Hørt, følt, men knapt sett: Hvordan en vulkan skilte Tonga fra verden

0
83

Et bilde levert av New Zealands forsvarsstyrke viser tung aske som dekker øya Nomuka i Tonga. (New Zealand Defence Force via The New York Times)

Da Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkanen brøt ut med kolossal kraft klokken 17.10. lokal tid 15. januar, hørte Soane Francis Siua, en katolsk seminarstudent i Fiji, et høyt bom og forsøkte å finne ut hvorfor jorden så ut til å rasle.

Tordenvær? Jordskjelv? Syklon? Nei, han oppdaget raskt: Det var en vulkan ikke langt utenfor kysten fra der han vokste opp i Tonga. Han husket at han var hjemme da det brøt ut for noen år siden. Denne gangen, basert på hva han kunne føle fra 400 miles unna, mistenkte han noe langt verre.

Han ringte moren sin på hovedøya, Tongatapu. Hun svarte og kom med noen få detaljer fra en skremmende scene. Et tsunamivarsel. Tykke skyer. En storm av svarte steiner som kaster bygninger, spretter av biler som klinkekuler på fliser.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

«Det hele falt ned fra himmelen, og det skremte henne, sa han. «Det var første gang hun noen gang hadde sett noe sånt.»

I et forsøk på å holde seg rolig, lovet han å ringe igjen etter å ha formidlet nyhetene til søstrene sine i USA. Men det var det. Han kunne ikke komme gjennom til moren sin igjen på nesten en uke.

Et bilde levert av New Zealand Defence Force viser en Royal New Zealand Air Tvangsfly ankommer Fuaamotu internasjonale lufthavn i Tonga. (New Zealand Defense Force via The New York Times)

Det var det samme for titusenvis av tonganere som bor utenfor det avsidesliggende stillehavsriket. I omtrent en time sillet hint om hva som hadde blitt forårsaket av verdens største vulkanutbrudd på flere tiår ut gjennom telefonsamtaler og videoer lagt ut på sosiale medier. Så brøt den ensomme undersjøiske kabelen som koblet Tonga til verden, avbrutt i den voldsomme omveltningen.

Og med det kom frakoblingen som har definert katastrofen så langt. Selv om utbruddets omfang spredte seg vidt og bredt – med en lydbom hørt så langt borte som i Alaska, og økende bølger som drepte to mennesker og forårsaket et oljeutslipp i Peru – så det ut til at den menneskelige påvirkningen nærmest eksplosjonen forsvant, og trosset forventninger til en hypertilknyttet alder.

Mens resten av verden ble overlatt til å stirre og bekymre seg ved synet av en 300 mil bred vulkansk soppsky fanget av fjerne satellitter, var det knapt noen kommunikasjon i Tonga, bare selve den indre opplevelsen av vulkanen og tsunamien som fulgt.

“Jeg har taklet mange slike kriser,” sa Jonathan Veitch, FNs koordinator basert på Fiji, som bemerket at det vanligvis tok en halvtime å gjøre rede for FN-ansatte etter en katastrofe, men tok en hel dag i Tonga. “Denne er litt annerledes.”

En uke senere kommer det som skjedde på bakken først nå til syne, for det meste gjennom klippede samtaler over satellitttelefoner avhengig av klar himmel. Portrettet så langt er et uskarpt landskap av ødelagt eiendom, trange rømninger og en bit-for-bit lokal opprydding, men det er klart at den menneskelige avgiften ennå ikke har matchet den verste frykten til mennesker som Siua.

Et bilde levert av den australske forsvarsstyrken viser personell som fjerner aske fra en rullebane ved Fua'amotu internasjonale lufthavn i Tonga. (Emma Schwenke/Australian Defense Force via The New York Times)

Så langt er det bare rapportert om tre dødsfall. De mest umiddelbare bekymringene gjelder drikkevann tilsmusset av aske og risikoen for at hjelpeleveranser – som startet torsdag – bringer covid-19 til et land som er fritt for koronavirus etter å ha låst grensene da pandemien begynte.

Men mer enn en uke etter at vulkanen brøt ut, går prosessen med å vurdere skaden fullt ut, uten å svare, fortsatt i et tempo fra en alder før internett.

Fra og med torsdag, hadde minst 10 tynt befolkede øyer der bygninger så ut til å ha blitt skadet ennå ikke blitt sjekket av den tonganske marinen eller noe annet byrå, mens minst ett hjelpefly fra Australia hadde blitt avvist på grunn av en positiv COVID-19 sak om bord.

Utfordringen kan kanskje ikke skilles fra geografi. Tonga, en nasjon med rundt 170 øyer som er omtrent 1400 miles nordvest for New Zealand (og 3000 miles fra Hawaii) har alltid vært vanskelig å nå. Den ble først bebodd for rundt 3000 år siden, noe som ga den en mye kortere menneskelig historie enn Australia eller andre land i Asia-Stillehavsregionen.

Selv om øygruppen feires for sine hvite sandstrender, er den også sårbar for en rekke katastrofer. Klimaendringer har brakt stigende hav til lavtliggende atoller. Sykloner og kraftige stormer har oftere og med større styrke slitt gjennom området etter hvert som planeten varmes opp.

Og det er alt i tillegg til det du finner nedenfor: Tonga sitter langs den såkalte ildringen. , der tektoniske plater maler seg inn i jordskjelv og øyer som fortsatt reiser seg fra dypet sammen med dødelige aktive vulkaner.

Hunga Tonga har vært en kilde til ulmende frykt i årevis. Og det hadde buldret i flere uker. Vulkanen sendte opp dampplumer og gasser 29. og 30. desember, og igjen 13. januar.

“I 20/20 etterpåklokskap tyder disse hendelsene på økende gasstrykk i den øvre delen av vulkanen, ” sa Shane Cronin, en vulkanolog ved University of Auckland i New Zealand.

I Tonga, hvor en ny regjering ble valgt i november, førte utbruddene til advarsler – vær forberedt. Siua, 24, sa at moren hans, som bor i innlandet, fylte opp mat og vann. Andre gjorde det samme.

Utbruddet kom likevel overraskende. Lyden 15. januar var øredøvende og svimlende. Mange mennesker i Tonga har fortalt slektninger at det føltes som en bombe gikk av rett ved siden av dem, og deretter fortsatte å gå av igjen og igjen.

“Det første utbruddet, det var en stor eksplosjon,” Kofeola Marian Kupu, 40, en radiojournalist i hovedstaden Nuku'alofa, sa i et telefonintervju. «Det begynte å ringe i ørene våre. Vi kunne ikke høre noe.»

Som mange andre visste Kupu imidlertid nøyaktig hva de skulle gjøre: flykte.

Med moren, mannen hennes, deres tre barn og tre av søskenbarnene deres, tok de det de kunne og skyndte seg til høyere terreng.< /p>

“Vi visste at det var en levende vulkan som hadde utbrudd – vi hadde blitt advart,” sa hun. «Da eksplosjonen kom, løp alle bare fordi de ventet en tsunami.»

Utslyngningen av magma nedenfra sendte en sky av rusk nesten 20 miles til himmelen. I løpet av noen få minutter begynte steiner å falle med et pip som hørtes ut som veldig kraftig regn.

Et tykt lag med aske fulgte etter. Så kom kraftige bølger. Forskere spådde at dønningen på vei mot Tongatapu, hvor omtrent tre fjerdedeler av Tongas 100 000 mennesker bor, ville stige til rundt 4 fot. Tidlige videoer fra hovedstaden før internett kuttet ut rundt klokken 18.40. viste en jevn strøm av vann som oversvømmet veier og rev ned gjerder mens biler hastet unna.

Tonganske tjenestemenn sa senere at mindre, lavtliggende øyer nærmere vulkanen så tsunamibølger på opptil 15 fot, kanskje høyere.

Bølgene feide bort minst tre personer, inkludert Angela Glover, som opprinnelig var fra England. Hun hadde flyttet til Tonga og åpnet et dyrehjem sammen med mannen sin, en tatovør. Etter at vulkanen brøt ut, la hun ut et bilde av en rød, strålende solnedgang på Instagram, og fortalte følgerne sine at «alt er bra». Men da hun kom tilbake for å redde noen av hundene hun passet på, druknet hun.

Mannen hennes, som fant kroppen hennes noen dager senere, overlevde ved å holde seg fast i et tre. Mange andre klatret opp og gjorde det samme. Tricia Emberson, 56, sa at hennes onkel og sønnen hans, som bor på en liten øy nær Tongatapu som var overfylt med vann, også klatret opp i trærne for sikkerhets skyld.

“Øya var nedsenket eller delvis nedsenket. , og stort sett alt ble vasket bort,” sa hun.

Pangaimotu Island Resort, som onkelen hennes har drevet i flere tiår, så ut til å være borte. Hennes eget hjem, fortalte han henne i en telefonsamtale som gikk gjennom klokken 04.00 torsdag bare etter dusinvis av gjenoppringingsforsøk, hadde hele bakveggen skjøvet i sjøen.

“Du vokser opp med dette,” sa hun i et intervju fra Australia, hvor hun har bodd siden like før COVID-19 førte til stengte internasjonale grenser. “Du vet egentlig ikke omfanget av disse tingene, men du vokser opp med dette mageinstinktet om hva du skal gjøre, og jeg tror beviset på det er det faktum at vi så langt har hatt så få dødsfall.”

Mange tonganere i utlandet som har klart å snakke med sine slektninger – vanligvis i de små timer, da det var mindre etterspørsel etter satellitttjenester – rapporterte at deres engstelige anrop stort sett hadde blitt besvart med ydmyke bønner om ikke å bekymre deg. Tonganere er kjent for sin avslappede, avslappede kultur og sin kristne tro, som til tider har sett ut til å kollidere med angsten i den alltid tilkoblede verden.

Miti Cummings, som bor i New Zealand, sa at hun hadde ringt moren og stefaren sin uten stopp hele uken i Tonga, nesten ikke sovet, ringt nummeret deres tilfeldig og håpet at det av en eller annen grunn ville komme igjennom.

Når hun snakket til slutt med dem, hun sa at de var “typiske tonganere.”

“De sa bare: 'Å, det er greit; ikke bekymre deg for oss; ta vare på deg selv. Vi klarer oss; vi holder oss inne fordi asken er veldig dårlig.'”

“Det var en lettelse,” la hun til – helt til hun la på like etter klokken 04.00 og skjønte alt hun hadde unnlatt å spørre om.

«Jeg vet ikke engang om huset deres fortsatt står,» sa hun.

Siua, seminarstudenten, sa det da han endelig nådde moren sin på slutten av uken, og koblet henne til høyre borte med søstrene sine, avsluttet han samtalen uten et fullstendig bilde.

Han var lettet over å oppdage at søskenbarna hans hadde sjekket moren hans, som bor alene, men det fikk ham til å tenke på tantene og onklene sine. på øya Atatā.

Ingen hadde hørt fra sine slektninger der. Alt han visste var at på bilder tatt ovenfra etter eksplosjonen så det ikke ut til å være mye igjen: Bare tomme tomter i trærne og noen få bygninger var synlige. Alt var dekket av det gråbrune støvet fra Hunga Tonga-Hunga Ha'apai.

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i The New York Times.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.