Kerala-regjeringen bestemmer seg for å bringe Ordinance for å klippe Lokayukta-maktene

0
152

I juli 2011, da den daværende UPA-regjeringen engasjerte seg med aktivisten Anna Hazare om utformingen av et Lokpal-lovforslag, kom CPI(M) med sitt standpunkt til saken i detalj. (Fil)

I et trekk som har fått kritikk fra opposisjonen, har den CPI(M)-ledede Kerala-regjeringen besluttet å bringe en forordning for å endre Kerala Lokayukta-lovenpå en måte som gir den fullmakt til å avvise rapporten fra anti-korrupsjonsombudsmannen.

Siste uke anbefalte statskabinettet til guvernøren i et møte på nett deltatt av sjefsminister Pinarayi Vijayan fra USA. å utstede ordinansen for å endre Kerala Lokayukta Act 1999. Endringen tar sikte på å gi fullmakter til regjeringen til å “enten godta eller avvise dommen fra Lokayukta, etter å ha gitt en mulighet til å bli hørt”.

Forklart |Kerala Lokayukta-rapporten som fant minister KT Jaleel uegnet til å fortsette i embetet

I henhold til den foreslåtte endringen ville Lokayukta kun ha fullmakt til å komme med anbefalinger eller sende rapporter til regjeringen, og effektivt redusere dens myndighet til å være rådgivende.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I det forrige LDF-regimet ble minister for høyere utdanning KT Jaleel tvunget til å trekke seg etter at Lokayukta fant ut at han hadde misbrukt kontoret sitt. Jaleel hadde møtt en sak som gjaldt ulovlig utnevnelse av sin slektning i utviklingsselskapet for statlige minoriteter.

Regjeringens trekk kommer på et tidspunkt da klager er under behandling hos Lokayukta mot sjefsminister Vijayan og høyere utdanning Minister R Bindu. Klagen mot Vijayan gjelder påståtte uregelmessigheter i fordelingen av økonomisk bistand fra Chief Minister's Disaster Relief Fund.

Bindu står overfor en klage fremsatt av senior Congress MLA og tidligere opposisjonsleder Ramesh Chennithala til Lokayukta, der han anklaget henne for ulovlig innblanding i gjenutnevnelsen av VC ved Kannur University.

Begrunnelse for det siste trekket fra regjeringen, statslovminister P Rajeev fortalte journalister på tirsdag at forordningen for å bringe inn endringer i Lokayukta-loven var i henhold til råd fra generaladvokaten.

“Den eksisterende loven nekter naturlig rettferdighet siden det ikke er noen bestemmelse for engang en anke. Det har vært to høyesterettsdommer som sa at Lokayukta bare har anbefalende jurisdiksjon og ikke obligatorisk. Det var juridisk råd om at § 14 i Lokayukta-loven er i strid med artikkel 163 og 164 i grunnloven. Lokayuktaen krenker rettighetene til et kabinett,'' sa han.

Rajeev sa at den foreslåtte endringen ikke har noe å gjøre med ventende klager mot sjefsministeren og ministeren for høyere utdanning.

Sjekk ut Express Premium

Klikk her for mer

Chennithala sa at regjeringen burde avsløre hvor presserende det er bak forordningen for å utvanne Lokayuktas makt. «CPI(M) har alltid vært krevende for å styrke Lokpal-systemet for å bekjempe korrupsjon. Partiets politbyråmedlem Pinarayi Vijayan har imidlertid tatt avgjørelsen om å klippe vingene til anti-korrupsjonsorganet. Regjeringens grep for å rane makten til Lokayukta er enestående, sa han.

Han sa at regjeringen frykter at den vil møte ugunstige dommer fra Lokayukta i klagene mot Vijayan og Bindu.

Opposisjonsleder VD Satheesan oppfordret guvernøren til å avstå fra å gi samtykke til Lokayukta-forordningen, som er ment å ødelegge selve institusjonen.

I et brev til guvernøren sa han at den foreslåtte forordningen vil begrense Lokayuktas myndighet til bare å være rådgivende. Dette er i strid med selve essensen av Lokayukta, som ble opprettet som et etablissement for å dempe korrupsjon og dårlig forvaltning. Dens rolle i å forhindre korrupsjon og løse vanlige menneskers klager er betydelig, skrev han. Det er hovedgrunnen til at Lokayukta har fått myndighet til å gi korrupte offentlige tjenestemenn beskjed om å slutte.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.