Forklart: Nusrat Ghani, den britiske parlamentarikeren som hevdet “muslimskhet” bak hennes sparken som minister

0
203

Nusrat Ghani, en muslimsk konservativ parlamentsmedlem i det britiske parlamentet. (Reuters Photo)

Nusrat Ghani, en muslimsk konservativ parlamentsmedlem i det britiske parlamentet, har påstått at statsminister Boris Johnsons pisk refererte til hennes “muslimskhet” mens han sparket henne i 2020.

Mandag, Johnson satte i gang en kabinettsundersøkelse av disse påstandene, etter at Ghani anklaget statsministeren for å vise manglende vilje til å “bli involvert.” En talsperson for Downing Street sa at Johnson “har bedt tjenestemenn om å fastslå fakta om hva som skjedde…Som han sa den gang, tar statsministeren disse påstandene svært alvorlig”.

Les |Boris Johnson inviterte eks-minister skal klage over islamofobi: Talsperson

Ghani har hilst avgjørelsen velkommen og uttalt: «Som jeg sa til statsministeren i går kveld, er alt jeg ønsker at dette skal tas på alvor og at han skal undersøke. Jeg hilser beslutningen hans velkommen om å gjøre det nå. Referansevilkårene for undersøkelsen må inkludere alt som ble sagt i Downing Street og av Whip.»

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Kontroversen kommer som Johnson og No 10 – en daglig betegnelse for den offisielle residensen til den britiske statsministeren på 10 Downing Street – står allerede overfor nok en etterforskning angående de påståtte partene som sviktet Covid-19-normene.

 

Hva har Nusrat Ghani påstått? >

I en rapport publisert av en ledende britisk ukeavis, hevdet det konservative parlamentsmedlemmet fra Wealden at hun ble fortalt at hennes “muslimskhet ble tatt opp som et tema” på et møte i Downing Street. Hun ble fortalt at hennes “muslimske kvinnelige ministerstatus fikk kollegene til å føle seg ukomfortable og at det var bekymringer for at jeg ikke var lojal mot partiet siden jeg ikke gjorde nok for å forsvare partiet mot påstander om islamofobi.”

< p>“Det var som å bli slått i magen. Jeg følte meg ydmyket og maktesløs», er Ghani sitert i rapporten.

Ghani ble sparket fra stillingen som transportminister i februar 2020, som en del av Johnsons første kabinettsomstilling etter å ha blitt valgt som statsminister i desember 2019. The Guardian hadde da rapportert at Ghani ble erstattet «uten forklaring». Flyttingen hadde kommet som en overraskelse for politiske overvåkere da hun hadde blitt berømmet for sitt arbeid for HS2, en høyhastighetsjernbanelinje som forsøker å forbinde London med større byer i England.

MP på et Twitter-innlegg på søndag sa at hun i juni 2020 hadde informert Johnson om uttalelsen i Whips’ Kontor. “…Jeg oppfordret ham til å ta det på alvor som en regjeringssak og sette i gang en undersøkelse. Han skrev til meg at han ikke kunne involvere seg og foreslo at jeg skulle bruke den interne klageprosessen i Høyre. Dette, som jeg allerede hadde påpekt, var helt klart ikke passende for noe som skjedde i regjeringens virksomhet — Jeg vet ikke engang om ordene som ble formidlet til meg om det som ble sagt i omstillingsmøter i Downing Street var av medlemmer av det konservative partiet.»

«I uttalelsen min i går var jeg forsiktig med å nevne noen navn eller implisere statsministeren. Alt jeg noen gang har ønsket var at regjeringen hans skulle ta dette på alvor, undersøke ordentlig og sikre at ingen andre kollegaer må tåle dette, la hun til.

En førstegangskvinne og vokal kritikk av diskriminering av muslimer

Født i Pakistan-okkuperte Kashmir, ble Nusrat, 49, den første kvinnelige muslimske ministeren som talte fra Underhuset etter å ha blitt transportminister under Theresa May i 2018. Hun ble valgt som Wealdens MP i 2015 – den første kvinnelige å gjøre det og den første muslimske kvinnen som ble partiets parlamentsmedlem. Hun overrasket mange ved å avlegge sin ed på urdu og engelsk mens hun ble sverget inn i parlamentet i 2017.

Ghani har vært vokal om grusomheter muslimer over hele verden står overfor. Senest, den 20. januar, tok hun opp Uyghur-tribunalets dom i desember 2021 i parlamentet, og uttalte at det hadde «funnet utover rimelig tvil at Folkerepublikken Kina var ansvarlig for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og tortur i Uyghur-regionen. ” Hun mente at “regjeringen har en juridisk og moralsk plikt til å svare på Uyghur-domstolens dom og bevisene som ble lagt frem for den. De må slutte å unnslippe den plikten ved å bruke dyre regjeringsadvokater for å finne seg ut av å handle – en handling som virkelig er forkastelig. vurdere “om den anser det for å være en alvorlig risiko for folkemord i Uyghur-regionen, og å presentere funnene for huset innen to måneder.”

I mars i fjor ble hun en av ni individer i Storbritannia, mot hvem Kina innførte sanksjoner mot det de kalte «løgner og desinformasjon» om Xinjiang. Disse personene og deres familier ble utestengt fra å komme inn i Kina.

Hun har også vært vokal om krisen i Afghanistan og diskrimineringen av rohingya-muslimer i parlamentet.

I 2017, Ghani bidratt til en debatt i huset om påståtte menneskerettighetsbrudd i Kashmir.

Best of Explained

Klikk her for mer

Svar på Ghanis påstander

Som svar på Ghanis påstander i avisreportasjen, tok Chief Whip og konservativ parlamentsmedlem for Sherwood Mike Spencer til Twitter og identifiserte seg som «personen Nusrat Ghani MP har fremsatt påstander om denne kvelden.»

Han ringte beskyldninger “helt falske” og “ærekrenkende”. «Jeg har aldri brukt de ordene som er tilskrevet meg,» hevdet Spencer.

Sherwood-parlamentsmedlemmet la til: “Det er skuffende at da dette spørsmålet ble tatt opp før, nektet fru Ghani å henvise saken til det konservative partiet for en formell etterforskning. Jeg ga bevis til Singh-undersøkelsen om islamofobi som konkluderte med at det ikke var noe troverdig grunnlag for påstandene som skulle inkluderes i rapporten. Disse påstandene gjelder et møte i mars 2020. Da Ghani tok dem opp, ble hun invitert til å bruke den formelle CCHQ-klageprosedyren (Conservative Campaign Headquarters). Hun nektet å gjøre det.»

Et lignende svar ble gitt av nr. 10 i en uttalelse sitert av The Guardian. «Etter å ha blitt gjort oppmerksom på disse ekstremt alvorlige påstandene, møtte statsministeren Nusrat Ghani for å diskutere dem. Deretter skrev han til henne og uttrykte sin alvorlige bekymring og inviterte henne til å starte en formell klageprosess. Det gjorde hun ikke senere. Det konservative partiet tolererer ikke fordommer eller diskriminering av noe slag», sto det.

Påstandene inviterte også til en mye kritisert reaksjon fra et annet konservativt parlamentsmedlem, Michael Fabricant, som på LBC news, en radiostasjon i Storbritannia, avfeide Ghanis påstander fordi «Hun er neppe noen som åpenbart er muslim. Jeg mener jeg hadde ingen anelse om hvilken religion hun er». I en tweet skrev han: «En tidligere minister som hadde planlagt mot #Boris i noen tid nå, gir plutselig skylden for at hun ble sparket på #islamofobi når (a) det er mange utmerkede muslimske ministre i regjeringen og (b) hun var hyggelig, men fantasiløs og middelmådig. (sic)»

Svaret fikk alvorlig kritikk fra både parlamentsmedlemmer og brukere av sosiale medier. Anneliese Dodds, en parlamentsmedlem i Labour-partiet, sa: “Disse støtende kommentarene gjenspeiler nøyaktig den typen uakseptabel oppførsel Nusrat Ghani reiste. Ingen skal stille spørsmål ved hennes rett til å bli hørt som en muslimsk kvinne, og ingen skal møte diskriminering på jobben på grunn av sin religion.»

Ghani har mottatt støtte fra to senior parlamentsmedlemmer fra det muslimske konservative partiet, Sajid Javid og Nadhim Zahawi. Javid, utenriksminister for helse og sosial omsorg, kalte henne en “venn og en ære til det konservative partiet.” Han la til: “Dette er en veldig alvorlig sak som trenger en skikkelig etterforskning. Jeg vil sterkt støtte henne i å sende inn en formell klage — hun må bli hørt.»

Singh-undersøkelsen og dens rapport om rasediskriminering i det konservative partiet

Sjefpisken hentydet til Singh-etterforskningen i sine tweets mot Ghani. Den viser til en uavhengig etterforskning opprettet av det konservative partiet i mai 2020, etter at det ble anklaget for å ha unnlatt å ta opp påstander om islamofobi. Undersøkelsen ble ledet av professor Swaran Singh og undersøkte bevis knyttet til påstått diskriminering av partimedlemmer og frivillige fra 2015 til 2020.

I mai 2021 ble den endelige rapporten publisert, som konkluderte med at selv om det ikke var bevis av systemisk eller institusjonell rasisme i partiet, «forblir antimuslimsk følelse et problem i partiet. Dette er skadelig for partiet, og fremmedgjør en betydelig del av samfunnet.»

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Rapporten uttalte også at partiets klagesystem var «trengt overhaling», og la til at «det har vært mangel på åpenhet i klageprosessen, uten noen klar beslutningsprosess for hvordan klager skal gå videre; og ingen spesifiserte tidsrammer for oppløsning.”

I følge flere rapporter på den tiden hadde muslimske parlamentsmedlemmer i partiet uttrykt skuffelse over funnene, og kalte Singhs rapport “hvitkalket”. En muslimsk forkjempergruppe i Storbritannia, MEND, sa at etterforskningens fokus på klageprosedyrene ikke klarte å adressere den “gjennomtrengende atmosfæren av islamofobi som gir næring til slike klager og som lar forankrede islamofobiske følelser florere”.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd