Bidens pandemikamp: Inne i tilbakeslagene det første året

0
74

President Joe Biden tar en pause før han snakker fra Statuary Hall i US Capitol for å markere ettårsdagen for opprøret 6. januar i Capitol av støttespillere som var lojale mot daværende president Donald Trump, torsdag, 6. januar 2022 i Washington. (Greg Nash/Pool via AP)

Skrevet av Michael D. Shear, Sheryl Gay Stolberg, Sharon LaFraniere og Noah Weiland

Dr. Rochelle Walensky var lamslått. Da hun jobbet fra hjemmet sitt utenfor Boston en fredag ​​kveld i slutten av juli, hadde direktøren for Centers for Disease Control and Prevention nettopp fått vite fra ansatte at vaksinerte amerikanere spredte koronaviruset.

Vaksiner hadde vært kjernen i president Joe Bidens pandemistrategi fra det øyeblikket han tiltrådte. Men da Walensky ble orientert om en klynge av gjennombruddssaker i Provincetown, Massachusetts, sank virkeligheten inn. Deltavarianten, som hadde herjet andre deler av verden, tok tak i USA. Og å være vaksinert ville, viste det seg, ikke hindre folk i å bli smittet med varianten eller overføre den.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Det var et “hjertesynk”-øyeblikk, husket Walensky i et nylig intervju. Oppdagelsen stilte spørsmål ved Biden-administrasjonens nesten målrettede fokus på vaksinasjon som veien ut av pandemien. Og det fikk Bidens melding fra 4. juli om at nasjonen hadde beveget seg “nærmere enn noen gang til å erklære vår uavhengighet fra et dødelig virus” til å høres naivt ut.

Biden tiltrådte i januar 2021 med en 200-siders koronavirusresponsstrategi, og lovet en “fullskala krigstidsinnsats” forankret i vitenskap og kompetanse. CDCs oppdagelse i juli markerte punktet da viruset nådeløst begynte å avsløre utfordringene det ville gi hans håndtering av pandemien.

Biden og teamet hans har fått mye rett, inkludert å få minst én dose av en vaksine til nesten 85 % av amerikanerne 12 og eldre og lansere livreddende behandlinger. Disse prestasjonene har satt USA på et langt bedre sted for å bekjempe viruset enn det var for et år siden, med de fleste skoler og bedrifter åpne og dødsraten lavere fordi vaksinen reduserer sjansen for sykdom eller død betydelig, selv fra de svært høye. smittsom omicron-variant.

Les også |Joe Biden kan fortsatt redde presidentskapet sitt

Men en undersøkelse av Bidens første år med å bekjempe viruset – basert på intervjuer med mange nåværende og tidligere administrasjonstjenestemenn, folkehelseeksperter og guvernører – viser hvordan hans innsats for å konfrontere «en av de mest formidable fiendene som Amerika noen gang har møtt», som han nylig beskrev det, har vært preget av tilbakeslag på tre nøkkelområder:

— Det hvite hus satset på at pandemien ville følge en rett linje, og var uforberedt på de skarpe svingene den tok. Administrasjonen forutså ikke arten og alvorlighetsgraden av varianter, selv etter klare advarselssignaler fra resten av verden. Og den fortsatte å fokusere nesten målrettet på vaksinasjoner selv etter at det ble klart at skuddene ikke alltid kunne forhindre spredning av sykdom.

— Administrasjonen manglet et vedvarende fokus på testing, og flyttet ikke kraftig til å øke tilbudet av hjemme-covid-tester før høsten, med delta som revet gjennom landet og omicron på vei. Mangelen på framsyn gjorde at amerikanere slet med å finne tester som raskt kunne avgjøre om de var smittet.

— Presidenten tippet på tærne rundt et organisert republikansk opprør over masker, mandater, vaksinepass og til og med selve vaksinen, da han bekymret seg for at å presse visse inneslutningstiltak bare ville forverre et allerede uovervinnelig kulturelt og politisk skille i landet. Nasjonens prekære økonomiske helse, og det politiske tilbakeslaget som Biden og medlemmer av partiet hans kunne møte hvis det ble verre, gjorde ham desto mer forsiktig. Så i stedet for å tvinge amerikanere til å bli skutt, brukte han måneder på å kjempe for å oppnå det gjennom overtalelse.

Biden tok over oppgaven med å distribuere vaksiner fra tidligere president Donald Trump, og etter alt å dømme bragte han orden på utrullingen som hadde vært dysfunksjonelle og kaotiske den første måneden.

Men han arvet også et byråkrati som hadde blitt rammet av Trump White House, som undergravde CDC, anstrengte regjeringens troverdighet overfor offentligheten og bidro til å fremkalle virulent sinne over hele landet over masker, sosial distansering og andre anstrengelser for å begrense viruset. Biden har ikke vært i stand til å bygge bro over disse divisjonene.

To år inn i pandemien, selv om omicron-varianten har begynt å avta i deler av landet, står Biden overfor et enormt økonomisk og politisk press. Han har avvist nedstengninger, skolenedleggelser eller andre ekstreme tiltak som kan bidra til å inneholde fremtidige mutasjoner, men som driver landet tilbake til en straffende lavkonjunktur. Beslutningene hans vil koste uansett hvilken vei han snur seg.

Biden har kjempet mot viruset samtidig som han har forsøkt å gjøre fremskritt på andre prioriteringer: en todelt infrastrukturavtale, utnevnelser til den føderale benken og vidtrekkende sosiale utgiftslovgivning. I august og september, mens deltaet økte, ble Det hvite hus konsumert av en kaotisk utgang fra USAs 20-årige krig i Afghanistan.

Men pandemien ruvet over alt, og trakk ned Bidens godkjenningsvurderinger da hans håndtering av den ble for mange målestokken for å dømme presidentskapet hans. Siden han ble innviet 20. januar 2021, har 438 110 mennesker dødd av viruset, et antall som fortsatt øker med mer enn 10 000 mennesker hver uke.

“Du kan ikke kjempe mot dagens pandemi,” sa Dr. Luciana Borio, en tidligere fungerende sjefforsker i Food and Drug Administration som ga råd til Bidens overgangsteam. «Du må forberede deg på det neste.»

'Ingen retningslinjer'

2. mars holdt tjenestemenn fra CDC og andre byråer en telefonkonferanse for å diskutere opprettelse av et føderalt “pass” for å gjøre det mulig for flyselskaper, restauranter og andre arenaer å elektronisk bekrefte vaksinasjonsstatus.

En 27-siders presentasjon utarbeidet for møtet understreket hvor kritisk saken var: “En kaotisk og ineffektiv tilnærming til vaksinelegitimasjon kan hemme vår pandemirespons ved å undergrave helsesikkerhetstiltak, bremse økonomisk utvinning og undergrave offentlig tillit og tillit.”

Men i løpet av uker begynte folkehelsetjenestemenn å høre en annen melding fra Det hvite hus, der Biden og teamet hans var på vakt mot republikanske politikere som guvernør Ron DeSantis i Florida, som protesterte mot slike pass som «fullstendig uakseptable».

“Retningslinjen er ingen politikk” var det uoffisielle ordet fra Det hvite hus, husket en føderal helsetjenestemann.

Forskerne ved CDC demonterte arbeidsgruppen deres, og ga avkall på et lappeteppe av statlige og private anstrengelser for å spore inokulasjoner og papirkort for koronavirusvaksinasjon som kan gå tapt eller forfalskes.

Innen sommeren vil Bidens presse til få amerikanere vaksinert ble stoppet og et kor av stemmer i og utenfor regjeringen oppfordret ham til å gi mandat til skuddene.

Folkehelseeksperter insisterte på at det ikke var nok å bønnfalle folk om å bli vaksinert. Men de fleste republikanske guvernører motsatte seg kraftig vaksinekrav, og noen hevdet sin egen betydelige makt for å forhindre skoler og bedrifter i deres delstater fra å sette dem på plass.

Presidenten trodde at føderale vaksinemandater ville slå tilbake, ifølge flere av hans rådgivere. Han la ned ideen om å kreve at innenlandske flypassasjerer skal vaksineres, noe Dr. Anthony Fauci, Bidens sjefsmedisinske rådgiver for pandemien, har støttet.

Enda mer beskjedne initiativ førte til umiddelbare angrep. I begynnelsen av juli, da administrasjonen kunngjorde en utvidet dør-til-dør-kampanje for å få amerikanere vaksinert, var rep. Jim Jordan fra Ohio, en Trump-alliert og en hyppig Biden-kritiker, blant de mange republikanerne som slo til.

“Biden-administrasjonen ønsker å banke på døren din for å se om du er vaksinert,” tvitret han. “Hva blir det neste? Banker du på døren din for å se om du eier en pistol?”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.