For mange som marsjerte var 6. januar bare begynnelsen

0
88

President Donald Trump taler på et møte nær Det hvite hus. (Pete Marovich/The New York Times)

Det var øyeblikk da Paul Davis stilte spørsmål ved beslutningen hans om å slutte seg til folkemengden som marsjerte mot U.S. Capitol i januar i fjor. Da han ble offentlig identifisert og sparket fra jobben som advokat. Da hans forlovede gikk ut.

Men så endret noe seg. I stedet for å dvele som en uutslettelig flekk, ble 6. januar en galvaniserende ny begynnelse for Davis. Han startet sin egen advokatpraksis som “advokat for patrioter” som representerte antivaksinearbeidere. Han begynte å delta på lokale konservative møter rundt hjembyen hans, Frisco, Texas. Da den nasjonale redselen over Capitol-angrepet forkalket til en annen bruddlinje med bitter splittelse, sa Davis at hans status som deltaker 6. januar hadde blitt “et hederstegn” hos andre konservative.

“Det aktiverte meg definitivt mer,” sa Davis, som la ut en video av seg selv foran en rekke politifolk utenfor Capitol, men sa at han ikke gikk inn i bygningen og ga uttrykk for sine konstitusjonelle rettigheter til å protestere. Han er ikke siktet for noen forbrytelse fra den dagen. “Det ga meg street cred.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Postmortem og rettsforfølgelse som fulgte den beryktede dagen har i stor grad fokusert på den voldelige kjernen av mobben. Men en større gruppe har fått langt mindre oppmerksomhet: de tusener som reiste til Washington på oppdrag fra daværende president Donald Trump for å protestere mot resultatene av et demokratisk valg, hvorav de aller fleste ikke satte sin fot i Capitol og ikke har vært siktet for enhver forbrytelse – som ganske enkelt dro hjem.

Les også |Donald Trump utarbeidet ordre om å beslaglegge stemmemaskiner etter nederlag i 2020: rapport

For disse Trump-tilhengerne er ikke neste kapittel av 6. januar asken til et vanæret opprør, men en amorf ny bevegelse drevet av klager mot vaksiner og president Joe Biden, og en dypere hengivenhet til forgjengerens løgner om et stjålet valg.

I året etter angrepet har mange kastet seg ut i nye kamper og nye konspirasjonsteorier sådd i det blodige kaoset på den dagen. De har organisert innsats for å samle inn penger til menneskene som er siktet i Capitol-angrepet, og kastet dem som politiske fanger. Noen taler på konservative demonstrasjoner. Andre stiller til valg.

Intervjuer med et titalls personer som var i den store massen av marsjerende viser at det verste angrepet på amerikansk demokrati på generasjoner har mutert til et symbol på motstand. De intervjuede er bare en brøkdel av de tusener som deltok på demonstrasjonen, men deres refleksjoner gir et urovekkende tegn dersom landet står overfor nok et nært presidentvalg.

Mange 6. januar-deltakere har skiftet fokus til det de ser. som en ny, presserende trussel: COVID-19-vaksinemandater og det de kaller innsats fra demokratiske politikere for å kontrollere kroppene deres. De siterer Bidens vaksinemandater som begrunnelse for deres innsats for å blokkere presidentskapet hans.

Noen tok tøylen mot Trumps nylige, fulle støtte til vaksinen og lurte på om han fortsatt var på deres side.

En Trump-hatt til salgs på et møte for tidligere president Donald Trump i Firenze, Arizona. For mange av dem som deltok på Trump-rallyet, men som aldri brøt Capitol, var ikke denne datoen en mørk dag for nasjonen. Det var en ny start. (Stephen Goldstein/The New York Times)

“Mange mennesker i MAGA-patriotfellesskapet er som “Hva er det med Trump?” sa Davis, Texas-advokaten. «Hos de fleste av oss er vaksinene anathema.»

I intervjuer ga noen som deltok i Capitol-protestene troverdighet til et nytt sett med usannheter fremmet av Trump og konservative mediefigurer og politikere som minimerer angrepet, eller gir falsk skylden for volden på venstreorienterte infiltratorer. Og noen få mener opprøret ikke gikk langt nok.

“De fleste synes vi burde ha gått med våpen, og jeg er litt enig i det selv,” sa Oren Orr, 32, en landskapsarkitekt fra Robbinsville, North Carolina, som hadde leid en bil med sin kone for å komme til Capitol i fjor. «Jeg tror vi burde ha gått bevæpnet og tatt den tilbake. Det er det jeg tror.»

Orr la til at han ikke planla å gjøre noe, bare be. I fjor sa han at han tok med en stafettpinnen og Taser til Washington, men at han ikke fikk dem ut.

Mer enn et år senere kan ikke dagen definere livene deres, men følelsen som drev dem dit har gitt dem nye formål. Til tross for flere anmeldelser som viser at valget i 2020 ble avviklet rettferdig, står de fast på at stemmeprosessen er rigget. De føler at nyhetsmediene og demokratene prøver å splitte landet.

Les også |I en irettesettelse til Trump tillater Høyesterett frigivelse av 6. januar-filer

Rallyerne var stort sett hvite, konservative menn og kvinner som har dannet grunnfjellet til Trump-bevegelsen siden 2016. Noen beskriver seg selv som selvutnevne patrioter, noen åpenlyst bærende med rifler og håndvåpen. Mange påkaller Jesu navn og sier at de tror de kjemper en hellig krig for å bevare en kristen nasjon.

Menneskene som dro til Washington 6. januar er på noen måter en isolert kohort. Men de er også en del av et større segment av offentligheten som kan distansere seg fra dagens vold, men deler noen av dens tro. Et spørsmål nå er i hvilken grad de representerer en større bevegelse.

En nasjonal undersøkelse ledet av Robert Pape, direktør for Chicago Project on Security and Threats ved University of Chicago, konkluderte med at rundt 47 millioner amerikanske voksne, eller 1 av 5, var enige i utsagnet om at “valget i 2020 ble stjålet fra Donald Trump og Joe Biden er en illegitim president.” Av disse delte om lag 21 millioner, eller 9 % av amerikanske voksne, troen som animerte mange av dem som gikk utover marsjen og invaderte Capitol, sa Pape: at bruk av makt var rettferdiggjort for å gjenopprette Trump til presidentskapet.

«De er brennbart materiale, som en mengde tørr børsteved som kan bli utløst i løpet av skogbrannsesongen av et lynnedslag eller av en gnist,» sa han.

Noen bagatelliserer 6. januar som et stort sett fredelig uttrykk for deres rett til å protestere, og sammenligner Capitol-angrepet med raserettferdighetsprotestene i 2020 som brøt ut etter drapet på George Floyd. De klager over en dobbeltmoral og sier at nyhetsmediene forsvant brannstiftelse og plyndring etter disse protestene, men fiksert på volden 6. januar.

De har samlet seg rundt de 700 menneskene som står overfor kriminelle anklager i forbindelse med angrep og kaller dem politiske fanger.

Tidligere denne måneden i Phoenix møttes noen dusin konservative for å minnes årsdagen for 6. januar som motprogrammering til de høytidelige seremoniene som fant sted i Washington. De ba, sang «Amazing Grace» og sendte en telefonsamtale fra moren til Jacob Chansley, en mann i Arizona hvis malte ansikt og vikinghjelm forvandlet ham til et emblem på opptøyene. Chansley ble dømt til 41 måneders fengsel etter å ha erkjent skyldig på føderale anklager.

Så var det Jeff Zinks tur ved mikrofonen. Zink er en av flere personer som deltok på Capitol-protestene og som stiller opp til offentlige verv. Noen vant seter i statlige lovgivere eller lokale rådsstillinger ved valget i november i fjor. Nå har andre øynene rettet mot midtveiene.

Zink tar et oppoverbakkeløp for Kongressen som republikaner i et overveldende demokratisk område av Phoenix og sa at han vil kjempe for de tiltalte 6. januar – en gruppe som inkluderer hans 32 år gamle sønn, Ryan.

Far og sønn marsjerte opp Capitol-trappa sammen og var noen skritt unna da politiet dempet en mann som knuste et vindu. Zink sa at han og sønnen fredelig dokumenterte hendelsen og kom aldri inn i bygningen. En føderal kriminalklage anklager Ryan Zink for ulovlig å gå inn i et begrenset område av Capitol og hindre en offisiell saksbehandling.

Klagen mot Ryan Zink siterer en Facebook-melding fra 6. januar: «Bruke down the doors pushed Congress ut av økten tok jeg to blitz smell. Jeg er OK. Jeg skal legge ut bilder om en liten stund når vi kommer tilbake, jeg er skadet, men vi klarte jobben.»

Jeff Zink, en tidligere kirkediakon, refererte til den bibelske Ordspråksboken da han skisserte hvorfor han trodde COVID-19 var et biovåpen ment å konvertere USA til sosialisme og beklaget at USA “ikke lenger var en kristen nasjon.” Og til tross for konsekvensene av deres beslutning om å delta i rallyet 6. januar, sa han at han “absolutt” ville gjøre det igjen.

“Gudlige menn og gudfryktige kvinner må stå opp,” sa han.

p>

Julie McKechnie Fisher, som dro til Washington for å høre Trump tale 6. januar, hjalp til med å organisere mer enn 30 levende lysvaker over hele landet, som den der Jeff Zink talte, for å hedre de tiltalte. Hun jobber med en høyreorientert gruppe kalt Look Ahead America, som har som mål å registrere nye velgere i stater som Virginia og Pennsylvania, og trene dem til å lobbye for det gruppens nettsted kaller “America First-initiativer”, som å endre valglover og ” hjelper til med å rydde opp i velgerlistene.»

«Vi kan bare ikke bli selvtilfredse,» sa hun. “Jeg kan ikke se noe godt denne administrasjonen har gjort for oss, og det føles ikke som om han elsker landet vårt.”

Flere mennesker som marsjerte på Capitol beskrev dagen som en slags Trumpian Fort Sumter – del av en kamp på liv eller død mot sosialisme, antikristen sekularisme og tyranniet til Bidens maskerings- og vaksinemandater.

Synspunktene deres begynte å ta form i timene like etter 6. januar og har blitt støttet av en flom av feilinformasjon på sosiale medier, snakkeradio og fra revisjonistiske dokumentarer. Noen sa at de hadde sett et program av Fox News-vert Tucker Carlson som drev konspirasjonsteorier som antydet at 6. januar var en «falsk flagg»-operasjon.

Flere personer som er siktet for brudd på Capitol har uttrykt anger da de erklærte seg skyldig og kom med forespørsler om straffutmåling, og fortalte føderale dommere at de nå føler seg lurt eller ønsker at de kunne gjøre det om. En mann fra Colorado skrev at han var «skyldig i å være en idiot». En mann i Kansas City i Missouri sa at han «skammet seg».

Likevel har de som er siktet støttespillere hvis bevegelse ikke bare er pakket inn i følelser av sinne, men også av tilhørighet. Det er en grunn til at dagens ånd fortsetter.

Denne følelsen av fellesskap gir gjenklang for folk som Greg Stuchell, en byrådsmedlem fra Hillsdale, Michigan, som tok en nattbuss til Washington i fjor med sin tenåringsdatter for å protestere mot valgresultatet. Han sa at han ikke gikk inn i Capitol. For ham er 6. januar som den årlige March for Life i Washington, sa han, hvor folk rett og slett møter opp for å protestere mot lover og verdier de mener bør falle. For hver person som deltar, er det ytterligere 100 som skulle ønske de kunne ha det også, sa han.

Siden valget har Stuchell, en katolsk konvertitt som er imot abort, kanalisert sitt sinne ved å marsjere sammen med andre menn rundt Hillsdale tinghus den første søndagen i hver måned. Han fant solidaritet, sa han, i lignende mannsgrupper som vokste i Ungarn og Polen. «Menn må gå opp. Vi har ikke så mange menn lenger, sa han. På maskinverkstedet han leder har noen mannlige medarbeidere slengt rundt ideer for å protestere mot det de ser på som et rigget regjerings- og valgsystem, som å ikke fylle ut W2-er eller ikke betale skatt, sa han.

“Hvis de ikke fikser det, vet jeg ikke hva som skjer,” sa han. «Folk må reise seg og si «nok.»»

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i The New York Times.

📣 Inderen Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.