Stockholmsbörsen på minus – Gränges och Intrum vinnare

0
95

Stockholmsbörsen öppnade kraftigt nedåt efter Feds räntebesked i går, men handeln stärktes något under dagen. Vid stängning var utvecklingen:

• OMXSPI: -0,8%
• OMXS30: -0,7%

Federal Reserve lämnade som väntat sin styrränta oförändrad men Jerome Powells efterföljande tal tolkades som hökaktigt. Det fick tillväxtraketerna Sinch och Evolution att backa 3 respektive 10 procent. Mot strömmen gick Ericsson och Astra Zeneca. Läkemedelsjätten lyfte över 4 procent. SEB var morgonens huvudnummer när rapportsäsongen rullade vidare. Storbanken slog analytikernas förväntningar och föreslår höjd utdelning till 6 kronor, från tidigare 4,10 kronor. Aktien stängde 3 procent lägre. Intrum steg mot strömmen med drygt 13 procent. De överträffade också förväntningarna. Kreditbolaget ökade resultatet med 70 procent och höjer utdelningen med 12 procent. En annan rapportvinnare, Gränges, lyfte 12 procent i dagens handel. De redovisade en högre omsättning än väntat. Dometic presenterade en ”rekordhög orderstock” i sin kvartalsrapport och ökade omsättningen med 30 procent, jämfört med året innan. Aktien steg närmare 5 procent. I nyhetsflödet köper djurhälsobolaget Swedencare två bolag, amerikanska Naturvet och italienska Innovet. I samband med förvärven genomför bolaget en riktad nyemission av 35,5 miljoner aktier, vilket förväntas generera 3,6 miljarder kronor. Aktien steg drygt 3 procent. New York-börserna i går
S&P 500: −0, 2%
Nasdaq: +/-0,0 %
Dow Jones: −0,4%