Wat is “op de loer” online?

0
81
Dean Drobot/Shutterstock.com< /figuur>

Op internet, “lurking” is niet zo onheilspellend als het klinkt. Dit is wat dit woord online betekent en waarom je waarschijnlijk een lurker bent, zelfs als je het niet weet.

Wat is “op de loer?”

Op internet is “op de loer gelegen” is de handeling van deel uitmaken van een interactieve gemeenschap, zoals een groepschat of een forum, maar niet rechtstreeks deelnemen of betrokken raken. Op de loer liggen is in wezen passieve observatie van een openbaar gesprek. Mensen die dit op internet doen, worden vaak 'lurkers' genoemd.

Hoewel het woord zelf de neiging heeft om een ​​negatieve connotatie te hebben in de Engelse taal, heeft “lurking” online is niet per se een slechte zaak. Het kan gewoon betekenen dat een persoon nog niet klaar is om bij te dragen aan een forum en liever door de berichten van andere mensen bladert.

De geschiedenis van loeren

“Lurkers” bestaan ​​al bijna net zo lang op internet als internetforums, IRC-chatgroepen en prikborden. Dit werd vooral duidelijk toen message boards begonnen met het implementeren van live actieve gebruikerslijsten en 'Momenteel bekijken'. functies op elke forumthread. De eerste definitie van “lurker” op Urban Dictionary dateert uit 2003 en leest, “iemand die het forum volgt maar niet post.” Inzendingen voor “lurking” en “op de loer” verscheen rond dezelfde tijd.

Hoewel lurkers nog steeds voornamelijk iets zijn in traditionele internetgemeenschappen zoals forums en subreddits, wordt het in andere contexten gebruikt. Iemand die bijvoorbeeld geen berichten stuurt in een groepschat maar alle teksten leest, kan als een lurker worden beschouwd. Evenzo kan iemand die naar veel Instagram-verhalen kijkt maar nooit berichten plaatst, een lurker zijn.

GERELATEERD: Hoe u kunt voorkomen dat specifieke mensen uw Instagram-verhaal zien< /p>

Lange tijd, eerste keer

ESB Professional/Shutterstock.com

Hoewel veel gebruikers in een community alleen op de loer liggen, verandert een lurker soms in een poster. Een gangbare praktijk onder lurkers die voor de eerste keer posten, is om zichzelf als lurker te identificeren en de post te beginnen door te zeggen “lange tijd lurker, eerste keer poster” of iets dergelijks. Dit wordt gedaan als een “introductie” aan de grotere groep en mogelijk een verzoek om niet zo hard of kritisch te zijn over de inhoud van de post.

Advertentie

Deze zin komt van een soortgelijk gezegde in talkshows waar luisteraars bellen met verhalen, problemen of gespreksonderwerpen. Bellers zeiden vaak “lange luisteraar, eerste beller” als inleiding. Dit werkt zowel als een manier om de kriebels uit de weg te ruimen en om de gastheer te laten weten dat ze fans van de show zijn. Deze zelfde slogan is ook in andere media en groepen overgenomen, met variaties zoals “oude fan,” “oude kijker,” en nu, “lange lurker.”

Op de loer

Vladimka productie/Shutterstock.com

De term lurking is echter niet alleen meer van toepassing op online communities. Het is aangenomen om iedereen aan te duiden die zich in een online ruimte bevindt maar zich niet uitspreekt. Als een van uw collega's bijvoorbeeld actief door het Slack-kanaal van het bedrijf bladert maar stil blijft, kunt u zeggen dat ze op de loer liggen. Hetzelfde geldt voor Discord, Microsoft Teams of andere massacommunicatie-apps.

Dit geldt met name voor groepschats met leesbevestigingen of een "gezien" balie. Als jij en je vrienden allemaal in een berichten-app zitten, en je leest gewoon hun berichten zonder te reageren, zal je waarschijnlijk de “lurker” in een groep.

Je zou jezelf zelfs een lurker kunnen noemen op een website die geen participatie-aspect heeft. Als u bijvoorbeeld door een online winkel bladert zonder iets te kopen, zou u kunnen zeggen dat u zich op de website bevindt. Als je urenlang door sociale media aan het browsen bent, maar niets stuurt of iets plaatst, dan zou je jezelf ook als een lurker kunnen beschouwen.

GERELATEERD:< /strong> Hoe u leesbevestigingen in Microsoft Teams uitschakelt

Actieve deelname?

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​gebruiker liever op de loer ligt dan deel te nemen. Ten eerste kan een lurker meer genieten van lezen dan van posten. Het kost veel meer moeite om deel te nemen aan discussies en een actief lid te zijn, terwijl op de loer liggen gewoon een ander soort inhoudsconsumptie is.

Advertentie

Een andere is dat de gemeenschap mogelijk vijandig staat tegenover beginners en nieuwkomers. Als een lurker zich niet op zijn gemak voelt om deel te nemen aan het gesprek, heeft hij mogelijk meer tijd nodig om aan de omgeving te wennen voordat hij begint te posten. Ten slotte hebben ze misschien nog niet iets unieks bedacht om te posten. Dus de volgende keer dat je “Eerste poster” op een Reddit-bericht, probeer vriendelijk te zijn voor degene die het plaatst.

Uiteindelijk zijn de meeste mensen lurkers op de meeste websites. Er zijn meer mensen die content consumeren dan content creëren, dus op de loer liggen is niets om je voor te schamen. Op de loer!

Als je meer wilt weten over andere internettaaltermen die in online communities worden gebruikt, bekijk dan onze stukken op ITT en OP.

GERELATEERD: Wat betekent “ITT” en hoe gebruik je het?

LEES VOLGENDE

  • › 8 cyberbeveiligingstips om beschermd te blijven in 2022
  • › Meer dynamisch bereik uit uw foto's halen
  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc
  • › Een trage iPhone versnellen
  • › Heeft u nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?