Polis tog sängvägen till klimatrörelsens hjärta

0
96

När Mark Kennedy träffade miljöaktivisten Kate Wilson var hon 23. Han lät henne tro att han också var radikal och att han delade hennes tro på att kapitalismen förstör världen. Han skrev dikter till henne, gick på hennes 90-åriga farmors födelsedag och hjälpte henne att arrangera stora protester mot G8-mötet i Skottland 2005. Med tiden blev Mark Kennedy en betrodd ledare inom miljörörelsen och relationen med Wilson varade i sju år innan bomben exploderade: I själva verket var Kennedy en infiltratör som på uppdrag av Londonpolisen samlade information om aktivister. Under sina år som infiltratör hade Kennedy sex med minst tio kvinnor som inte visste att han sålde ut dem. I ett långt reportage beskriver Vice hur Kennedy och andra poliser lämnat djupa spår i klimatrörelsen och många aktivisters liv i ruiner. Läs texten i länken nedan. Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka. Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.