Een eenvoudige gratis website opzetten met Github-pagina's

0
105

Websites worden elke dag gemakkelijker te hosten, met veel services die pakketten aanbieden vanaf minder dan $ 5 per maand. Maar als je gewoon een eenvoudige site wilt die niet veel verkeer zal zien, kun je misschien gratis hosten op Github, zelfs met je eigen domein.

Wat is Github Pages?

Github is een code-hostingservice die versiebeheer biedt via git. Hoewel het vaak wordt gebruikt door programmeurs, is een veelvoorkomend gebruik voor hen het uitvoeren van eenvoudige wiki's, cv's of documentatiesites die niet veel dagelijks verkeer zien en alleen een plek nodig hebben om een ​​website op te zetten voor gratis.

Hiervoor is Github Pages gemaakt, waarmee u gratis HTML-bestanden en andere middelen kunt hosten. Dit is niet veel anders dan de normale bestandshosting van Github. U kunt bestanden volledig gratis in uw repositories hosten, en het hosten van een statische site is net als het hosten van bestanden.

U kan pagina's hebben voor uw gebruikersnaam, of pagina's voor elke repository. Github wijst u standaard een subdomein-URL toe, zoals gebruikersnaam.github.io of gebruikersnaam.github.io/repository. Dit kan worden gewijzigd in elke aangepaste URL.

Wat zijn statische websites?

Het belangrijkste om op te merken is dat Github Pages alleen voor statische websites is. Dit betekent niet noodzakelijk dat uw website niet interactief kan zijn, het betekent alleen dat uw website rechtstreeks vanuit de HTML-, JS- en CSS-bestanden wordt gehost.

Advertentie

De belangrijkste beperking bij statische websites is dat het niet op een server kan vertrouwen om de inhoud voor elk verzoek te wijzigen, zoals bij een taal als PHP. Als u bijvoorbeeld wilt dat gebruikers inloggen en een profiel bekijken, of WordPress hosten (die verbinding maakt met een databaseserver), moet u ergens anders hosten.

Als u echter server JavaScript-frameworks aan de clientzijde zoals React, u kunt zelfs volledige webapplicaties hosten vanaf Github Pages of een andere statische website-hostingprovider. Dit komt omdat alle inhoud wordt gegenereerd op het apparaat van de klant en het enige dat u aanbiedt is een bundel.js-bestand met alle code.

Github-paginabeperkingen – Niet-commercieel gebruik

Dit gaat natuurlijk gepaard met een aantal beperkingen. In wezen is het niet de bedoeling dat u Github Pages voor primair commercieel gebruik gebruikt. In het bijzonder zeggen ze dat het verboden is om te worden gebruikt als een “gratis webhostingservice om uw online bedrijf, e-commercesite of enige andere website te runnen die primair is gericht op het faciliteren van commerciële transacties.” 8221;.

Dus als u van plan bent uw bedrijf buiten Github Pages te runnen, wilt u waarschijnlijk naar andere alternatieven kijken. Twee zeer vergelijkbare "gratis hosting" methoden gebruiken AWS Simple Storage Service-buckets om statische websites te hosten, of het gebruik van Google's Firebase statische hosting. Beide werken goed voor zowel amateuristische als professionele statische site-implementaties, en hebben gratis niveaus die u kunnen behoeden voor het betalen van $ 10 per maand om uw eigen server te hosten.

GERELATEERD: Een statische website hosten op Amazon S3

GERELATEERD: Hoe u gratis een statische website kunt hosten op het Firebase-hostingplatform van Google

Github-pagina's hebben ook limieten voor de grootte en zachte bandbreedte, hoewel ze redelijk redelijk zijn. Je site mag niet groter zijn dan 1 GB (je zult waarschijnlijk toch een probleem hebben met het bedienen van een site van deze grootte) en als je meer dan 100 GB bandbreedte per maand gebruikt, is het mogelijk dat Github je site niet bedient. Ter referentie: die hoeveelheid gegevens kost u ongeveer $ 10 per maand op AWS.

Een pagina instellen

Github Pages is vrij eenvoudig in te stellen, en als je bekend bent met Github, zou het nog eenvoudiger moeten zijn.

Advertentie

In principe heb je twee opties voor gebruikerspagina's van repositories , of projectpagina's. Als u een aangepast domein gebruikt, zou het niet veel moeten uitmaken, maar als u een mooie URL wilt, wilt u een gebruikerspagina gebruiken, die u een URL geeft in de indeling van gebruikersnaam.github.io. Als je een projectpagina gebruikt, kun je veel pagina's instellen, maar elke pagina staat op username.github.io/repository.

In beide gevallen moet u een nieuwe repository maken. Als je een gebruikerspagina maakt, stel deze dan in op je gebruikersnaam plus .github.io. Zorg ervoor dat het ook openbaar is.

viceversagames.github.io

Hierna heb je een Git-client nodig om verbinding te maken met Github en je website te pushen. U kunt een terminal gebruiken of een GUI-client zoals Github Desktop. Gebruik de URL die u in de snelle installatie is gegeven:

Of, als u de Github Desktop-app gebruikt, kunt u eenvoudig zoeken voor het op naam:

Vervolgens moet u uw inhoud toevoegen. Als u een bestaande sjabloon heeft die u wilt gebruiken, kopieer dan alle middelen (HTML, CSS, JS-bestanden, afbeeldingen) naar deze map, die in wezen de “webroot” waar alles wordt gehost. Het belangrijkste is index.html, de hoofdpagina van uw site.

Zodra alles lokaal werkt, moet u de wijzigingen vastleggen en op Github publiceren.

Advertentie

Je zult binnenkort de nieuwe bestanden in je repository zien, maar je moet Github Pages inschakelen om het volledig te laten werken. Klik op de repositorypagina op “Instellingen” en scrol omlaag naar “Pagina's.” Selecteer de hoofdtak van waaruit u uw website wilt bedienen en klik op “Opslaan.”

Het kan een paar minuten duren voordat alles is bijgewerkt en het wordt slechts 10 keer per uur bijgewerkt, dus breng wijzigingen niet te snel aan.

U zult ook 'HTTPS afdwingen' inschakelen. in de Github-pagina-instellingen.

Een aangepast domein toevoegen

Het toevoegen van een aangepast domein is heel eenvoudig. Je zult er eerst een moeten kopen, wat je bij veel verschillende registrars kunt doen. Een paar goede voorbeelden zijn Google Domains, Namecheap of GoDaddy.

GERELATEERD: Een nieuw domein instellen met Google Domains

Na registratie moet u uw domein naar uw Github-pagina verwijzen. U kunt de URL hier echter niet zomaar plakken; je moet een CNAME-record maken dat verwijst naar gebruikersnaam.github.io. Als u van plan bent om www te gebruiken, stelt u de Host-waarde in op www. Als u het basisdomein alleen wilt gebruiken, stelt u de waarde Host in op @.

Na een paar minuten te hebben gewacht totdat DNS-records via internet zijn gesynchroniseerd, zou je je nieuw gemaakte Github Pages-site moeten kunnen zien op je aangepaste URL, en het instellingenmenu zou deze als verbonden moeten weergeven.

p>