Regeringens besked är nära – får betydelse i 100 000 år

0
75

I morgon väntas regeringen ge tumme upp till slutförvaret av 12 000 ton kärnavfall, skriver bland annat TT. De ansökningar som regeringen nu tar ställning till rör två anläggningar. Dels en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, dels en slutförvarsanläggning i Forsmark där radioaktivt kärnbränsle ska förvaras i 100 000 år. Liberalerna och Kristdemokraterna har hotat med en misstroendeomröstning om inte regeringen ger besked om slutförvaret. Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill i stället att Socialdemokraterna väntar med beslut tills det finns mer forskning om hur länge kapslarna håller. Ett ja från regeringen i morgon innebär dock inte att allt är klubbat och klart. Vid ett positivt besked ska mark- och miljödomstolen fastställa att tillståndet är förenligt med miljöbalkens krav.