Windows 10-spelläge: är det bra eller dåligt?

0
140

Windows 10-spelläget är utformat för att förbättra prestandan vid spel, även för datorer med lägre prestanda. Det kan hjälpa till att stabilisera bildfrekvensen i spel som kräver mer systemresurser, även om din dator normalt inte kan hantera det.

Om du kör ett nyare spel på en äldre dator och vill se bättre prestanda, låt Windows 10 Game Mode göra jobbet åt dig. Den här guiden kommer att täcka hur det fungerar, hur man aktiverar det och hur man får ut så mycket som möjligt av verktyget.

Innehållsförteckning

  Hur fungerar Windows 10-spelläget?

  Om du någonsin har provat att köra ett spel med hårdvara som inte är lika god, känner du till smärtan av tappade ramar och plötslig avmattning. Frame drops kan innebära förlust av ett spel, speciellt om du ställs mot en chef som förlitar sig på plötsliga reaktioner — eller om du är i en multiplayer-match och du inte kan hänga med din motståndare på skärmen.

  Windows 10-spelläget fungerar för att förhindra detta genom att ge spelet du spelar prioriterad åtkomst till alla systemresurser, men specifikt de från processorn och grafikkortet. 

  Den har också en sekundär funktion som går lite mer under radarn: den stoppar aviseringar, Windows-uppdateringar och drivrutinsuppdateringar. Du kommer inte att få systemaviseringar och ditt spelande kommer inte att avbrytas eftersom din dator bestämmer att det är dags för en uppdatering direkt. 

  Gör Windows 10 spelläge Ge märkbara förbättringar?

  I modern tid är det konstigt att någon spelar ett spel utan en webbläsare i bakgrunden. Vi använder internet för allt från att skicka ett snabbt meddelande till en vän för att gå med i vårt spel till att leta upp hur man tar sig förbi en särskilt svår del av spelet. Nackdelen är förstås att webbläsare (särskilt Chrome) kan dominera systemresurserna. Windows 10 Game Mode tar bort det här hindret.

  Kraftfull persondatorspelarrigg med förstaperson Shooter Game på skärmen. Monitor står på bordet hemma. Mysigt rum med modern design är upplyst med rosa neonljus.

  Som sagt, om din dator är tillräckligt kraftfull kanske du inte märker någon förbättring alls. Det finns ingen hård och snabb gräns för vilka systemspecifikationer som har störst nytta av Game Mode, men en bra tumregel är att om din dator använder hårdvara som är mer än tre eller fyra år gammal kommer du förmodligen att se en viss förbättring. 

  En sak till att tänka på är att inte alla spel är kompatibla med spelläge. Microsoft tillhandahåller ingen lista över vilka spel som är kompatibla, men de som tenderar att kännas igen automatiskt av spelläget. Vad detta betyder är att spelläget är aktiverat som standard när du startar ett spel. 

  Om det inte är det kan du enkelt aktivera spelläget.

  Hur man aktiverar spelläget

  De goda nyheterna är att Windows 10-spelläget är lätt att slå på. 

  1. Öppna Inställningar.
  1. Välj Spel.
  1. Välj Spelläge från fältet till vänster.

  Om du inte har ändrat inställningen tidigare bör reglaget redan vara i -läget. Om ett fel har inträffat eller om du av misstag har inaktiverat det, kan du enkelt slå på det igen med bara några klick. 

  När det är aktiverat kommer spelläget att starta så snart du startar ett igenkänt spel. Om du aldrig spelar spel på din maskin, kommer spelläget inte att ge någon fördel — men om du är en frekvent spelare kanske du får så mycket mer prestanda med den aktiverad. 

  Du kan inte aktivera den bara för enskilda spel — endast som en systemomfattande på- eller avväxling. Om Microsoft släpper en uppdatering i framtiden som gör att du individuellt kan aktivera spelläge via en kortkommando, kan den ha mer användning i spel.

  Orsakar spelläget Windows 10 problem?

  Medan spelläget är en mestadels fördelaktig funktion som kan och förbättrar prestandan, har vissa användare rapporterat fel som bara inträffade när spelläget var aktiverat . 

  Vissa Microsoft-uppdateringar har tillfälligt gjort att Game Mode har fått motsatt effekt och resulterat i lägre bildfrekvenser, men de reparerades snabbt. Det finns dock anekdotiska rapporter om att Game Mode får systemet att sakta ner totalt sett. Om detta händer är det troligt att spelläget avprioriterar viktiga bakgrundsprocesser som kan resultera i systemomfattande effekter när man allokerar mer resurser till spelet du spelar.

  Troligtvis kommer spelläget inte att orsaka prestandaproblem när du spelar ditt favoritspel, och det kan till och med hjälpa dig att klämma ut några fler bildrutor ur det. Om du upptäcker att din prestanda inte är vad den borde vara, kan du inaktivera spelläget och eliminera det som en variabel för att ta reda på om det är källan till problemet.

  Om du använder ett program som utför en liknande funktion som spelläge, som NVIDIA:s GPU Boost, kan spelläget krocka med det. Genom att minska bakgrundsprocesserna kan spelläget påverka hur GPU Boost eller ett liknande program fungerar.

  Har Windows 11 spelläge?

  Windows 11 har också spelläge, och det finns i Inställningar på samma plats som Windows 10 version. Det fungerar också på samma sätt, genom att minska bakgrundsprocesser och fokusera resurserna på spelet.

  Även om Windows 10-spelläget inte fungerar för varje spel eller varje spelare, skadar det inte att behålla det aktiverade. Du kanske ser några fler ramar än du annars skulle se. Ändå är det ingen mirakelverkare. Om du försöker köra ett kraftfullt spel på en PC med samma specifikationer som en brödrost går du inte plötsligt från 3 bilder per sekund till 30.