Hvordan Pandit Birju Maharaj lærte elevene sine å være mektige som Jatayu og smidige som en høne

0
136

Pandit Birju Maharaj med eleven sin, Navina Jafa. (Foto: Navina Jafa)

Pandit Birju Maharajsto sammen med oss, elevene hans, på plenen til den gamle Kathak Kendra-bygningen i sentrum av Delhi, i 1984. Han så på et tre og sa: «Det er en hel verden på treet – fuglene, reirene deres, maurene som kryper i rekkefølge; de sameksisterer i et delt rom. Se på de gamle bladene som faller og de nye røde løvet… Som hvordan vi danser til en rytmisk tidssyklus, der en syklus avsluttes og en ny begynner…”

Maharaj ji (som han kjærlig ble kalt) lærte søkerne med raushet. Han står høyt blant klassiske danseguruer i å skape Kathak som en valgkrets i en altomfattende demokratisk verden. Gjennom Kathak Kendra, National Institute of Kathak Dance, pleiet og presenterte han formen, noe som gjorde den til en del av den eklektiske og populære kulturen i landet.

Elevene og musikerne hans er fra forskjellige økonomiske klasser, kjønn , religioner, regioner og kaster. «En gang på begynnelsen av 1980-tallet, mens jeg bodde på vandrerhjemmet Kathak Kendra, var jeg syk av malaria. Mitt magre stipend dekket ikke ekstra medisiner og matutgifter. Maharaj ji kom for å besøke meg, og før han dro, tok han av seg en hundrelapp,” minnes Shibli Mohammad, eleven hans og nå en kjent guru og artist i Bangladesh.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png OGSÅ I PREMIUM |'Når jeg lager et verk, griper jeg inn i tingene jeg ikke ser': Bharti Kher

Maharaj jis meditative kunnskap om dans utforsket universaliteten til vanlige bilder. “Det var utrolig å se ham undervise sin Guyanese student, Phillip McClintock. Det var den første produksjonen av ‘Katha Raghunath Ki’, en tilpasning av Goswami Tulsidas’ Ramayana iscenesatt i 1977. Maharaj ji valgte ham til å spille rollen som Jatayu, halvgudgribben. Phillip, som ikke kjente til den hellige teksten, ble vist hvordan han kunne bruke armene sine for å utøve kraften til vingene. Armene, magen, ryggmusklene og pusten hans var synkronisert med bevegelsene til føttene. Maharaj jis gjenskaping av gribbens persona var en av rytme og klarhet, og kommuniserte den tilstoppede og frenetiske kraften til fuglen, med en medfødt åndelig karakter,” minnes Bipul Das, som kom fra Assam for å lære med Maharaj ji i 1976. scenen, McClintocks mørke, nakne overkropp var en konstruert poesi av sener og bevegelse.

Maharaj jis filosofi om et velbalansert liv kombinert sur (note), taal (beat), bhaav (følelse) og laya (rytme). Mohammad husker den gangen han ankom opptaksintervjuet i Kathak Kendra, som mottaker av et stipend fra Indian Council for Cultural Relations i 1982. Han presenterte det han trodde han hadde mestret, en unik komposisjon kalt thaat, som fremføres på begynnelsen av en forestilling, og er definert av sublimity og balanse. Selv om han ble valgt ut, humret Maharaj ji og spurte Mohammad: “Var du på en slagmark?”

OGSÅ I PREMIUM |Hvordan sang og dans gjorde kjærlighet og begjær synlig på skjermen

Maharaj ji trodde at kunst var en sammenkoblet verden av menneskelig kreativitet og overskredet alle medier. Derfor oppfordret han oss til å observere dans i andre kunstarter og ikke begrense oss til selve dansen. “Se når Pandit Bhimsen Joshi synger, måten kroppen hans beveger seg med musikken på, det er også dans,” sa han.

Maharaj ji var en selvlært perkusjonist, musiker, poet og maler. I 2017, som en del av et program organisert av Center for New Perspectives, en tenketank i Delhi, inviterte jeg ham sammen med hans disippel Saswati Sen til å lede 24 gatefolkeartister som representerte 10 kunstformer for å hjelpe til med å flytte dem på scenen og gi dem en bærekraftig fremtid. Han diskuterte med dukkespillere, akrobater, tryllekunstnere og slangesjarmere med en slik humor og letthet. Han utviklet en produksjon kalt ‘Dilli Ka Bioscope’, som ble presentert på World Bank India-kontoret, Delhi Gymkhana Club og Indira Gandhi National Center for the Arts. Treningen hans har kanskje ikke skapt topputøvere, men den sørget absolutt for at mange skaffet seg en ferdighet for å tjene til livets opphold.

OGSÅ I PREMIUM |Hvorfor Somnath Hore, en av Indias beste artister fra det 20. århundre, nektet å forlate India Maharaj ji med artister under produksjonen av Dilli Ka Bioscope i 2017. (Foto: Navina Jafa)

Maharaj ji brukte Kathak som et språk for å kommunisere universalitet, noe som ofte førte til ekstraordinære kreative stykker som sentrerte seg rundt bilder av hverdagslige gjenstander og situasjoner. Han lærte oss komplekst fotarbeid inspirert av sørindiske rytmiske mønstre og stavelser. Da Maharaj ji så oss slite med å få i seg komposisjonen, forklarte han ved å bruke et hverdagslig bilde: «Se for deg tre små kyllinger som går i en linje bak hønamoren. Da avviker man og kommer ut av rekken. Moren snur seg, åpner vingene og bringer den slemme dama tilbake i køen.» I løpet av få minutter reproduserte vi det nøyaktige mønsteret med hele bildet i tankene. Mange elever bruker denne teknikken selv i dag.

OGSÅ I PREMIUM |Chhobi

Shaky Singh, en elev av Maharaj ji, sammen med Sen og noen få andre tok seg av mentoren deres gjennom COVID-19-nedstengingen. Singh sier: “Maharaj ji hadde tilpasset seg nettbasert undervisning, selv om han hevdet at det ikke kunne erstatte klasserommet. Av denne grunn underviste han ikke mer enn to elever om gangen. Mange av dem var gamle studenter i forskjellige deler av verden som kjente stilen hans og måten å kommunisere på.»

Hans farvel var like storslått som legenden selv. Elevene hans, ledet av Sen, resiterte mantraene til dansestavelser; blomstene på kroppen ga gjenklang av hans gledelige ånd. I mitt siste intervju med ham (for The Hindu, i april i fjor på diktsamlingen hans kalt Brij Shyam Kahe), spurte jeg ham: 'Hvem er du?'. Han svarte: “Jeg er uten form og er bare en vichaar dhara (en tankeprosess) for å skape en bedre verden.”

Navina Jafa er en Delhi-basert kulturarvsteknokrat og Kathak-danser

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste Eye News, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.