Wat is sideloaden en wat zijn de risico's?

0
161
bymandesigns/Shutterstock.com

Sideloading is de praktijk van het installeren van software op een apparaat zonder gebruik te maken van de goedgekeurde app store of het softwaredistributiekanaal. Sommige apparaten laten dit toe zonder aanpassingen en andere moeten “gejailbreakt” sideloaden mogelijk te maken. Hoe dan ook, zou je dat moeten doen?

Waarom applicaties sideloaden?

De belangrijkste reden waarom iemand een applicatie op zijn apparaat zou willen sideloaden, is dat officiële kanalen simpelweg niet de software bieden die de gebruiker nodig heeft. Dat is echter maar een deel van het verhaal, aangezien er veel verschillende redenen zijn waarom een ​​bepaalde applicatie niet in de officiële app store van uw apparaat staat.

GERELATEERDWaarom verdwijnen apps uit de App Store en Play Store?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de applicatie niet voldoet aan de eisen van de betreffende app store of dat de ontwikkelaars de app store commissie niet willen betalen. Je zult bijvoorbeeld geen videogame-emulatie of torrenting-apps vinden in de Apple App Store, omdat deze in strijd zijn met hun regels.

Het kan ook zijn dat een specifieke app niet beschikbaar is in uw regio, dus de enige manier om deze te installeren is via sideloading. Dit kan gebeuren wanneer u een VPN wilt gebruiken om geografisch beperkte inhoud te bekijken, maar dit niet wordt aangeboden via uw regionale winkel, zoals op een Android TV-apparaat.

Helaas is piraterij een opmerkelijke motivatie voor sideloading. Illegale kopieën van applicaties worden gehost op verschillende sites op internet en gebruikers sideloaden ze om te voorkomen dat ze betalen. Er zijn echter veel meer legitieme redenen om applicaties op een apparaat te sideloaden dan de juridisch twijfelachtige redenen.

Sideloading verschilt per platform

sattahipbeach/Shutterstock.com

< p>Elk apparaat dat applicaties van een softwarekanaal kan laden, heeft zijn eigen specifieke manier om applicaties te sideloaden. Android-apparaten kunnen applicaties met minimale inspanning sideloaden. Het enige dat u hoeft te doen, is installaties van externe bronnen inschakelen en vervolgens een gedownload Android-pakket (APK) uitvoeren om de app te installeren.

Advertentie

Op Apple-apparaten is het niet zo eenvoudig. Deze apparaten zijn vergrendeld door de fabrikant en er is geen officiële manier om software te sideloaden. Dat is waar het idee van “jailbreaking” een apparaat vandaan komt. Of jailbreaking legaal is of niet, hangt af van de consumenten- en auteursrechtwetten van waar je woont, maar het is iets dat de apparaatmaker duidelijk niet wil dat gebruikers het doen.

Als het zover is voor desktopcomputers zoals Macs, Windows-pc's en Linux-systemen het concept van “sideloading” slaat echt nergens op. Omdat het open systemen zijn, kan iedereen er software voor schrijven. Alle moderne versies van deze besturingssystemen hebben echter hun eigen ingebouwde app-winkels.

Sideloaden kan malwarerisico's met zich meebrengen

Een voordeel van het alleen gebruiken van software uit officiële appstores is dat ze een of andere vorm van kwaliteitscontrole moeten ondergaan voordat ze op de lijst kunnen worden geplaatst. Dit houdt in dat ze ervoor zorgen dat ze geen malware hebben of de goede privacypraktijken schenden.

GERELATEERDMalware op Android vermijden

Dit is vooral van belang wanneer u kopieën downloadt van applicaties die anders alleen beschikbaar zijn via de app store voor uw apparaat. Deze applicaties kunnen zijn aangepast door degene die de kopie heeft gemaakt om malware, spyware of iets anders te bevatten.

Net als bij alle software die u van internet downloadt, is het risico op malware laag tot niet-bestaand wanneer u toepassingen sideloadt van vertrouwde bronnen, zoals van de ontwikkelaar zelf. Bijvoorbeeld Epic Games’ Fortnite is niet meer te vinden in de Google Play Store, maar je kunt het Fortnite-installatiepakket rechtstreeks van hen downloaden, wat veilig is voor zover de app precies is zoals de ontwikkelaar het bedoeld heeft en geen externe code bevat.

Advertentie

Voor apparaten die gejailbreakt moeten worden, zijn er ook speciale risico's, zoals een vermindering van de apparaatbeveiliging of malware die wordt geïntroduceerd door de jailbreaksoftware zelf.

Voor sideloaden kan handmatige update nodig zijn

Wanneer u een app downloadt uit de officiële app store voor een apparaat, krijgt u automatisch onderhoud van die apps door de store. Dus wanneer er een nieuwe update voor een app wordt uitgebracht, doet deze automatisch het huishouden op de achtergrond.

Wanneer u een app sideloadt, moet u hoogstwaarschijnlijk de nieuwste versie handmatig downloaden wanneer een nieuwere versie wordt uitgebracht. Je kunt updates natuurlijk zo lang uitstellen als je wilt, of totdat de app niet meer goed werkt. Dit is een enorm gedoe als je maar een of twee gesideloade apps hebt, maar als je er veel hebt, kan het een enorme taak worden om alle updates bij te houden.

GERELATEERDApp Stores van derden installeren op Android

Dit is niet van toepassing op alternatieve app-stores , wat een ander concept is dan sideloading. Hier doet de app store van derden nog steeds het onderhoud voor apps waarvoor het verantwoordelijk is.

Moet Jij sideload?

De meeste gebruikers hoeven nooit applicaties te sideloaden, tenzij de app die ze willen echt niet op een andere manier beschikbaar is. Sideloaden is niet inherent riskant, tenzij je de beveiliging van je apparaat in gevaar moet brengen om het te doen. Als u een goede antivirustoepassing gebruikt of voorzichtig bent met waar u uw software vandaan haalt, is deze redelijk veilig, hoewel we sideloaden waar jailbreaking vereist is niet aanbevelen, tenzij u precies weet wat u doet.

GERELATEERD: Jailbreak uitgelegd: wat u moet weten over jailbreak-iPhones en iPads

LEES VOLGENDE

  • › Meer dynamisch bereik uit uw foto's halen
  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › Een trage iPhone versnellen
  • › Heb je nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?
  • › 8 cyberbeveiligingstips om beschermd te blijven in 2022
  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc