Wat zijn Ethereum (ETH) gaskosten?

0
79
AlekseyIvanov/Shutterstock.com

Als je je hebt verdiept in Ethereum of Ethereum-gerelateerde dingen zoals NFT's (niet-fungible tokens) of slimme contracten, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de Ethereum "Gas" ; vergoedingen vereist. Deze vergoedingen moeten worden betaald om Ethereum te laten werken, en dit is waarom.

Transacties kosten geld

Ethereum is een cryptocurrency, wat betekent dat mensen er dingen mee kunnen kopen en verkopen. Het is ook mogelijk om complexe code uit te voeren op de Ethereum “blockchain,” zo zijn NFT's en slimme contracten mogelijk.

Voor al deze transacties en bewerkingen is echter computerhardware nodig om ze te verwerken. Die computerhardware kost geld. In tegenstelling tot een gecentraliseerde bank, is er geen datacenter vol computers dat is bedoeld om de cijfers te kraken. Alle verwerkingskracht die wordt gebruikt om transacties met Ethereum uit te voeren en te verifiëren, wordt geschonken door mijnwerkers.

Gas maakt de Ethereum Blockchain Go

Artie Medvedev/Shutterstock.com

Wanneer u het “gas” bovenop de transactie zelf, dat is de hoeveelheid valuta waarmee de miner wordt beloond voor het leveren van de rekenkracht die nodig is om de klus te klaren. Hoe meer moeite het kost om een ​​transactie te voltooien, hoe meer u moet betalen.

Gaskosten zijn er niet alleen om te betalen voor de rekenkracht die nodig is om de Ethereum-blockchain van stroom te voorzien, het is ook een manier om het netwerk te beschermen tegen overspoeld worden met kwaadaardige transacties die gericht zijn op overbelasting.

Aangezien elke transactie geld kost, is het onwaarschijnlijk dat het netwerk wordt gespamd omdat het te duur is om dit te doen.

Gaskosten fluctueren

Blue Planet Studio /Shutterstock.com

Dat gezegd hebbende, rekenkracht is een beperkte hulpbron, wat betekent dat de wet van vraag en aanbod van invloed is op hoeveel gas je moet betalen om een ​​bepaalde transactie te voltooien. Wanneer het netwerk druk is met veel verzoeken om transacties, concurreren gebruikers in wezen met elkaar om hun transacties eerst te laten verifiëren. Dit “biedt omhoog” gaskosten op het netwerk, waardoor de kosten van zakendoen hoger worden.

Advertentie

Dit is de reden waarom sommige Ethereum-gebruikers hun transacties reserveren voor weekends of bepaalde tijden van de dag wanneer de activiteit laag is, om hun transacties te pushen door tegen een lagere prijs.

Hoe ingewikkelder een operatie, zoals het uitvoeren van een transactie of 'minting'; en NFT, hoe meer gas het kost. Tijdens piekmomenten kunnen dit soort transacties echt duur worden. Op sommige platforms kunt u een gastarief instellen waar u zich prettig bij voelt en worden alleen uitgevoerd wanneer de prijzen laag genoeg dalen. Het nadeel is dat u een onbepaalde tijd moet wachten voordat aan uw verzoek wordt voldaan.

Gas wordt gemeten in “ gwei”

Terwijl gasvergoedingen worden betaald aan mijnwerkers en een Ethereum, is dat niet de eenheid die wordt gebruikt om gaskosten te meten. In plaats daarvan wordt gas gemeten in “gwei”. Gwei is een afkorting voor "giga-wei". Een gwei is gelijk aan 0000000001 ether (ETH), die ook 1.000.000.000 wei waard is. Een enkele Wei is de kleinst mogelijke eenheid van ether.

Dus als je de gasprijzen ziet, krijg je geen hartaanval! Dat is gwei, geen pure ether.

De ethergaslimiet begrijpen

De ethergaslimiet is de maximale hoeveelheid ether die een transactie kan verbruiken. Gebruikers kunnen een gaslimiet instellen die ervoor zorgt dat niet meer dan dat bedrag voor de transactie wordt gebruikt. Er is een risico verbonden aan het te laag instellen van uw limiet, aangezien uw transactie kan worden afgewezen als de limiet lager is dan het minimum waarvoor de miner bereid is de transactie te doen.

Advertentie

De gaslimiet voor een standaardtransactie (alleen iets kopen of verkopen met ETH) is 21.000 eenheden. Slimme contracten en NFT's kunnen veel, veel hoger gaan. Als u uw gaslimiet hoger instelt dan de daadwerkelijk gebruikte transactie, krijgt u gewoon het verschil terug. Als je het daarentegen te laag hebt ingesteld, loop je het risico die hoeveelheid ether te verliezen en je transactie te mislukken.

Inschatten hoeveel gas uw niet-standaard transactie nodig heeft, is geen exacte wetenschap. Dit is de reden waarom gebruikers vaak kijken naar wat dergelijke transacties gewoonlijk kosten (of op dat moment in rekening worden gebracht) en daar vervolgens 50.000 of 100.000 eenheden op plakken voor het geval dat. Onthoud dat er geen risico is om je limiet te hoog in te stellen.

Eind 2021 onderging de Ethereum-blockchain een “hard fork” aangeduid als de London Upgrade. Wijzigingen die zijn aangebracht in de manier waarop vergoedingen worden berekend in deze upgrade, zijn bedoeld om de gasvolatiliteit af te vlakken en het voorspellen van kosten gemakkelijker te maken. Alleen de tijd zal leren of dat echt het effect is dat het zal hebben. Hoe dan ook, als je Ethereum wilt gebruiken, moet je het gasspel spelen.

 

LEES VOLGENDE

  • › Dubbele monitoren instellen in Windows 11
  • › Stop met luisteren naar advies van beroemdheden over crypto (en al het andere)
  • › Hoe herken je een frauduleuze website
  • › How-To Geek zoekt een toekomstige technisch schrijver (freelance)
  • › Wi-Fi 7: wat is het en hoe snel zal het zijn?
  • › GORILLA.BAS: Hoe speel je het geheime MS-DOS-spel uit je kindertijd