Padma Vibhushan for Kalyan Singh, Gen Rawat; Cong Ghulam Nabi Azad, CPM Buddhadeb på utmerkelsesliste

0
132

Kalyan Singh og Gen Bipin Rawat (filbilde)

REGJERINGEN kunngjorde tirsdag Padma Awards i forkant av republikkens dag 2022, og i et forsøk på å nå på tvers av det politiske skillet, valgte kongresslederen Ghulam Nabi Azad og CPI(M)s Buddhadeb Bhattacharya til Padma Bhushan. På prislisten var også landets Covid-vaksineprodusenter, ledere av amerikanske teknologigiganter Google og Microsoft, og avdøde general Bipin Rawat, den første forsvarssjefen som sammen med sin kone og 12 andre ble drept i en helikopterulykke i forrige måned.

Azad, tidligere J&K-sjefminister og tidligere opposisjonsleder i Rajya Sabha, takket regjeringen for å anerkjenne hans ofre selv om han var en “hardcore kongressmedlem”. Men Bhattacharya, i tråd med partiets politikk, sa i en uttalelse: «Hvis jeg har fått Padma Bhushan, nekter jeg å godta det.”

Totalt fire Padma Vibhushans, 17 Padma Bhushans og 107 Padma Shri-priser har blitt delt ut i år.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Les også | Full liste over Padma Awardees 2022

Gen Rawat, tidligere UP CM Kalyan Singh, Hindustani Classical-vokalist Prabha Atre og Radheshyam Khemka fra Gita Press er oppkalt etter Padma Vibhushan. Bortsett fra Rawat, har Singh og Khemka blitt tildelt prisen posthumt.

Den samlede Padma-listen på 128 inkluderer også Tata Sons-formann N Chandrasekaran, Microsoft-sjef Satya Nadella, Google-sjef Sundar Pichai, Serum Institute of Indias Cyrus Poonawalla, Bharat Biotechs Krishna Ella og Suchitra Ella og Tokyo OL-gullmedaljevinner Neeraj Chopra.

Se dette dokumentet på Scribd

Chandrasekaran, Nadella, Pichai, Ellas og Poonawalla har blitt tildelt Padma Bhushan. Ellas er grunnleggerne av Hyderabad-baserte Bharat Biotech som, i samarbeid med ICMR, introduserte Indias første urfolksutviklede Covid-vaksine. Covaxin er den eneste vaksinen som for øyeblikket gis til den unge befolkningen.

Poonawalla er styreleder i Cyrus Poonawalla Group, som inkluderer den største vaksineprodusenten i verden, Serum Institute of India (SII) — 140 crore doser av Covishield har blitt administrert i Indias Covid-vaksinasjonskampanje.

Sjekk ut Express Premium

Klikk her for mer

Tidligere innenriksminister Rajiv Mehrishi, som sist fungerte som kontrollør og generalrevisor, inkludert under revisjonen av Rafale-jagerflyavtalen, har også blitt tildelt Padma Bhushan. Tidligere tirsdag utnevnte NSE International Exchange (NSE IFSC), et heleid datterselskap av National Stock Exchange of India Ltd (NSE), Mehrishi til ny styreleder.

Tidligere IAS-offiser Guruprasad Mohapatra, som “utførte sin tildelte oppgave med å sikre oksygentilgjengelighet under Covid, selv fra sykehussengen” har blitt tildelt Padma Shri. Mohapatra døde av Covid under den andre bølgen i fjor.

Indias OL- og Paralympics-medaljevinnere i Tokyo har også markert seg på Padma-listen. Tre ganger Paralympics-medaljevinner Devendra Jhajharia, som ble tildelt Padma Shri i 2012, ble tildelt Padma Bhushan mens Neeraj Chopra, bare den andre atleten fra landet som vant en olympisk medalje, var blant de åtte Padma Shri-mottakerne.

“Det er ikke bare anerkjennelse for meg, men for hele para-atletmiljøet,” sa Jhajharia. «Slike utmerkelser bygger bro mellom para-idrettsutøvere og funksjonsfriske idrettsutøvere.»

Hockeystjernen Vandana Kataria, hvis familie ble utsatt for kastereklamer mens hun var borte i Tokyo og konkurrerte ved lekene der India endte på fjerde plass , ble tildelt Padma Shri. Også på listen var tidligere India fotballkaptein Brahmanand Sankhwalkar, som kommer fra Goa.

Blant de andre vinnerne var Tokyo Paralympics-medaljevinnerne Avani Lekhara, Sumit Antil og Pramod Bhagat, sammen med kampsportmester Sankaranarayan Menon Chundayil fra Kerala og kampsporttrener Faisal Ali Dar fra Baramulla i J&K.

Blant artister , Hindustani klassisk vokalist Rashid Khan, veteranskuespiller Victor Banerjee og Punjabi-folkesanger Gurmeet Bawa ble tildelt Padma Bhushan. Chandraprakash Dwivedi, skaperen av den populære TV-serien Chankaya, Benaras gharana thumri-sangeren Shivnath Mishra og playback-sangeren Sonu Nigam ble tildelt Padma Shri.

Najma Akhtar, den første kvinnelige visekansleren for Jamia Milia Islamia, er på Padma Shri-listen, sammen med historikeren Raghavendra Tanwar, som nylig ble utnevnt til styreleder for ICHR. Tanwar er kjent for sine arbeider om moderne indisk historie, spesielt frihetsbevegelsen og partisjon. Dr J K Bajaj fra Senter for politiske studier, en tenketank tilknyttet RSS, er blant mottakerne.

< /p>

Regjeringen har også tildelt Padma Shri til 10 spesialister innen medisin.

Listen inkluderer Dr Bhimsen Singhal, for hans bidrag i behandlingen av multippel sklerose og Parkinsons sykdom; Dr. Narendra Prasad Misra (posthum) for behandlingsprotokoller for ofre for gasstragedien i Bhopal; Sunkara Venkata Adinarayana Rao, for hans arbeid innen poliooperasjoner; Dr Veeraswamy Seshiah, for protokoller og retningslinjer for graviditetsdiabetes; Britisk-indiske prof Prokar Dasgupta, for urologiske robotoperasjoner; og barnelege Dr Lata Desai, for tjeneste for stammesamfunn.

Jagjit Singh Dardi, styreleder i Chardikala-gruppen, ble tildelt Padma Shri i mediekategorien.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd