraina, verkligen är en allierad till USA. Den brittisk-tyska historikern Katja Hoyer skriver i The Telegraph att de ekonomiska aspekterna kopplade till den ryska gasen inte är tillräckliga för att Tyskland ska låta bli att använda sin politiska tyngd för att markera mot Putin. I stället nämner hon, och även Wintour, att minnena från andra världskriget lever kvar. ”’Aldrig mer’-andan som föddes 1945 har satt så djupa spår i den unga efterkrigsdemokratin att det mest moraliska är att inte involveras i väpnade konflikter överhuvudtaget, ofta utan hänsyn till omständigheterna”, skriver hon.