På flukt fra juntaen krysser flere Myanmar-flyktninger over til Mizoram

0
96

Flyktninge fra Myanmar i en leir i Mizoram. (Ekspressfoto av Tora Agarwala)

Over 2000 mennesker fra Myanmars Chin-stat har krysset over til grenselandsbyene Mizoram siden 5. januar, ifølge regjeringskilder i den nordøstlige staten og frivillige organisasjoner som gir bistand til fordrevne.

Blant dem som ankom de siste to ukene var fire personer med granatsår. De tok innleggelse på et privat sykehus i Aizawl, hvor en ga etter for skadene. Liket hans måtte tas tilbake over grensen til Myanmar.

Sjekk ut Express Premium

Klikk her for mer Les | Midt i ny vold i Myanmar har over 1000 flyktninger krysset over til Mizoram, sier regjeringsdata

Siden militærkuppet i Myanmar i februar 2021, har Chin-staten vært i spissen for den væpnede motstanden mot juntaen og har derfor møtt hovedtyngden av Myanmar-hærens vrede.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Omtrent 15 000 mennesker fra Chin-staten krysset inn i Mizoram i juli-august i fjor under kampene som brøt ut mellom en pro-demokratisk sivil motstandsgruppe kalt Chin Defense Force (CDF) , støttet og trent av Chin National Army.

Mizoram deler en 510 km lang grense med Myanmar ved Chin-staten, og folk med felles etnisitet bor på begge sider av grensen.

Les |Mizoram utvider bistand til Myanmar-flyktninger for å hjelpe til med skoleopptak

Juntaen forsøkte uten hell å bryte Chin-motstanden sent i fjor med en ny offensiv i områdene Falam og Thantlang. Hele staten er nå i gjære med hyppige sammenstøt mens CDF og et nettverk av People’s Defense Force-grupper alliert med den sivile nasjonale enhetsregjeringen, som beskriver seg selv som Myanmars eksilregjering, kjemper mot juntaen.

I følge rapporter i nyhetsportalen FrontierMyanmar har hele landsbyer i delstaten Chin blitt brent ned, og flere tropper har kommet jevnt og trutt, noe som gir opphav til frykt for en ny offensiv. Tidligere denne måneden var det dødelige sammenstøt i Matupi i sør og Tiddim i nord mellom de sivile væpnede gruppene og juntaen. For noen dager siden ble det rapportert om sammenstøt i Falam-området.

“I disse dager ankommer flyktninger hver dag til grenselandsbyene. Vi prøver å finne ut antallet, men det er ganske vanskelig, sa en regjeringskilde.

Uoffisielle estimater plasserer antall ankomster fra 5. januar til 20. januar til over 2000. Den høyeste tilstrømningen var i Hnahthial, hvor over 1000 mennesker skal ha krysset over for å unnslippe volden. Hnahthial ligger rett over Chin-byen Falam. Lunglei og Lwangtlai, som ligger overfor Thantlang, Falam og Hakha, har sammen sett rundt 1300 mennesker krysse denne gangen. Over 100 mennesker krysset over til Saiha. Over 800 mennesker ankom Mamit nær Tripura-grensen.

Les også |Anslått 4000-6000 flyktninger fra Myanmar søkte trygghet i India: FN

Ifølge M C Lalramenga, president for Young Mizo Association of Tuipuiral i Champhai-distriktet, krysset rundt 50 mennesker de siste to ukene etter fornyet vold. Champhai er overfor Tiddim. Blant dem som krysset over var fire personer med skader som tilsynelatende var forårsaket av en bombeeksplosjon. En av de fire bukket under av skadene, mens tre forblir på intensivavdelingen på et privat sykehus i Aizawl, sa Lalramenga.

Det er ikke klart hvor de ble skadet.

Regjeringskilden sa at frivillige organisasjoner, kirkegrupper og landsbyfunksjonærer hadde dannet «omsorgskomiteer for flyktninger» og passet på de fordrevne, med den lokale administrasjonen også hjelpe dem. De frivillige organisasjonene mobiliserer også donasjoner av midler og nødhjelp som klær og mat til flyktningene.

< /p>

I fjor hadde senteret instruert regjeringene i de nordøstlige statene og Assam-riflene om ikke å gi ly til noen av de fordrevne og å deportere dem. Men Mizorams sjefsminister Zoramthanga hadde nektet å følge den ordren og sa at det var Mizo-folkets plikt å ta vare på flyktningene.

I desember sa Zoramthanga, etter et møte med statsminister Narendra Modi, at han hadde blitt forsikret om at senteret kom til å utarbeide en plan for å hjelpe flyktningene.

“Senteret er villig til å hjelpe, men det kan ikke hjelpe Myanmar-flyktningene direkte fordi India ikke har undertegnet FNs flyktningkonvensjon av 1951 og dens 1967-protokoll, sa Zoramthanga. Den planen er fortsatt under behandling.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste nyhetene i Nordøst-India, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd