Tysk general hade egen åsikt – tvingas avgå

0
85

Publicerad 23 januari 2022 kl 13.05

Utrikes. Den tyska flottans chef Kay-Achim Schönbach avgår efter att ha föreslagit att EU borde behandla Ryssland som en jämbördig och “respekterad” part i säkerhetspolitiskt hänseende, skriver The Guardian.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under ett möte i Indiens huvudstad New Delhi för ett år sedan som Schönbach ifrågasatte att truppnärvaron vid Ukrainas gräns berodde på att Ryssland verkligen tänkte ockupera Ukraina.

“Det är nonsens. Jag tror att Putin sätter press på dem för att han kan göra det. Och för att han vet att det splittrar EU. Men vad han egentligen vill ha är respekt. Han vill bli behandlad som en jämbördig och respekterad part. Och – herregud – att visa respekt för någon kostar så lite, det kostar ingenting. Om jag fick välja så skulle det vara lätt att ge honom den respekt som han kräver och förmodligen förtjänar”, sade Schönbach.

Han konstaterade också att Ukraina inte har någon möjlighet att få tillbaka Krim och att det konfliktfyllda landet inte är moget att gå med i Nato. Georgien, sade han, kan visserligen gå med i Nato och uppfyller kraven för medlemskap, men det vore ändå oklokt att släppa in dem.

Under gårdagen lämnade Schönbach in sin avskedsansökan, som omedelbart beviljades av försvarsministern Christine Lambrecht. Han förklarade sitt beslut med att han ville “undvika att ytterligare skada för den tyska flottan och över allt annat den tyska federala republiken”.

Begränsad yttrandefrihet
Tyskland är formellt en demokrati men har också syn på demokratibegreppet som är ovanlig i andra demokratiska länder. I princip är de enskilde medborgaren skyldig att avstå från att kritisera åsikterna hos den demokratiskt valda regeringen, annars kan man bli klassificerad som en “statsfiende” vilket får till följd att man övervakas av landets säkerhetstjänster enbart på grund av sina åsikter.

Ordningen är ovanlig i västvärlden, där myndigheter vanligtvis bara får spionera på regeringens politiska motståndare i syfte att förhindra politiskt motiverad brottslighet och där anställda inom staten inte nödvändigtvis måste försvara regeringens politik när de yttrar sig personligen, utan istället anses ha en personlig yttrandefrihet.

Så fungerade det emellertid inte i Tyska demokratiska republiken (DDR) och inte heller i den nuvarande förbundsrepubliken, där tyska Säpo i förra veckan klassificerade vaccinkritiker som “statsfiender”, vilket Fria Tider var ensamma om att rapportera om.