SC nekter å gi midlertidig lettelse til frivillige organisasjoner som søker forlengelse av lisenser under FCRA

0
95

Retten sa at organisasjonene “kan representere myndighetene og myndighetene kan bestemme i samsvar med lov”. (Fil)

Høyesterett avslo å gi midlertidig lettelse til frivillige organisasjoner som søker forlengelse av lisenser i henhold til loven om utenlandsbidrag (regulering), som ikke ble fornyet av innenriksdepartementet etter at de utløp i november 2021, og ba dem tirsdag om å “gi representasjon til myndighetene ” som “kan bestemme i samsvar med lov”.

Benken til dommere AM Khanwilkar, Dinesh Maheshwari og CT Ravikumar sa at den ikke hadde til hensikt å gi noen midlertidig lettelse etter at senteret fremla at lisensene til frivillige organisasjoner som hadde søkt innen den tillatte fristen, ble forlenget.

«Vi har hørt partene i saken om midlertidige rettsmidler. Andrageren har bedt om at de frivillige organisasjonene som hadde FCRA-godkjenning i 2021, skulle få fortsette. På dette fremlegger riksadvokaten at de som har søkt innen fristen, deres tidligere registrering vil bli vurdert. Vi har ikke til hensikt å gi noen ordre, heter det.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Forklart |Hvordan FCRA fungerer, og hvorfor regjeringen har blitt anklaget for å ha målrettet mot frivillige organisasjoner

Benken hørte en bønn fra den Houston-baserte NGO Global Peace Initiative og dens grunnlegger, KA Paul, en evangelist, som utfordret “vedtaket fra innenriksdepartementet som det har kansellert/nektet å fornye registreringen under utenriksbidraget ( Regulation) Act, 2010 of close to 6000 non-governmental organizations.

Sjekk ut Express Premium

Klikk her for mer

Senioradvokat Sanjay Hegde viste til saksøkerne og siterte arbeidet utført av frivillige organisasjoner under Covid-19-pandemien og sa at en avgjørelse angående lisensene deres ikke skulle håndheves i løpet av pandemien.

Men, advokatfullmektig. Tushar Mehta, som dukket opp for senteret, sa at det er en tidsbegrensning under vedtektene. Han sa at lisensene til 11 594 frivillige organisasjoner som søkte om fornyelse innen den perioden allerede er forlenget. Regjeringen, sa han, er bevisst på dette.

Les også |FCRA-avslag fra regjeringen vil hemme humanitært arbeid under Covid: Oxfam India

Han reiste også spørsmål om den andre frivillige organisasjonens locus standi, og spurte “Hvordan er den Houston-baserte NGOen opptatt av dette?… Jeg vet ikke hva som er hensikten med denne PIL. Noe er galt.»

Benken sa da at den ikke vurderte noen midlertidig lettelse og at saksøkerne burde vente på sin dom over en annen begjæring som utfordrer endringer i loven i 2020 — en benk ledet av justitiarius Khanwilkar hadde reservert sin dom om begjæringen 9. november 2021.

Hegde sa da at lisensene til de organisasjonene som søker innen de neste to ukene, burde forlenges.

Benken sa til ham: «Herr Hegde, kom med representasjon. Hvis de vil vurdere, vil de vurdere.»

Begjærerne sa at arbeidet utført av disse frivillige organisasjonene hjalp millioner av indere og «den plutselige og vilkårlige kanselleringen av FCRA-registreringen… krenker rettighetene til organisasjonene, deres arbeidere så vel som de millioner av indere som de tjener. Dette er spesielt relevant i en tid da landet står overfor den tredje bølgen av Covid-19-viruset.

De sa at “NGOers rolle i å hjelpe til med å bekjempe pandemien har blitt anerkjent av sentralregjeringen, Niti Aayog og selve statsministerens kontor. Kansellering av lisensene til nærmere 6000 frivillige organisasjoner på dette tidspunktet vil hemme hjelpearbeidet og føre til nektelse av hjelp til innbyggere i nød.”

Påstanden fremførte at “FCRA Amendment Act, 2020 førte til en rekke tyngende forhold for de registrerte enhetene under FCRA, noe som betydelig har hemmet deres aktiviteter og operasjoner. Faktisk gjør de fleste organisasjoner som står overfor manglende fornyelse/kansellering av sin FCRA-registrering i lys av deres manglende evne til å oppfylle betingelsene som er pålagt av 2020-endringene.

Andragerne sa at MHA, i sin ordre 31. desember 2021 som forlenger gyldigheten av registrering av sertifikater fra frivillige organisasjoner hvis søknader er under behandling, også uttalte at “i tilfelle avslag på søknaden om fornyelse av registreringsbevis, gyldigheten av sertifikatet skal anses å ha utløpt på datoen for avslag på søknaden om fornyelse, og foreningen skal ikke være berettiget til verken å motta utenlandsk bidrag eller utnytte det mottatte utenlandske bidraget.”

“Det ser ut til at MHA har basert seg på manglende oppfyllelse av de samme bestemmelsene som var under utfordring” — i begjæringen som retten har reservert dom om — «å kansellere/nekte fornyelse av nærmere 6000 frivillige organisasjoner», sa klagerne.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd