Hoe u meer dynamisch bereik uit uw foto's haalt

0
126
Lukmanazis/Shutterstock.com

Er kunnen veel details in je foto's zitten die je niet ziet. Het goede nieuws is dat je dit detail vaak kunt herstellen door het dynamische bereik van je foto's uit te breiden, wat zorgt voor evenwichtigere en interessantere opnamen.

Wat is dynamisch Bereik?

In fotografie en videografie verwijst dynamisch bereik naar het bereik van het licht dat zichtbaar is in een scène. Het wordt vaak gemeten in “stops” waarbij het menselijk oog tussen de 10 en 14 stops kan zien. Hooglichten die de grenzen van het dynamische bereik van een scène overschrijden, kunnen worden weggeblazen, terwijl schaduwen donker en modderig zullen zijn.

Je kunt een voorbeeld zien van highlights die zijn uitgeblazen in de onderstaande afbeelding. Omdat het onderwerp donker is en een groot deel van het beeld in beslag neemt, heeft de camera de voorkeur gegeven aan schaduwdetails (donkerdere delen) boven hoge lichten (lichtere delen). Omdat dit met een smartphone is opgenomen, is het dynamisch bereik vrij beperkt in vergelijking met camera's met grotere sensoren.

Tim Brookes

Veel moderne digitale spiegelreflexcamera's en spiegelloze camera's overschrijden het dynamische bereik dat zichtbaar is voor het menselijk oog, terwijl bioscoopcamera's de voorkeur genieten vanwege hun hoge dynamische bereik en het vermogen om “platte” opnames te maken. afbeeldingen met veel details erin. Sommige afbeeldingsindelingen behouden deze onzichtbare gegevens, terwijl andere indelingen met verlies, zoals JPEG, deze weggooien om ruimte te besparen.

Hoe meer dynamisch bereik uw camera kan vastleggen, hoe meer details u tot uw beschikking heeft bij het bewerken van uw foto. Dit stelt je in staat om dingen te doen zoals de luminantie van schaduwen verhogen en de intensiteit van hooglichten verminderen, zodat details niet verpletterd of uitvergroot worden.

GERELATEERDHDR-indelingen vergeleken: HDR10, Dolby Vision, HLG en Technicolor

De term dynamisch bereik wordt op veel verschillende gebieden gebruikt. Televisies en monitoren met een hoog dynamisch bereik (of HDR) komen steeds vaker voor, en veel smartphones hebben nu ook de functie. Deze schermen werken op een soortgelijk principe, omdat ze een groter bereik aan hoge lichten en schaduwen tegelijk kunnen weergeven in vergelijking met oudere standaard dynamisch bereik (SDR)-technologie.

Dynamisch bereik op de camera maximaliseren

Als je het meeste uit een foto wilt halen, maak dan waar mogelijk in RAW. Dit formaat legt zoveel mogelijk details vast in een scène, inclusief details die je niet per se kunt zien met een voorbeeld. Om deze reden zijn RAW-foto's veel groter dan hun JPEG- of HEIC-tegenhangers.

Zo neemt een RAW-foto van ongeveer 24 megapixels van een Sony APS-C spiegelloze camera ongeveer 25 MB aan ruimte in beslag, terwijl een JPEG op de “Fine” instelling van dezelfde camera is slechts ongeveer 7 MB. Kleinere afbeeldingen van een smartphone in HEIC- of JPEG-indeling nemen slechts een paar megabytes aan ruimte in beslag.

RAW fotograferen zou een bewuste keuze moeten zijn als je weet dat je de foto verder in post wilt maken. U wilt waarschijnlijk geen RAW gebruiken voor de meeste van uw smartphone-opnamen, omdat u dan snel onvoldoende ruimte op uw apparaat zou hebben.

U kunt in ProRAW fotograferen op nieuwere iPhones of een app gebruiken waarmee u RAW-opname op oudere iPhones. Android-apparaten kunnen ook RAW vastleggen, meestal ingeschakeld via een schakelaar op de camera-interface. Als je stockcamera RAW niet ondersteunt, zullen Android-apps zoals ProCam X en Open Camera de functie op de meeste apparaten inschakelen.

Sony

Smartphones zijn klein en handig, maar ze zijn niet te vergelijken met fotograferen op een digitale spiegelreflexcamera of spiegelloze camera. Deze apparaten hebben veel grotere sensoren die meer licht binnenlaten, meer details vastleggen en een hogere beeldkwaliteit hebben. Veel compactcamera's, waaronder de RX100-reeks van Sony en de GR-camera's van Ricoh, maken ook RAW-opnamen.

Advertentie

Houd ook rekening met de belichting bij het fotograferen. Als je een scène fotografeert met zowel heldere highlights als diepe schaduwen, probeer dan de belichting precies in het midden te plaatsen. Als u belicht voor de hooglichten, zijn de schaduwen mogelijk moeilijker te herstellen (en vice versa). Je kunt de belichtingscompensatie van je camera gebruiken om de scène aan te passen, en je kunt het histogram raadplegen als je camera die functie biedt.

Dynamisch bereik herstellen in uw foto-editor

Er is niet één “juiste manier” om een ​​foto te bewerken. Misschien geeft u er de voorkeur aan om dingen anders te doen dan de onderstaande stappen, en dat is oké. Het belangrijkste is dat je begrijpt hoe de verschillende aanpassingen je foto beïnvloeden. De beste manier om te leren is door te experimenteren.

Deze stappen zouden moeten werken op vrijwel alle fotobewerkingssoftware, van premium-opties zoals Adobe Camera RAW (Photoshop en Lightroom) tot meer redelijke opties zoals Affinity Photo. Je kunt zelfs gratis software gebruiken zoals GIMP, Apple's Foto's-apps op macOS of mobiel, of Google's Snapseed voor Android of iOS.

Om te demonstreren, zullen we gebruiken deze foto van een camping bij zonsondergang, die er direct uit de camera al best goed uitziet (een Sony A6500 in RAW geschoten):

< img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />Tim Brookes

Hoewel de scène aangenaam is om naar te kijken, zijn veel details moeilijk te onderscheiden. We beginnen met een deel van dat detail terug te brengen door de hooglichten te verminderen en de schaduwen te vergroten:

Het idee hier is om “afvlakken” het beeld enigszins en herintroduceer een deel van de details die in de eerste opname ontbraken. Als we wat dichterbij inzoomen, kun je nu de vorm van de zon door de bomen zien:

Advertentie

Het is ook een stuk gemakkelijker om het detail in de tent aan de linkerkant van de foto te onderscheiden:

Maar het beeld ziet er nu vervaagd uit en mist contrast, dus het is tijd om wat van dat contrast opnieuw te introduceren met (je raadt het al) de contrastschuifregelaar.

Pas op dat u niet te ver gaat, aangezien u het risico loopt veel van het werk ongedaan te maken dat we in de eerste stap hebben gedaan. Afhankelijk van de look waar je voor gaat, wil je misschien een paar extra instellingen aanpassen om de afbeelding wat meer pit te geven. Misschien wilt u het zwartpunt een beetje verlagen, de schuifregelaar voor helderheid aanpassen (maar niet te veel) of zelfs de belichting van de afbeelding aanpassen en ervoor zorgen dat de hooglichten niet te veel worden uitgeblazen of de schaduwen te donker worden.

We hebben ons definitieve beeld en het duurde maar een paar minuten om hier te komen. We zien nu meer details in de tent, de vorm van de zon, de kleur van de lucht en een warmere toon in de bladeren:

Tim Brookes

Deze techniek is geweldig voor foto's die zijn gemaakt in moeilijke lichtomstandigheden, waar heldere hoge lichten worden gecontrasteerd met donkere schaduwen.

Ga nog verder met HDR en meervoudige belichtingen

U kunt met deze techniek veel verder gaan door meerdere foto's te maken en deze te combineren tot één enkele afbeelding, ook wel HDR-fotografie (high dynamic range) genoemd. Er zijn echter verschillende nadelen aan deze techniek.

Advertentie

Voor goede resultaten moet de afbeelding in elke opname identiek zijn. Als je bewegende elementen zoals golven of bladeren hebt, kun je rare artefacten krijgen waarbij de software moeite heeft om de afbeeldingen te combineren. Het is ook gemakkelijk om overboord te gaan en iets te maken dat er oververwerkt en onnatuurlijk uitziet.

Als je geïnteresseerd bent, lees dan onze gids voor HDR-fotografie en hoe je het kunt gebruiken.< /p> LEES VOLGENDE

  • › Een trage iPhone versnellen
  • › Stop met het afsluiten van uw Windows-pc
  • › Nee, iPhones zijn niet duurder dan Android-telefoons
  • › Heb je nog steeds een VPN nodig voor openbare wifi?
  • › 8 cyberbeveiligingstips om beschermd te blijven in 2022
  • › Wat doet “BB” Gemiddeld, en hoe gebruik ik het?