Här flyger talibanerna till Oslo – brodern till eftersökt terrorist ombord

0
70

Företrädare för talibanstyret i Afghanistan har lämnat Kabul och är på väg till Norge med ett privatplan, rapporterar norska medier. Från söndag till tisdag kommer förhandlingar om säkerhetsläget att hållas på hotell Soria Moria i utkanten av Oslo, bekräftar Norges utrikesdepartement för TV2. Delegationen leds av utrikesminister Amir Khan Muttaqi. En av deltagarna är Anas Haqqani, bror till Sirajuddin Haqqani, inrikesminister i Afghanistan och ledaren för det ökända Haqqani-nätverket som står bakom några av Afghanistans värsta terrordåd de senaste 20 åren, rapporterar NRK. Fram till nyligen var Anas Haqqani svartlistad av USA för sina kopplingar till terrorism. Han blev nyligen borttagen från listan och i dag är han en av talibanernas politiska ledare i Doha i Qatar. Utrikesminister Anniken Huitfeldt har motiverat samtalen med att Afghanistan står inför en humanitär katastrof där kvinnors framtid står på spel. ”Vi kommer att framföra tydliga förväntningar på talibanerna”, skriver hon i en krönika på regeringens hemsida.