Expressens “ryska drönare” var svenskt ambulansflyg

0
82

Publicerad 22 januari 2022 kl 20.43

Inrikes. På onsdagen publicerade Expressen bilder på något som såg ut som ett flygplan över Saltsjöbaden, men som “enligt Expressens uppgifter” var en drönare som inom de närmaste veckorna kan visa sig vara “en rysk drönare”. Men nu dementerar flygplanets pilot uppgifterna i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

– Planet såg ut som vårt och det blinkade som vårt. När jag gick igenom våra flygningar hade vi en mellan Visby och Bromma just då, säger piloten Daniel Hägg på Svenskt ambulansflyg till SVT.

– Jag kollade på flightradar24 och precis den tiden flög vi över Saltsjöbaden, säger han vidare.

Istället för att kontrollera med den svenska flygtrafikledningen eller titta på de offentliga uppgifterna om rutten på Flighradar24 spekulerade Expressen i att det kunde vara en “rysk drönare” som fotograferade “skyddsobjekt” eller kartlade “en reservvattentäkt med skyddsområde och sex stycken vattenreservoarer” som finns i området.

“Drönaren har ett vingspann på 3-4 meter, enligt Expressens uppgifter”, skrev kvällstidningen.

Expressen har inte publicerat någon rättelse.