”Fundamental rättighet att bestämma om sitt livsslut”

0
130

Regeringen bör tillsätta en utredning om legaliserad dödshjälp. Det skriver flera personer på SvD Debatt, bland annat Magnus Lewin som var vän till ALS-sjuke Björn Natthiko Lindeblad, som i veckan avslutade sitt liv. Debattörerna lyfter en rad andra länder där dödshjälp i dag är tillåtet, och skriver att ett rättssäkert system skulle kunna införas även i Sverige. ”Det bör betraktas som en fundamental mänsklig rättighet att själv få bestämma om sitt livsslut.” Samtidigt på DN Debatt skriver Alfred Skogberg, medgrundare till Suicide Zero, att Natthiko Lindeblads död kan leda till att fokus hamnar fel. Det krävs reformer för att motverka psykisk ohälsa hos människor med funktionsnedsättning, skriver han. ”Fokuserar vi på det kan vi bidra till att förebygga självmord, inte på att producera fler.” SvD Debatt: Kajsa Dovstad, läkare och skribent
PC Jersild, läkare och författare, bland annat till boken ”Hur vill du dö?”
Magnus Lewin, vän till Björn Natthiko Lindeblad
Christer Sturmark, författare och förläggare DN Debatt: Alfred Skogberg, författare till ”När någon tar sitt liv – tragedierna vi kan förhindra”, medgrundare till Suicide Zero