Forklart: Hva er CT-verdi i Covid-19-testen, hvorfor er det viktig?

0
299

På dette bildet blir en RT-PCR Covid-test utført på et landlig sykehus nær Barasat i North 24 Parganas-distriktet i Vest-Bengal. (Express Photo by Shashi Ghosh)

Blant ulike vitenskapelige termer som Covid-19-pandemien har gjort til en del av det offentlige vokabularet, er en “Ct-verdien” i RT-PCR-tester for å avgjøre om en pasient er positiv for Covid- 19.

Dette var gjenstand for en nylig forespørsel sendt av Maharashtra-regjeringen til Indian Council of Medical Research (ICMR). Staten søkte klarhet i hvorvidt det var tilrådelig å behandle en person som Covid-negativ hvis Ct-verdien er over 24 og personen er asymptomatisk.

Statlige tjenestemenn sa at forskjellige ICMR-dokumenter hadde nevnt forskjellige Ct-verdier og at det var divergerende synspunkter selv blant Niti Aayog og National Center for Disease Control.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png < p>Dager senere skrev ICMR DG tilbake til statens helsesekretær at ICMR har tatt inn data fra virologilaboratorier over hele landet for å komme frem til en enkelt Ct-verdigrense. Alle pasienter med en Ct-verdi mindre enn 35 kan betraktes som positive, mens de med en Ct-verdi over 35 kan betraktes som negative, sa ICMR.

Men hva er Ct-verdi?

Kort for syklusterskel, Ct er en verdi som dukker opp under RT-PCR-tester, gullstandarden for påvisning av SARS-CoV-2-koronaviruset. I en RT-PCR-test ekstraheres RNA fra vattpinnen som er samlet inn fra pasienten. Det blir deretter omdannet til DNA, som deretter amplifiseres. Amplifikasjon refererer til prosessen med å lage flere kopier av det genetiske materialet – i dette tilfellet DNA. Dette forbedrer testens evne til å oppdage tilstedeværelse av virus. Amplifikasjon foregår gjennom en serie med sykluser — en kopi blir to, to blir fire, og så videre — og det er etter flere sykluser at en påvisbar mengde virus produseres.

Kort for syklusterskel, Ct er en verdi som dukker opp under RT-PCR-tester, gullstandarden for påvisning av SARS-CoV-2-koronaviruset.

I henhold til ICMR-rådgivningen er Ct-verdien for en RT-PCR-reaksjon antall sykluser der fluorescens av PCR-produktet kan påvises utover bakgrunnssignalet. Enkelt sagt refererer Ct-verdien til antall sykluser som viruset kan oppdages etter. Hvis det kreves et høyere antall sykluser, betyr det at viruset ble uoppdaget når antallet sykluser var lavere. Jo lavere Ct-verdi, desto høyere viral belastning – fordi viruset har blitt oppdaget etter færre sykluser.

Også i Explained |Rise in Covid-19-tilfeller, langsommere vekst

Hvorfor er CT-verdi viktig?

For å sette det i sammenheng, la oss se på ICMR-rådgivningen og Maharashtras brev til ICMR. I følge ICMR anses en pasient som Covid-positiv hvis Ct-verdien er under 35. Med andre ord, hvis viruset kan påvises etter 35 sykluser eller tidligere, anses pasienten som positiv. Hvis referansen skulle senkes til 24 – verdien nevnt i Maharashtras brev – ville det bety at Ct-verdier i området 25-34 ikke ville bli ansett som positive. En benchmark på 35 betyr derfor at flere pasienter ville blitt ansett som positive enn vi ville fått hvis benchmarken var 24. ICMR har sagt at senking av Ct-terskelparameteren kan føre til savnet av flere smittsomme personer.

Best of Explained

Klikk her for mer

Man kan tenke på Ct-verdi som et mål på overføringspotensial, sa ledende virolog Dr. Shahid Jameel. “Så hvis det er mer virus i halsen og nesen min, vil jeg overføre det bedre,” sa Dr Jameel, som er direktør for Trivedi School of Biosciences ved Ashoka University.

I følge ICMR anses en pasient som Covid-positiv hvis Ct-verdien er under 35.

Hva er betydningen av ICMR-terskelen på 35?

Globalt, akseptert grenseverdi for Ct verdien for Covid-19 varierer mellom 35 og 40, avhengig av instruksjoner fra de respektive produsentene av testutstyr. ICMR har kommet frem til Ct-verdien på 35 basert på laboratorieerfaringer og input hentet fra flere virologilaboratorier.

Det var ingen ny rådgivning, men ICMR informerte Maharashtra-regjeringen at det ikke var tilrådelig å bruke en lavere syklusterskelparameter da det ville føre til savnet av flere smittsomme personer og øke sykdomsoverføringen, har Dr Balram Bhargava, DG for ICMR, sagt.

Er det noen sammenheng mellom en Ct-verdi og sykdommens alvorlighetsgrad?

Nei. Selv om Ct-verdien er omvendt korrelert med viral belastning, har den ingen betydning for alvorlighetsgraden av sykdommen, har eksperter sagt. En pasient kan ha en lav Ct-verdi, noe som betyr at virusmengden hennes er høy nok til å bli oppdaget raskt, men hun kan fortsatt være asymptomatisk.

En liten studie publisert i Indian Journal of Medical Microbiology i januar 2021 fant at det ikke var noen sammenheng mellom Ct-verdier og alvorlighetsgrad av sykdom eller dødelighet hos pasienter med Covid-19-sykdom. Den fant at tiden etter symptomdebut har et sterkere forhold til Ct-verdier sammenlignet med alvorlighetsgraden av sykdommen.

Ct-verdien forteller oss om virusmengden i halsen og ikke i lungene, sa Dr Parikshit Prayag, konsulent for infeksjonssykdommer ved Deenanath Mangeshkar Hospital, Pune. “Ct-verdien korrelerer ikke med alvorlighetsgrad – bare med infeksjonsevne. I den første rapporten ser jeg egentlig ikke på Ct-verdien, men for oppfølging av pasienter på sykehuset vurderer jeg Ct-verdien, da jeg da kan bestemme om jeg skal overføre pasienten til ikke-Covid-bygget eller ikke . Fra et infeksjonssynspunkt kan det ha betydning, ikke alvorlighetsgrad,» sa Dr Prayag.

Betyr en høy Ct-verdi alltid en lav virusmengde?

Selv om det kan være den åpenbare slutningen, understreker noen eksperter at noen pasienter kan ha en høy Ct-verdi og likevel ha en svært betydelig nivå av Covid-19-infeksjon, og omvendt. Mange faktorer er viktige for å tolke en RT-PCR-test, og resultatene kan også avhenge av metoden for prøvetaking og tid fra infeksjon til innsamling og til analyse.

LES OGSÅ |Kamp mot koronavirus, to år på

En ICMR-rådgivning i august 2020 bemerket at Ct-verdier avhenger av hvordan prøven er samlet inn. En dårlig samlet prøve kan reflektere upassende Ct-verdier. Dessuten bestemmes Ct-verdier også av den tekniske kompetansen til personen som utfører testen, kalibrering av utstyret og tolkenes analytiske ferdigheter.

Igjen kan Ct-verdier variere mellom nese- og orofaryngeale prøver tatt fra samme individ. Transporttemperaturen, så vel som tiden det tar fra innsamling til mottak i laboratoriet, kan også ha negativ innvirkning på Ct-verdier.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 28. april 2021.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd