SD: Dra tillbaka svenska styrkorna från Mali

0
130

Publicerad 23 januari 2022 kl 14.17

Inrikes. Sverigedemokraterna kräver att svenska militära styrkor i det afrikanska landet Mali ska hämtas hem så snart som möjligt.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige deltar i Mali med väpnade styrkor i främst två militära insatser: FN:s så kallade stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) och insatsen Task Force Takuba.

Men utvecklingen i Mali har under en längre tid “varit mycket negativ ur ett politiskt perspektiv”, skriver SD i ett pressmeddelande. Partiet hänvisar till att “demokratin har satts ur spel” och att flera militärkupper har genomförts.

I dagsläget är det svårt att se en förbättring av läget, enligt SD.

“Utöver denna utveckling har det under 2022 kommit bekräftade uppgifter om att det finns utländska legosoldater på plats som Malis ledning samarbetar med. Dessa legosoldater ska vara så många som 300 till 400 och komma från den ökända ryska gruppen Wagner som har flera anklagelser om folkrättsbrott mot sig och agerar utifrån ett ryskt inflytande”, skriver partiet.

– Att en svensk väpnad styrka ska delta där ryska legosoldater, som är anklagade för folkrättsbrott, verkar på inbjudan av samma ledning i landet som Sverige stöttar ska inte förekomma. Behovet av de svenska förbanden i Sverige kopplat till den säkerhetspolitiska utvecklingen i närområdet påverkar också bedömningen att de omgående bör lämna Mali, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för SD.

SD föreslår att de svenska militära insatserna Minusma och Task Force Takuba ska dras tillbaka “så fort det är tekniskt möjligt utifrån ansvariga myndigheters bedömning”.